סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
האם סוכרתיים צריכים להימנע מפירות?
מחקר מצא שהגבלת הצריכה של פירות במאובחנים חדשים עם סוכרת סוג 2 לא השפיעה על רמות הסוכר בדם
בשביל רוב האנשים, פירות הם חלק מתזונה בריאה. אבל, כשמדובר באנשים עם סוכרת, מדובר בסיפור אחר. מזה זמן רב מתנהל דיון על צריכת פירות בסוכרתיים – האם למרות הרכיבים הבריאים שבפירות יש לצמצם את צריכתם למינימום ואף להימנע מהם לחלוטין בגלל הסוכר שהם מכילים?
לאור מחסור בעדויות מדעיות בנושא, מחקר חדש שפורסם בכתב העת Nutrition Journal ביקש לבחון את ההשפעה של צריכת פירות על רמות הסוכר בדם של אנשים עם סוכרת סוג 2.
במחקר שנערך בדנמרק השתתפו 63 גברים ונשים עם משקל עודף שאובחנו לאחרונה עם סוכרת. כל המשתתפים קיבלו טיפול רפואי ועצות מתזונאיות, בהן המלצות לצמצום צריכת הקלוריות. כמחצית מהמשתתפים התבקשו להגביל את צריכת הפירות שלהם למקסימום שתי חתיכות פרי ביום, בעוד שהאחרים התבקשו לאכול לפחות שתי חתיכות פירות ביום.
חתיכת פרי הוגדרה ככמות המכילה כ-10 גרם פחמימות – לדוגמא תפוח (100 גרם) חצי בננה (50 גרם) או תפוז (125 גרם).
חברי הקבוצה שהתבקשו להגביל את צריכת הפירות צרכו בממוצע 135 גרם פירות ביום וחברי הקבוצה שהתבקשו לאכול לפחות שתי חתיכות פרי צרכו בממוצע 319 גרם ביום.
לאחר 12 שבועות של התערבות, החוקרים בחנו את רמת ההמוגלובין המסוכרר (HbA1c) של הנבדקים. ההמוגלובין המסוכרר הוא מדד המעיד על ממוצע רמות הסוכר בדם של שלושת החודשים האחרונים ולכן משקף במידה טובה את מצבם של חולי סוכרת.
החוקרים מצאו כי כל המשתתפים ירדו במשקל במהלך תקופת המחקר ואצל כל המשתתפים נצפתה ירידה ברמת ההמוגלובין המסוכרר. עוד נמצא שלא היו הבדלים בין אלה שאכלו כמות גדולה יותר של פירות ואלה שאכלו כמות קטנה יותר.
החוקרים הסיקו כי נראה שהגבלת צריכת הפירות לא מיטיבה עם מצבם של אנשים שאובחנו עם סוכרת סוג 2. עם זאת, נדרשים מחקרים נוספים כדי לאושש את תוצאות מחקר זה וגם כדי לבחון צריכת כמויות גדולות יותר של פירות ואת ההשפעות של צריכת סוגים שונים של פירות.
Nutrition Journal 2013, 12, 29
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט
ד"ר דינה ראלט PhD
פירות מאזנים סוכרת...
ד"ר דינה ראלט PhD
הסיבים שבפירות ובירקות משפיעים על ההצטברויות במעי ועל שיפור העיכול ובטח גם על החיידקים שם...
ד"ר דינה ראלט PhD
סקר ענק עם חצי מיליון סינים ובמשך 7 שנים, הראה שפירות מפחיתים סיכוי לסוכרת ומשפרים את בריאותם של הסוכרתיים... http://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371%2Fjournal.pmed.1002279
ד"ר דינה ראלט PhD
תקציר המחקר בעברית...
אלחנן
הבנתי בתודה מראש אלחנן .
ד"ר דינה ראלט PhD
זה רק ניסוי ראשוני עם פירות ונעשה עם חולי סוכרת2. אבל, כל זמן שאת עוקבת אחרי רמות הסוכר זה יהיה נכון. פירות זה מאד בריא וחבל שאסרו אותם לסוכרתיים.
ובלי קשר לשאלתך אני ממליצה שתתכתבי עם אלון לוי שעכשו המציא מכשיר מתוחכם לאייפון לעקוב אחרי הפחמימות לסוכרתיים.
http://www.camoni.co.il/index.php?idr=27&theme=14&v=12020
tova2
אם הערכתי נכונה כמות הפירות שאני אוכלת , מעבירה אינסולין בהתאם מותר לאכול פירות ? רצוי להגביל ? (לא סובלת מהשמנה)
tova2
דר אלכסנדר ארדיטי
המקור החשוב ביותר ליצור אנרגיה בגוף הוא הסוכר. יש איברים כמו המוח שמשתמשים רק בסוכר כמקור היחיד ליצור אנרגיה ויש אחרים כמו שריר הלב, משתמש בחומצות שומן כמקור העיקרי ליצור אנרגיה והסוכר מהווה מקור משני. כאשר הגוף פועל בצורת מיטבית, הסוכר נכנס בתוך לתאים בהשפעת האינסולין ובאמצעות אנזים המחובר לוויטמין B1, הוא נכנס למיטוכונדריה. זאת גופית קטנה הומקום בו הסוכר הופך לאנרגיה ולכן בתוך הגופיף זה, מולקולה אחת של סוכר מייצרת מולקולה אחת של , ATPהאוגרת בתוכה אנרגיה זמינה לתהליכים ביולוגים השונים המתרחשים בתוך התא. כאשר רמת הסוכר בדם יורדת, תאי המוח מפסיקים לתפקד בדומה למכונית שמפסיקה לנסוע כאשר הדלק במיכל נגמר. אך כאשר בדם רמה הסוכר עולה מעל הנורמה זה סימן הראשון שההרקמות אינן משתמש בסוכר ליצור אנרגיה ולכן הסוכר העודף הופך לטריגליצרידים ונאגר ברקמות הגוף ובכבד בצורת תאי שומן או רבדים של טרשת עורקים.
