מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

פרופ' איתמר רז
פרופ' איתמר רז
מנהל רפואי במרכז DMC, תל אביב, יו'ר מועצת הלאומית לסכרת
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
כמוניסוכרת סוג-2חדשותהאם סוכרתיים צריכים להימנע מפירות?

האם סוכרתיים צריכים להימנע מפירות?

מחקר מצא שהגבלת הצריכה של פירות במאובחנים חדשים עם סוכרת סוג 2 לא השפיעה על רמות הסוכר בדם


נראה שצריכת פירות לא משפיעה על רמת הסוכר בדם של סוכרתיים (צילום: Shutterstock)
נראה שצריכת פירות לא משפיעה על רמת הסוכר בדם של סוכרתיים (צילום: Shutterstock)

בשביל רוב האנשים, פירות הם חלק מתזונה בריאה. אבל, כשמדובר באנשים עם סוכרת, מדובר בסיפור אחר. מזה זמן רב מתנהל דיון על צריכת פירות בסוכרתיים – האם למרות הרכיבים הבריאים שבפירות יש לצמצם את צריכתם למינימום ואף להימנע מהם לחלוטין בגלל הסוכר שהם מכילים? 

 

לאור מחסור בעדויות מדעיות בנושא, מחקר חדש שפורסם בכתב העת Nutrition Journal ביקש לבחון את ההשפעה של צריכת פירות על רמות הסוכר בדם של אנשים עם סוכרת סוג 2.

 

במחקר שנערך בדנמרק השתתפו 63 גברים ונשים עם משקל עודף שאובחנו לאחרונה עם סוכרת. כל המשתתפים קיבלו טיפול רפואי ועצות מתזונאיות, בהן המלצות לצמצום צריכת הקלוריות. כמחצית מהמשתתפים התבקשו להגביל את צריכת הפירות שלהם למקסימום שתי חתיכות פרי ביום, בעוד שהאחרים התבקשו לאכול לפחות שתי חתיכות פירות ביום.

 

חתיכת פרי הוגדרה ככמות המכילה כ-10 גרם פחמימות – לדוגמא תפוח (100 גרם) חצי בננה (50 גרם) או תפוז (125 גרם).

 

חברי הקבוצה שהתבקשו להגביל את צריכת הפירות צרכו בממוצע 135 גרם פירות ביום וחברי הקבוצה שהתבקשו לאכול לפחות שתי חתיכות פרי צרכו בממוצע 319 גרם ביום.

 

לאחר 12 שבועות של התערבות, החוקרים בחנו את רמת ההמוגלובין המסוכרר (HbA1c) של הנבדקים. ההמוגלובין המסוכרר הוא מדד המעיד על ממוצע רמות הסוכר בדם של שלושת החודשים האחרונים ולכן משקף במידה טובה את מצבם של חולי סוכרת.

 

החוקרים מצאו כי כל המשתתפים ירדו במשקל במהלך תקופת המחקר ואצל כל המשתתפים נצפתה ירידה ברמת ההמוגלובין המסוכרר. עוד נמצא שלא היו הבדלים בין אלה שאכלו כמות גדולה יותר של פירות ואלה שאכלו כמות קטנה יותר.

 

החוקרים הסיקו כי נראה שהגבלת צריכת הפירות לא מיטיבה עם מצבם של אנשים שאובחנו עם סוכרת סוג 2. עם זאת, נדרשים מחקרים נוספים כדי לאושש את תוצאות מחקר זה וגם כדי לבחון צריכת כמויות גדולות יותר של פירות ואת ההשפעות של צריכת סוגים שונים של פירות.

 

 

Nutrition Journal 2013, 12, 29

 

תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט 

פירות מאזנים סוכרת...

הסיבים שבפירות ובירקות משפיעים על ההצטברויות במעי ועל שיפור העיכול ובטח גם על החיידקים שם...

