מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קשב וריכוז

מנהלי קהילה

דר' טמיר אפשטיין
דר' טמיר אפשטיין
פסיכיאטר, מנהל מרפאת פוקוס. המרפאה להפרעות קשב במבוגרים, המרכז הרפואי ע\\\"ש שיבא, תל השומר.
ד
ד"ר נעמי וורמברנד
שמי נעמי. מזה תריסר שנים אני עוסקת בסיוע לנוער ומבוגרים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב. כדי להכשיר את עצמי למשימה זו,  למדתי חינוך ופסיכולוגיה בתואר ראשון, ויעוץ חינוכי וחינוך מיוחד בתאר שני ושלישי. כמו כן, אני מאבחנת דידקטית, מאמנת אישית להפרעות קשב, מנחת קבוצות. במשך שנים הייתי מרצה בחינוך מיוחד ופסיכולוגיה באוניברסיטת חיפה, מכללת בית ברל ומכללת סמינר הקיבוצים. מעבר להיבט האקדמי, אני עוסקת ביזום והקמה של מסגרות מגוונות שפועלות לטובת האוכלוסיה של בעלי לקויות למידה והפרעות קשב. כך הקמתי, לפני כ- 12 שנה, את מרכז מהו"ת (מרכז התעצמות ותובנה)  במכללת סמינר הקיבוצים עבור הסטודנטים עם הלקויות. מאז הוקמו 26 מרכזי מהו"ת ברחבי הארץ עבור תלמידים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב במערכת החינוך העל יסודי. המרכזים מנוהלים כרשת ושייכים מבחינה מקצועית למרכז "דרך מהות" של מכללת סמינר הקיבוצים, שאותו אני מנהלת. לפני כשנה הוקם מרכז מהו"ת בכלא מעשיהו עבור אסירים עם לקויות למידה והפרעות קשב. אנו מטפלים גם במובטלים כרוניים  על רקע לקותם, כדי להחזירם לעולם התעסוקה, בשיתוף עם עמותת בעצמי. בנוסף, אנו מנהלים מערך השתלמויות מסועף בחדרי מורים ובקרב מטפלים והורים.   
יפעת אלנקרי
יפעת אלנקרי
נעים מאוד, שמי יפעת אלנקרי דיאטנית קלינית בעלת תואר בתזונה B.SC מטעם אוניברסיטת אריאל ובעלת תואר B.A במדעי ההתנהגות. נשואה ואמא לארבעה. עובדת נכון להיום כדיאטנית כללית וילדים בקופ"ח לאומית, מקבלת בקליניקה פרטית בגינות שומרון אכילה רגשית והפרעות אכילה על כל גווניהן. בנוסף מתרגלת באוניברסיטת אריאל בחוג למדעי התזונה ודיאטנית בפרוייקט אורח חיים בריא מטעם משרד החינוך.
כמוניקשב וריכוזחדשותהאם סוכרת הריון מעלה סיכון ל- ADHD?

האם סוכרת הריון מעלה סיכון ל- ADHD?

מחקר קטן מעלה את האפשרות שלילדים שאמותיהם אובחנו עם סוכרת הריונית סיכון מוגבר להפרעות קשב


יחד, סוכרת הריון ומצב כלכלי לא טוב מכפילים פי 14 את הסיכון ל- ADHD (צילום: Shutterstock)
יחד, סוכרת הריון ומצב כלכלי לא טוב מכפילים פי 14 את הסיכון ל- ADHD (צילום: Shutterstock)

 

ילדים נמצאים בסיכון מוגבר להפרעות קשב וריכוז עם רכיב היפראקטיבי (ADHD), אם אמותיהם פיתחו סוכרת במהלך ההיריון ואם הם נולדים לבתים בהם המצב הכלכלי אינו טוב. אם קיימים שני גורמי הסיכון יחד, לילדים סיכון גבוה פי 14 ל- ADHD בהשוואה לילדים ללא גורמי סיכון אלה. כך לפחות עולה ממחקר קטן שפורסם בכתב העת Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine.

 

החוקרים מבית הספר לרפואה הר-סיני ואוניברסיטת קווינס עקבו אחר 212 ילדים מקווינס בניו-יורק, 10% מהם נחשפו לסוכרת הריונית (Gestational diabetes). כשהילדים היו בני 4, ואז שוב בגיל 6, בדקו אם יש להם סימפטומים של ADHD.

 

ניתוח הנתונים הראה כי לילדים שאמותיהם אובחנו עם סוכרת בהריון, סיכון כפול לעמוד בקריטריונים של הפרעות קשב וריכוז בגיל 6, בהשוואה לילדים אחרים. עוד עלה מהמחקר כי גם ילדים שגדלו במשפחות במצב סוציו-אקונומי נמוך מהממוצע היו בעלי סיכון כפול לפתח ADHD בגיל 6.

 

לילדים עם שני גורמי הסיכון – סוכרת הריונית ומצב סוציו-אקונומי נמוך – נמצא סיכון גבוה פי 14 ל- ADHD בהשוואה לילדים ללא גורמי סיכון אלה.

 

הממצאים לא מוכיחים שסוכרת בהריון גורמת ל- ADHD באופן ישיר, אך לדברי החוקרים המחקר מדגיש לאמהות שסוכרת הריון עשויה להשפיע על העובר ושיש לטפל בה כראוי.

 

סוכרת הריונית מופיעה בדרך כלל בשליש השני או השלישי להריון, בהם העובר עובר שלב קריטי של התפתחות מוחית. לנשים עם סוכרת הריונית יש רמות גבוהות מאוד של סוכר בדם. לדברי החוקרים, אם העובר נחשף לעודף סוכר, ייתכן שהאנרגיה המשמשת בדרך כלל להתפתחות מערכת העצבים, מופנית לספיגת עודפי הסוכר. כתוצאה, מערכת העצבים המרכזית עלולה לא להתפתח כראוי.

 

את הקשר למצב הסוציו-אקונומי, לדברי החוקרים, ניתן להסביר בכך שילדים שנולדים לבתים עם יותר כסף זוכים לטיפול רפואי יותר טוב, לגירויים רבים יותר ותזונה טובה יותר. בנוסף, נשים עם הכנסה נמוכה עשויות לא לטפל במחלה כפי שנשים עם כסף מטפלות בה.

 

למחקר מספר חסרונות. ראשית, מספר הנחקרים קטן יחסית. שנית, למרות שהחוקרים לקחו בחשבון היסטוריה של ADHD בקרב ההורים, הם לא אספו מידע על קרובי משפחה אחרים עם הפרעות קשב. בנוסף, החוקרים לא מדדו באיזה אופן האמהות טיפלו בסוכרת בהיריון.

 

 

חושדים שלילד יש ADHD?

 

Arch Pediatr Adolesc Med. Published online January 2, 2012