1. על מנת להקטין את רמת הסוכר בדם לערכים מיטביים אנו יכולים לפעול בשיטות שונות. אחד השיטות היא לעלות את חילוף חומרים ולבדוק בבדיקות מעבדה מה חסר לו לגוף שלונו כדי שהוא יתקפד בצורה טובה. כך בבדיקות דם ניתן לגלות שחומרים ביולוגים רבים נמצאים ברמה נמוכה מאוד כגון ביטמינים, הורמונים ומינרלים שונים. ורגע שהרופא מחזיר את הערכים הנמוכים אלה לרמה הנמצאת בשליש העליון של הנורמה, החיוניות של המטופל חוסר אליו , הגוף משתמש בסוכר ליצור אנרגיה ורמת הסוכר בדם יורדת.
2. דיאטה דלת קלוריות יכולה לסייע אולם קשה לבצוע. טוב יותר להשתמש בעיקרון של ד"ר Schwarzbein (4) שאומר:
א.לאכול ארוחה שמכילה בעיקר חלבונים, להימנע מירקות עשירות בפחמימות(תפ"א, אורז לבן, וכוי) המוגשת במנות קטנות ולעתים קרובות. אם אנו רעבים בין הארחות מותר לקחת פרי כלשהו.
ב. לאכול 100-150 גרם פחמימות מורכבות רק בצהריים (שיבולת שועל, סובין, חיטה מלאה) ולא לחם מחיטה לבנה.
ג. להוריד את הסטרס.
ד. להימנע משתית משקעות מתוקים או אכילה מזון תעשייתי עשיר בפחמימות.
ה. פעילות גופנית סדירה אפילו הליכה במשך 30 דקות ביום
ו. לבדוק האם קיים חוסר איזון הורמונלי. לעתים קיים מצב של תת-פעילות סמויה של בלוטה התריס שלא מאובחנת בבדיקות מעבדה ולמטופל קשה לו לרדת במשקל למרות שהוא שומר על הדיאטה. אם יש צורך ולתקן את חוסר איזון הורמונלי רק עם הורמונם ביולוגים כלומר חומרים זהים ב-100 % עם ההורמונים הטבעים של הגוף. אסור לקחת הורמונים סינטים מכיוון שיכולים לגרום לעליה במשקל.
משימה זאת של ריפואי הסוכרת ניתנת להשגה על ידי איזון הורמונלי של הגוף עם הורמונים ביולוגים זהים לאלה שהגוף היה מייצר בצעירותנו ולכן לספק אותם בגיל מבוגר. ההורמונים מרעננים את מאגר האנזימים והחלבונים בתוך התא שניזוקו על ידי ה-glycation והרדיקלים החופשים. החלבונים והאנזימים החדשים יגבירו את חילוף החומרים בגוף. גישה זאת מביא להרגשה של חיוניות שבא על ידי ביטוי ביכולת גדולה יותר בזמן פעילות גופנית מדורגת ומסודרת ותגרום לכך שרמת הסוכר בדם תגיע לערכים אופטימליים שתשפר את איכות החיים שלנו.
Dr Alexander Arditti MD
ספרות:
פשוט יוגה
בכדי להגיע לאיזון של רמות הגלוקוז בדם, פרופיל שומנים בדם, לחץ דם ומשקל הגוף, ממליצים לחולי סוכרת תחילה על שינויים בסגנון החיים:
* הורדה במשקל לבעלי משקל עודף
* תזונה בריאה – תזונה המבוססת על ליבת התזונה הבריאה כפי שמומלצת ע"י רוב ארגוני הבריאות, עם עדיפות לפחמימות מורכבות (שמקורן מדגנים מלאים, קטניות, מוצרי חלב דלי שומן, ירקות ופירות), סיבים תזונתיים ושומנים חד בלתי – רווים, הגבלה של כמות השומן הרווי ושומן טרנס והגבלת נתרן [ראה/י מאמר תזונה כרפואה מונעת ודרך לריפוי עצמי].
* פעילות גופנית – פעילות גופנית משפרת את האיזון המטבולי (שיפור הרגישות לאינסולין ושיפור איזון רמת הסוכר בדם), מסייעת בהורדה ושמירה על משקל הגוף ומפחיתה מחלות נלוות לסוכרת.
* הגבלת צריכת אלכוהול
* המנעות מעישון
* הפחתת מתח נפשי – מתח נפשי יכול להביא להפרשת הורמונים אשר מחריפים את חוסר האיזון המטבולי [ראה/י מאמר הגברת המודעות למתח נפשי ושיפור ההתמודדות עימו].
יוגה הינה פעילות גופנית, אשר תורמת להורדה במשקל ומביאה לאיזון גוף-נפש, איזון אשר עוזר בשמירה על תזונה בריאה ואורח חיים בריא יותר, המנעות מעישון וצריכת אלכוהול והורדת מתח נפשי.
המאמר בקישור הבא סוקר שני מחקרים מדעיים אשר בדקו את השפעת תרגול יוגה בחולי סוכרת מסוג 2.
http://simply-yoga.co.il/yoga-for-dayabities/
בקישור הבא מידע על כ 150 תנוחות יוגה שניתן לתרגל בבית. המידע כולל תמונה, אופן ביצוע, יתרונות התנוחה, מתי אסור לתרגל ודרגת קושי.
http://www.simply-yoga.co.il/yoga-asanas/