סקר ענק עם חצי מיליון סינים ובמשך 7 שנים, הראה שפירות מפחיתים סיכוי לסוכרת ומשפרים את בריאותם של הסוכרתיים... http://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371%2Fjournal.pmed.1002279

אלחנן
19/04/13 14:01

הבנתי בתודה מראש אלחנן .

זה רק ניסוי ראשוני עם פירות ונעשה עם חולי סוכרת2. אבל, כל זמן שאת עוקבת אחרי רמות הסוכר זה יהיה נכון. פירות זה מאד בריא וחבל שאסרו אותם לסוכרתיים.

ובלי קשר לשאלתך אני ממליצה שתתכתבי עם אלון לוי שעכשו המציא מכשיר מתוחכם לאייפון לעקוב אחרי הפחמימות לסוכרתיים.

http://www.camoni.co.il/index.php?idr=27&theme=14&v=12020

tova2
13/04/13 9:07

אם הערכתי נכונה  כמות הפירות  שאני אוכלת ,  מעבירה אינסולין בהתאם מותר לאכול פירות ? רצוי להגביל ? (לא סובלת מהשמנה)

tova2
13/04/13 9:03
בשנים אחרונות הספרות המקצועית מזהירת את הקהל מתופעה של סוכרת סמויה. הרופאים לא תמיד מתייחסים כאשר קיימת עליה קלה ברמת הסוכר בדם בין 100-110 מ"ג/ד"ל. לפי המלצת המומחים, רמה זו של סוכר בדם כבר דורשת התייחסות וטיפול(1-2  ). יש היום הרבה הוכחות לכך שאנשים בגיל הזהב סובלים ממחלות הקשורות ישירות לרמה גבוהה מעט מעל ה"נורמה" – רמה של 100-110 מ"ג/ד"ל סוכר בדם.
הסוכר שווה לדלק של מכונית.
המקור החשוב ביותר ליצור אנרגיה בגוף הוא הסוכר. יש איברים כמו המוח שמשתמשים רק בסוכר כמקור היחיד ליצור אנרגיה ויש אחרים כמו שריר הלב, משתמש בחומצות שומן כמקור העיקרי ליצור אנרגיה והסוכר מהווה מקור משני. כאשר הגוף פועל בצורת מיטבית, הסוכר נכנס בתוך לתאים בהשפעת האינסולין ובאמצעות אנזים המחובר לוויטמין B1, הוא נכנס למיטוכונדריה. זאת גופית קטנה הומקום בו הסוכר הופך לאנרגיה ולכן בתוך הגופיף זה, מולקולה אחת של סוכר מייצרת מולקולה אחת של , ATPהאוגרת בתוכה אנרגיה זמינה לתהליכים ביולוגים השונים המתרחשים בתוך התא. כאשר רמת הסוכר בדם יורדת, תאי המוח מפסיקים לתפקד בדומה למכונית שמפסיקה לנסוע כאשר הדלק במיכל נגמר. אך כאשר בדם רמה הסוכר עולה מעל הנורמה זה סימן הראשון שההרקמות אינן משתמש בסוכר ליצור אנרגיה ולכן הסוכר העודף הופך לטריגליצרידים ונאגר ברקמות הגוף ובכבד  בצורת תאי שומן או רבדים של טרשת עורקים.
כאשר רמת הסוכר בדם עולה ביותר מידי,  בתוך הרקמות מפתח תהליך מסוים שנקראה glycation, כלומר תהליך שבו הסוכר מתחבר לחלבונים בתוך התאים, הופך אותם ללא שימושים מבחינה ביולוגית ומוציא אותם מכלל שימוש. נתן לזהות תופעה זה בבדיקות דם כאשר אנו מקבלים תוצאה של HbA1C(ערך תקין 3.9-6) שהוא רמת ההמוגלובין (שהוא חלבון) הנמצא בכדוריות אדומות שניזוק כתוצאה חיבורו למולקולה של סוכר. מצב של פגיעת הסוכר ברקמות גורמת לתסמונת הדלקת הכרונית שמתבטאת בעליה ב- CRP וביצירת רדיקלים חופשיים שגם הם פוגעים במבנה התקין של התאים וה- DNA בגנים. בצורה זה מתפתחות במשך הזמן מחלות וסיבורכים של הסוכרת על כלי דם, מערכת העצבים, רשתית ורקמות אחרות.
הגדרת מחלת הסוכרת
חלו שנויים רבים בהגדרת המחלה במשך השנים. עד 1997 מוסדות הרפואיים הגדירו את הופעת המחלה כאשר רמת הסוכר בדם עלתה מעל 140 מ"ג/ד"ל. אחרי 1997 האיגוד האמריקאי לסוכרת הגדיר את המחלה כאשר תוצאות בדיקת רמת הסוכר אחרי 8 שעות בצום לילי היא מעל 126 מ"ג/ד"ל וב-2003 הורידו את רף רמת הסוכר בדם במקרה של מחלת סכרת, מעל 100 מ"ג/ ד"ל. כיום אנו יודעים שרמה מיטבית צריכה להיות 75- 85 מ"ג/ד"ל אחרי צום לילי. סוכר בדם בצום מעל 85 מ"ג/ד"ל מעלה ב-40% את הסיכון למוות פתאומי כתוצאה מאירוע בלב.(3). עם רמת הסוכר בין 86 ל105 הרופא המטפל חייב לבצע בדיקה העמסת סוכר כדי לגלות סוכרת סמויה.
מה עושים?
לכן מחלת סוכרת נובעה מכך שחילוף חומרים בגוף יורד בגיל מעל 40 שנה והריקמות משתמשים בפחות סוכר ליצור אנרגיה וחלקיקי ATP. לכן אנו מרגישים עייפות וקשה לנו לנוע או לבצע פעילות גופנית שפהי מכיוון שחסר לנו חלקיקיה אנרגיה כדי שהתהליכים הביולוגים בתוך הגוף התקיימו ברמה מתקבלת על הדעה.   

