סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
האם סוכרת פוגעת בהנקה?
שלושה מחקרים חדשים מצאו קשר בין סוכרת וטרום סוכרת לבעיות הקשורות להנקה
סוכרת עשויה להיות קשורה לבעיות באספקת החלב אצל נשים מיניקות. כך מצאו שלושה מחקרים שפורסמו לאחרונה.
המחקר הראשון
המחקר הראשון, שנערך בבית החולים סינסינטי בארה"ב, כלל 561 נשים שפנו למרפאת ההנקה של בית החולים בשל בעיות בהנקה. החוקרים מצאו כי בקרב 175 נשים שאובחן כי הייתה להן אספקת חלב נמוכה היו פי 2.5 נשים שסבלו מסוכרת הריון, בהשוואה לאלה שדיווחו על בעיות בנעילת התינוק על הפטמה אבל לא היו להן בעיות באספקת החלב עצמה.
הקשר לא השתנה כאשר החוקרים לקחו בחשבון בניתוח הנתונים גורמים שהיו עלולים להשפיע על התוצאות כמו גיל האם והילוד, תסמונת השחלות הפוליציסטיות, תת פעילות של בלוטת התריס ובעיות פוריות.
לדברי החוקרים, הממצאים תומכים בהשערה לפיה אותם גורמים התורמים לסוכרת הריון עשויים לתרום גם לדיכוי ייצור חלב השד. ממצאי המחקר הוצגו החודש בכנס השנתי של החברות האקדמיות לרפואת ילדים.
המחקר השני
המחקר השני, גם הוא נערך בבית החולים סינסינטי, מצא כי גם BMI גבוה וגם מדדי אינסולין וסוכר בדם בטווח הנחשב "טרום סוכרת" ניבאו אספקת חלב לא מספקת.
המחקר הקטן כלל 14 נשים בריאות אך שמנות או בעלות עודף משקל, שלאחר הלידה הביעו כוונה חזקה להניק באופן בלעדי למשך לפחות חודש אחד. לאחר חודש הנשים עברו בדיקות וראיונות ונמצא כי בקרב 4 הנשים שלא הצליחו להמשיך בהנקה בלעדית למרות מאמציהן, היו רמות גבוהות באופן משמעותי של סוכר בדם בצום, עמידות לאינסולין ו-BMI (מדד מסת הגוף המשקף את מידת ההשמנה), בהשוואה ל-10 אימהות עם אספקת חלב מספקת או שופעת. המחקר הוצג לאחרונה בכנס השנתי לביולוגיה ניסויית שנערך בקליפורניה.
המחקר השלישי
במחקר השלישי, שפורסם בכתב העת Public Health Nutrition, חוקרים מאוניברסיטת אוהיו מצאו כי נשים שאובחנו עם סוכרת לפני או במהלך ההיריון נטו פחות להתחיל ולהמשיך להניק את ילדיהן בהשוואה לנשים ללא סוכרת.
המחקר התבסס על נתונים של המרכז למניעת ובקרת מחלות בארה"ב מהשנים 2009-2011. מתוך כמעט 73,000 נשים שנכללו במחקר, 8.8% סבלו מסוכרת הריון ול-1.7% מהאחרות הייתה סוכרת לפני ההיריון.
נמצא כי הסבירות שאישה עם סוכרת הריון תתחיל להיניק הייתה דומה לסבירות שאישה ללא סוכרת תתחיל להניק. אבל, בקרב נשים שהייתה להן סוכרת הריון הייתה סבירות נמוכה מעט יותר שימשיכו להניק במשך חודשיים לפחות.
נשים שהייתה להן סוכרת עוד לפני ההיריון נטו פחות להתחיל להניק בהשוואה לנשים שסבלו מסוכרת הריון או נשים ללא סוכרת, אבל שיעורי הנשים שהמשיכו להניק היו דומים לשיעורי הנשים עם סוכרת הריון. לדברי החוקרים, המחקר מצביע על כך שנשים עם סוכרת וסוכרת הריון צריכות תמיכה נוספת בהנקה.
המחקר שבדרך
המחקרים החדשים מעלים את האפשרות שלנשים עם סוכרת סיכון מוגבר לבעיות בייצור החלב, אך הם לא מוכיחים קשר של סיבה-תוצאה. משמע שלא ניתן להסיק שהסוכרת עצמה גרמה לבעיות בהנקה. ייתכן שהיו משתנים מתערבים שהשפיעו על התוצאות.
כעת החוקרים מאוניברסיטת סינסינטי מתכננים לערוך מחקר קליני מבוקר קטן, שיבחן אם התרופה מטמורפין המיועדת לטיפול בסוכרת תשפר את ייצור החלב בקרב אימהות עם טרום סוכרת.
מקורות:
Pediatric Academic Societies. May 3-6, 2014
The FASEB Journalvol. 28 no. 1 Supplement 131.1
Public Health Nutr. Published online May 8, 2014
Talig
יש כאן לינק למאמר קצר על התמודדות עם הנקה לאם שעברה הריון עם סכרת (הריון, סוג 1 או סוג 2).
http://healthy.walla.co.il/?w=%2F592%2F2743014&m=1