חוט שדרה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
האם ניתוח דחוף ימנע פגיעה בחוט השדרה?
מחקר: במצב של פגיעה בחוט השדרה, לתזמון הניתוח יש חשיבות גדולה בסיכוי לשיפור נוירולוגי
מחקר חדש מראה כי לאנשים עם פגיעה צווארית בחוט השדרה אשר עברו ניתוח לשיחרור לחץ על חוט השדרה תוך 24 שעות מרגע הפציעה, יש סיכוי גבוה פי 2 לשיפור נוירולוגי, בהשוואה לאלה שעבר זמן רב יותר לפני שנותחו.
המחקר שפורסם בכתב העת PLoS ONE, התמקד בפגיעות בחוליות צוואריות אשר מהוות 30% מכלל הפציעות בחוט השדרה. פציעה באזור צווארי עלולה לגרום לשיתוק של ארבעת הגפיים (טטראפלגיה).
"פגיעה גבוהה בחוט השדרה נגרמת בעיקר מנפילות, פציעות ספורט או תאונות דרכים", ציין ד"ר מייקל פייהלינגס, המנהל הרפואי של בית החולים המערבי בטורונטו והחוקר הראשי. "ברוב המקרים, יש פגיעה בחוט השדרה עקב שבר או הזזה של אחת החוליות הצוואריות. במקרים מסוימים, אצל חלק מהאנשים, יש היצרות של תעלת השדרה עקב מחלה ניוונית או דלקת. מצב זה עלול לגרום פגיעה בחוט השדרה ללא שבר של החוליה בפועל".
במחקר שכלל 313 מטופלים עם פגיעה צווארית בחוט השדרה, 20% מאלה שנותחו תוך 24 שעות מרגע הפציעה הראו שיפור נוירולוגי, בהשוואה ל-9% בלבד מאלה שנותחו מאוחר יותר.
הניתוח כלל שיחרור לחץ על חוט השדרה וייצובו. טכניקות ניתוחיות טובות ופיתוחים בנושא ההרדמה בפגיעות חוט שדרה בשני עשורים האחרונים מאפשרים ניתוח בהקדם האפשרי.
"החשש מניתוח בחוט השדרה קיים תמיד - האם הסיכוי לשיפור גובר על הסיכונים הכרוכים בניתוח?" אומר פייהלינגס "ואם כן, אזי מתי ההזדמנות הטובה ביותר לניתוח?". המחקר הנוכחי מראה כי עדיף לנתח מוקדם ככל האפשר.
גלן ויליאמס, בן 58 מטורונטו, נותח 14 שעות בלבד לאחר שהחליק ונפל על קרח בשנת 2008. לאחר שנפל על גבו, הוא שכב שם ללא תחושה או יכולת לזוז ברוב חלקי גופו. "לא יכולתי להזיז כלום מתחת לצוואר... זה היה היום הכי מפחיד של חיי", אמר ויליאמס, שנלקח לבית החולים המערבי בטורונטו, שם ד"ר פייהלינגס ניתח אותו. כיום, תודות לפעולה המהירה ושיקום אינטנסיבי, ויליאמס הולך על רגליו. עדיין יש יש לו כמה ליקויים כמו חולשה ותחושה לקויה באחת הידיים, אך הוא מסכם את מה שהוא מרגיש במילה אחת: בר מזל.
יחד עם זאת, חשוב לזכור כי לרוב האנשים שיעברו ניתוח בחוט השדרה בשלב מוקדם, יש סיכוי טוב יותר להתאוששות נוירולוגית שתתבטא אולי בתפקוד ידיים טוב יותר, אך זה לא בהכרח יביא אותם להליכה.
החוקרים מסכמים ואומרים כי יש להתייחס לפגיעה בחוט השדרה כאל התקף לב או אירוע מוחי. כל דקה קובעת ותשפיע על חייו של האדם בעתיד.
BENO1952
עם חשד להתקף לב,,אף אחד מהרופאים לא חשב לרגע,,לבדוק אופציה אחרת,,!!יד שמאל משותקת,!!!
תעשו CT מיד,,תבדקו אולי זה עמוד שידרה? אולי זה אירוע מוחי? --גורנישט---[ MRI אין בבית החולים--זאת בדיחה בפני עצמה!!]
בא נאשפז אותך ונראה הלאה,,!!
אפילו חשיבה נכונה אין,,!!! אז ניתוח תוך 24 שעות??
כמו שכתבתי,,זה לא במחוזותינו,,!!
המערכת הרפואית בישראל מתהדרת ברפואה מתקדמת,,זה -סליחה על הביטוי --חארטא בארטא--לא בחשיבה ולא במעשה,!!
זה בדומה לביטוי הנדוש --עם סגולה--!! איזה סגולה ואיזה עם !!
חג שמח,
אנה רייזמן
בנו, המחקר הנוכחי מתייחס למקרים של פגיעה טראומתית בחוט השדרה ולא מצבים של מחלות ומצבים רפואיים כגון היצרות אשר גורמים לפגיעה בחוט השדרה. רוב הניתוחים בעמוד השדרה הם ניתוחים אלקטיביים וכמו בתחומים אחרים של הרפואה ולא רק בניורוכירורגיה, זה אכן לוקח לעיתים חודשים רבים שמאוד משמעותיים לאדם הסובל אבל זה כבר נושא לדיון אחר..
חג שמח
BENO1952
אולי,,אולי,,, אם מגיע מישהו "מפורק" מתאונת דרכים ,,אולי זה יכול לקרות[ניתוח],,
זה תלוי כמובן במצב "המפורק" מה חשוב יותר "לתיקון " מידי על מנת להציל את חייו.
לגבי חולים לא "מפורקים" ניתוח בעמוד שידרה יכול לקרות רק לאחר מספר חודשים,ולפעמים גם שנה.!!! ולפעמים לא מנתחים כלל על מנת למנוע סבל,,!!! אף על פי שיש בעיה ברורה !!!!
,
ניתוח תוך 24 שעות??זה טוב למחקר,,טוב אולי לארה"ב..
בישראל זה לא יכול לקרות,!!!