1. על מנת להקטין את רמת הסוכר בדם לערכים מיטביים אנו יכולים לפעול בשיטות שונות. אחד השיטות היא לעלות את חילוף חומרים ולבדוק בבדיקות מעבדה מה חסר לו לגוף שלונו כדי שהוא יתקפד בצורה טובה. כך בבדיקות דם ניתן לגלות שחומרים ביולוגים רבים נמצאים ברמה נמוכה מאוד כגון ביטמינים, הורמונים ומינרלים שונים. ורגע שהרופא מחזיר את הערכים הנמוכים אלה לרמה הנמצאת בשליש העליון של הנורמה, החיוניות של המטופל חוסר אליו , הגוף משתמש בסוכר ליצור אנרגיה ורמת הסוכר בדם יורדת.

2. דיאטה דלת קלוריות יכולה לסייע אולם קשה לבצוע. טוב יותר להשתמש בעיקרון של ד"ר Schwarzbein (4) שאומר:
א.לאכול ארוחה שמכילה בעיקר חלבונים,  להימנע מירקות עשירות בפחמימות(תפ"א, אורז לבן, וכוי) המוגשת במנות קטנות ולעתים קרובות. אם אנו רעבים בין הארחות מותר לקחת פרי כלשהו.
ב. לאכול 100-150 גרם פחמימות מורכבות רק בצהריים (שיבולת שועל, סובין, חיטה מלאה) ולא לחם מחיטה לבנה.

ג. להוריד את הסטרס.
ד. להימנע משתית משקעות מתוקים או אכילה מזון תעשייתי עשיר בפחמימות.
ה. פעילות גופנית סדירה אפילו הליכה במשך 30 דקות ביום

ו. לבדוק האם קיים חוסר איזון הורמונלי. לעתים קיים מצב של תת-פעילות סמויה של בלוטה התריס שלא מאובחנת בבדיקות מעבדה ולמטופל קשה לו לרדת במשקל למרות שהוא שומר על הדיאטה. אם יש צורך ולתקן את חוסר איזון הורמונלי רק עם הורמונם ביולוגים כלומר חומרים זהים ב-100 % עם ההורמונים הטבעים של הגוף. אסור לקחת הורמונים סינטים מכיוון שיכולים לגרום לעליה במשקל.

