מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

כליות ודיאליזה

מנהלי קהילה

פרופ עדי לייבה
פרופ עדי לייבה
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד ומנהל מרפאה מייעצת בפנימית, מחלות כליה ולחץ דם במרפאת מומחים בקרית אונו (מרב מרכזי בריאות, הדובדבן 7 קרית אונו ) מומחה ברפואה פנימית , בנפרולוגיה וביתר לחץ דם, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון ופרופ. משנה באוניברסיטת הארוורד,ארה"ב. בשנים 2016-2022 שימשתי כנשיא החברה הישראלית ליתר לחץ דם. מומחה בפנימית, הן מתל השומר, והן מבית חולים Mount Auburn בקיימברידג', מסצ'וסטס. סא"ל במיל., יועץ קצין רפואה ראשי למחלות כליה ויתר לחץ דם, ומנהל תחום מחלות כליה ויתר לחץ דם בקופות חולים "מכבי" ו"לאומית". מייסד ויו"ר החוג הנפרולוגי הישראלי פלסטיני בהר"י. בקרו באתר של פרופ' עדי לייבה www.profleiba.com ניתן להתייעץ בווטסאפ דרך האחות אחראית המרפאה , הגב. סיגלית ארי-עם ( RN)- 054-541-9992
ד
ד"ר פזית בקרמן
מנהלת המכון הנפרולוגי בשיבא. סיימה התמחות ברפואה פנימית בהדסה עין כרם והתמחות-על בנפרולוגיה בשיבא. השתלמה שלוש שנים באוניברסיטת פנסילבניה, ארה"ב במחקר בסיסי של מחלות כליה ופרסמה מאמרים בנושא. בעלת ניסיון קליני מגוון בקרב מטופלי דיאליזה, מטופלי אי ספיקת כליות חריפה וכרונית ומחלות כליה שונות. עוסקת גם במחקר קליני ובסיסי במכון הנפרולוגי בשיבא.

מובילי קהילה

מחוברת פז מושקוביץ
מחוברת פז מושקוביץ
נעים מאד, פז - מובילת קהילת כליות ודיאליזה. ראשית מוזמנים לתכנית הרדיו שלי "הרוקנרול של החיים" בעמוד "מחוברת פז מושקוביץ" ובערוץ היוטיוב. כל שאלה שתירצו לשאול אותי אני כאן עבורכם. במקצועי אני מאמנת בכירה, מרצה ויוצרת, כותבת הרצאות השראה לאנשים והרצאות עסקיות. אני מחוברת לדיאליזה מזה 30 וחצי שנים, 3 השתלות כליה שנכשלו ומאה ניתוחים. דרך סיפורי האישי רב התהפוכות, אני מציעה לכם כלים שיאפשרו לכל אחד להתחבר לחיים שלו, ולהתגבר על קשיים בתחום האישי ובתחום הקריירה והעסקים, ובוודאי שבתחום התמודדותכם עם עולם הכליות. הוצאתי לאור את הספרים: "מחוברת - צופן ליזה" ו"השמיים הם לא הגבול" ומעבירה מופע-הרצאה "מחוברת" שמעניק פרספקטיבה וכלים לחיים. יש לי ולבעלי מקס 11 ילדים כלבתולים שהם אהבה ללא תנאי. מומלץ בחום גם לבריאות שלנו הנפשית והפיסית :) ולמי ששואל אז אסור לי ללדת ילדים, כאן עבורכם תמיד לכל שאלה ושיתוף! לחיזוק מוטיבציה והשראה תוכלו לצפות בקטעים נבחרים מתכנית הרדיו בלינק הבא: https://www.youtube.com/playlist?list=PL1QPzpvna7OzfBMpmM9pKwBM8r1sQyGUY
כמוניכליות ודיאליזהחדשותהאם נוכל לייצר חלקי חילוף לכליה?

האם נוכל לייצר חלקי חילוף לכליה?

חוקרים ישראלים זיהו תאי גזע כלייתיים בעלי יכולת לבנות ''חלקי חילוף'' כלייתיים ולמנוע הידרדרות מחלות כליה


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

הכליה היא איבר חיוני, האחראי על סילוק תוצרי לוואי מהדם ועל שיווי המשקל של מים ומומסים בגופנו. השכיחות של מחלות כליה עולה בקצב גבוה ומחלות כליה עומדות במקום החמישי ברשימת גורמי המוות בישראל.

 

כיום, בפני חולים במחלות כליה כרוניות המתדרדרים לאי ספיקת כליות מתקדמת, עומדות שתי אופציות טיפוליות: דיאליזה והשתלת כליה, וכידוע - קיים מחסור חמור באיברים להשתלה.

 

חלק ניכר מרקמת הכליה בנוי ממבנים מיקרוסקופיים הנקראים נפרונים, המהווים את יחידת התפקוד הבסיסית של הכליות. בחולי כליה מספר הנפרונים התקינים הולך ופוחת. לפיכך, קיים צורך משמעותי לייצר או לתקן נפרונים.

 

רפואה רגנרטיבית - המסתמכת על השתלות תאים כדי לשקם תפקוד תקין של רקמות פגומות - עשויה להוות פתרון. במילים אחרות: השתלת תאים המסוגלים לייצר תאי נפרון עשויה לשפר את התפקוד הכלייתי ולמנוע את הידרדרות המחלה.

 

האתגר העיקרי הוא לזהות תא גזע שיכול לייצר תאי נפרון ואף רקמת כליה תקינה. תאי גזע ממח עצם - שהינם תאי הגזע הנגישים ביותר בבני אדם - אינם יוצרים רקמת כליה, ולכן נוצר צורך לחפש תאי גזע יוצרי כליה ממקורות אחרים.

 

במחקר הנוכחי שפורסם בכתב העת EMBO molecular Medicine, פרופ' בנימין דקל - נפרולוג ילדים ומנהל המכון לחקר תאי אב בבית החולים אדמונד ולילי ספרא לילדים במרכז הרפואי שיבא, יחד עם ד"ר אורית הררי-שטיינברג וסלי מצוינים, בדקו את האפשרויות של קיום תאי גזע יוצרי כליה בתוך הכליות עצמן.

 

הם הצליחו לאפיין סמנים ספציפיים של תאי גזע כליתיים ברקמת כליה עוברית מתפתחת ובהמשך בודדו את התאים ותרבתו אותם על מנת להגדיל את מספרם.

 

היכולות הרגנרטיביות של התאים הודגמו, בין היתר, כאשר החוקרים השתילו את התאים בכליות של עכברים שהושרה בהן נזק כרוני. הם הצליחו להראות שהתאים שורדים, מתרבים ומתארגנים במבנים כלייתיים בוגרים.

 

יתרה מכך, השתלת התאים האנושיים בכליות של עכברים הסובלים מנזק כרוני בלתי הפיך, הצליחה למנוע את הידרדרות התפקוד הכלייתי ולעצור את התפתחות המחלה.

 

החוקרים מסבירים כי מחקרם מדגים לראשונה תאי גזע בעלי יכולת לייצר "חלקי חילוף" לכליה חיה ולשפר תפקוד כלייתי. לממצאים פוטנציאל לשנות בעתיד את הטיפול בכשל כלייתי בבני אדם.

 

 

לפרטים נוספים באתר המרכז הרפואי שיבא