מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה
  • מחקר מישראל מוכיח: חגים הם טריגר להתפרצות מגפות
    מחקר מישראל מוכיח: חגים הם טריגר להתפרצות מגפות
  • מה התפקיד של ההורה בתהליך הירידה במשקל של המתבגר?
    מה התפקיד של ההורה בתהליך הירידה במשקל של המתבגר?
  • סרטן השד: השמנה מעלה את הסיכון להישנות המחלה
    סרטן השד: השמנה מעלה את הסיכון להישנות המחלה
  • אורטיקריה כרונית פוגעת משמעותית באיכות החיים
    אורטיקריה כרונית פוגעת משמעותית באיכות החיים
  • היריון ולידה עם טרשת נפוצה – כל המידע
    היריון ולידה עם טרשת נפוצה – כל המידע
  • הליכה יומית עשויה לסייע במניעת דיכאון
    הליכה יומית עשויה לסייע במניעת דיכאון
  • מתי מומלץ להתחיל בטיפול תרופתי נגד השמנה?
    מתי מומלץ להתחיל בטיפול תרופתי נגד השמנה?
  • חדרי כושר, הרמת משקולות ובריאות – מה שחשוב לדעת
    חדרי כושר, הרמת משקולות ובריאות – מה שחשוב לדעת
  • תנודות גדולות במשקל הגוף מסוכנות לחולי לב עם משקל עודף
    תנודות גדולות במשקל הגוף מסוכנות לחולי לב עם משקל עודף
  • מהם גורמי הסיכון, איך מאבחנים ואילו טיפולים חדשים קיימים?
    מהם גורמי הסיכון, איך מאבחנים ואילו טיפולים חדשים קיימים?
  • הבשורה שהסובלים מסרטן שלפוחית השתן מוכרחים להכיר
    הבשורה שהסובלים מסרטן שלפוחית השתן מוכרחים להכיר
  •  לחיות את הרגע, לא את הטיפול - שואריל
     לחיות את הרגע, לא את הטיפול - שואריל
  • מחקר: מוצרי טבק בלעיסה ומציצה מסוכנים לתפקוד הלב
    מחקר: מוצרי טבק בלעיסה ומציצה מסוכנים לתפקוד הלב
  • השמנה: האם טיפול תרופתי הוא הפתרון הכי טוב לטיפול בהשמנה?
    השמנה: האם טיפול תרופתי הוא הפתרון הכי טוב לטיפול בהשמנה?
  • פסוריאזיס מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים בלידה
    פסוריאזיס מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים בלידה

דיכאון וחרדה

מנהלי קהילה

אורית זאבי יוגב
אורית זאבי יוגב
מ.א בפסיכולוגיה קלינית – רפואית מן האוניברסיטה העברית בירושלים ותואר מ.א קליני בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת חיפה. זוכת פרס האוניברסיטה ע"ש קלנר על הישגים יוצאי דופן בטיפול במשפחות רב בעיתיות. עבדתי הרבה עם הריונות בסיכון ובמחלקות פסיכיאטריות סגורות. בשנים האחרונות בעקבות עבודה במרפאה אנדוקרינולוגית עוסקת רבות בהשמנה קיצונית של מבוגרים, נוער וילדים ואף כתבתי על כך ספר, "רדו ממני", שמשפיע על אופן ראיית הנושא והטיפול בו.
ד''ר אורן טנא
ד''ר אורן טנא
פסיכיאטר מומחה, מנהל המערך הפסיכיאטרי באיכילוב מייסד ומנהל רפואי של מכון מנטליקס, מרצה מבוקש באקדמיה ובחברות מסחריות, מגיש התוכנית ד"ר נפש בערוץ דוק
ד
ד"ר עודד טלמור
פסיכיאטר מומחה למבוגרים עוסק באבחון, ייעוץ וכתיבת חוות-דעת במצבי דיכאון, חרדה, פוסט טראומה, OCD ומשברי חיים/
כמונידיכאון וחרדהחדשותהאם נוגדי דיכאון מזיקים לכלי הדם?