לאחר שרמת הסוכר ירדה לנורמה, אנו חייבים לאכול כ 2000-1800 קלוריות ביום לרוב חלבונים ירקות ופירות בשילוב עם הפעילות הגופנית, לדאוג לאכילת פחמימות מורכבות בלבד כדי שהתאים ישתמשו במקורות אחרים ליצור אנרגיה כגון שומן שנאגר בגוף ולשפר את חילוף החומרים ולהעלות את יצירת האנרגיה בתוך התאים.
משימה זאת של ריפואי הסוכרת ניתנת להשגה על ידי איזון הורמונלי של הגוף עם הורמונים ביולוגים זהים לאלה שהגוף היה מייצר בצעירותנו ולכן לספק אותם בגיל מבוגר. ההורמונים מרעננים את מאגר האנזימים והחלבונים בתוך התא שניזוקו על ידי ה-glycation והרדיקלים החופשים. החלבונים והאנזימים החדשים יגבירו את חילוף החומרים בגוף. גישה זאת מביא להרגשה של חיוניות שבא על ידי ביטוי ביכולת גדולה יותר בזמן פעילות גופנית מדורגת ומסודרת ותגרום לכך שרמת הסוכר בדם תגיע לערכים אופטימליים שתשפר את איכות החיים שלנו.
בברכה,
Dr Alexander Arditti MD

ספרות:

 

פשוט-יוגה
11/04/13 14:02

בכדי להגיע לאיזון של רמות הגלוקוז בדם, פרופיל שומנים בדם, לחץ דם ומשקל הגוף, ממליצים לחולי סוכרת תחילה על שינויים בסגנון החיים:

הורדה במשקל לבעלי משקל עודף

תזונה בריאה – תזונה המבוססת על ליבת התזונה הבריאה כפי שמומלצת ע"י רוב ארגוני הבריאות, עם עדיפות לפחמימות מורכבות (שמקורן מדגנים מלאים, קטניות, מוצרי חלב דלי שומן, ירקות ופירות), סיבים תזונתיים ושומנים חד בלתי – רווים, הגבלה של כמות השומן הרווי ושומן טרנס והגבלת נתרן [ראה/י מאמר תזונה כרפואה מונעת ודרך לריפוי עצמי].

פעילות גופנית – פעילות גופנית משפרת את האיזון המטבולי (שיפור הרגישות לאינסולין ושיפור איזון רמת הסוכר בדם), מסייעת בהורדה ושמירה על משקל הגוף ומפחיתה מחלות נלוות לסוכרת.

הגבלת צריכת אלכוהול
המנעות מעישון
הפחתת מתח נפשי – מתח נפשי יכול להביא להפרשת הורמונים אשר מחריפים את חוסר האיזון המטבולי [ראה/י מאמר הגברת המודעות למתח נפשי ושיפור ההתמודדות עימו].

יוגה הינה פעילות גופנית, אשר תורמת להורדה במשקל ומביאה לאיזון גוף-נפש, איזון אשר עוזר בשמירה על תזונה בריאה ואורח חיים בריא יותר, המנעות מעישון וצריכת אלכוהול והורדת מתח נפשי.

המאמר בקישור הבא סוקר שני מחקרים מדעיים אשר בדקו את השפעת תרגול יוגה בחולי סוכרת מסוג 2.
http://simply-yoga.co.il/yoga-for-dayabities/
 

בקישור הבא מידע על כ 150 תנוחות יוגה שניתן לתרגל בבית. המידע כולל תמונה, אופן ביצוע, יתרונות התנוחה, מתי אסור לתרגל ודרגת קושי.

http://www.simply-yoga.co.il/yoga-asanas/