האם נוגדי דיכאון מזיקים לכלי הדם?

מחקר שנערך בקרב תאומים מצא כי שימוש בנוגדי דיכאון קשור לעליה של 5% בטרשת עורקים


דרושים מחקרים נוספים כדי לקבוע אם יש קשר בין נוגדי דיכאון לטרשת עורקים (צילום: panthermedia)
דרושים מחקרים נוספים כדי לקבוע אם יש קשר בין נוגדי דיכאון לטרשת עורקים (צילום: panthermedia)

 

שימוש בנוגדי דיכאון עלול לגרום להזדקנות העורקים בארבע שנים. מחקר חדש שהוצג בכנס האקדמיה האמריקאית לקרדיולוגיה מצא כי בקרב גברים בגיל העמידה המשתמשים בנוגדי דיכאון יש יותר היצרות של העורקים בהשוואה לאלו שאינם משתמשים בתרופות, מה שעלול להעמידם בסיכון מוגבר להתקפי לב ולשבץ.

 

חוקרים מאוניברסיטת אמורי בחרו לערוך את המחקר בקרב תאומים בגלל שהדמיון הגנטי בין התאומים מאפשר לבודד את ההשפעות הסביבתיות על הגוף כמו תזונה ותרופות. באמצעות אולטרא-סאונד הם מדדו את עובי הדופן הפנימית של עורקי התרדמה, העורקים הראשיים בצוואר של כ- 250 זוגות תאומים, מתוכם 59 זוגות בהם אחד מהאחים נטל תרופות נגד דיכאון והשני לא.

 

החוקרים מצאו כי בהשוואה לתאום שלא נטל תרופות, אצל התאום שהשתמש בתרופות דופן העורק הייתה עבה יותר, גם לאחר שנלקחו בחשבון גורמי סיכון אחרים לטרשת עורקים כמו עישון והשמנה. שימוש בתרופות נוגדות דיכאון נמצא כגורם לעלייה של 37 מיקרון בעובי דופן עורקי הצוואר, או במילים אחרות עליה של כ- 5% בטרשת העורקים. ראיות להתעבות העורקים בקרב מטופלים נמצאו ללא קשר לסוג נוגדי הדיכאון שנלקחו.

 

החוקרים מסבירים כי כל שנת חיים קשורה לעלייה של כ- 10 מיקרון בעובי דופן עורקי הצוואר, והעורקים של התאומים שהשתמשו בתרופות היו עבים בכ- 40 מיקרון בממוצע מאשר העורקים של אחיהם. לכן, לגברים שנטלו תרופות נגד דיכאון היו עורקים "זקנים" יותר בארבע שנים בהשוואה לעורקים של גברים שלא השתמשו בנוגדי הדיכאון.

 

דיכאון בפני עצמו עלול להעלות את הסיכון למחלות לב, אבל ההשפעה של נוגדי הדיכאון שנחשפה במחקר היא נפרדת ועצמאית מהדיכאון עצמו.

 

החוקרים מסבירים כי השפעות נוגדי הדיכאון על כלי הדם יכולות להיות קשורות לשינויים בכימיקלים כמו סרוטונין. הסרוטונין מסייע לתקשורת בין תאים במוח, אך פועל גם מחוצה לו ומשפיע על כלי הדם. נוגדי הדיכאון הנפוצים מעלים את רמות הסרוטונין במוח והשינויים עלולים להשפיע על כלי הדם.

 

יחד עם זאת החוקרים מדגישים כי לנוגדי הדיכאון תועלת קלינית שכבר הוכחה ולכן אנשים שנוטלים את התרופות לא צריכים להפסיק ליטול אותן בהתבסס על תוצאות המחקר. המחקר לא הראה קשר של סיבה ותוצאה או את המכניזם שמאחורי התופעה, ולכן נדרשים מחקרים נוספים בנושא כדי לקבוע אם יש קשר בין נוגדי דיכאון לפגיעה בכלי הדם.

 

 

לפרטים נוספים באתר אוניברסיטת אמורי

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה