השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
האם ממתיקים מלאכותיים בעצם משמינים?
מחקרים קושרים משקאות דיאטטיים וממתיקים מלאכותיים לעליה בהיקף המותניים ועליה ברמות הסוכר בדם
הרצון לרזות מוביל רבים להשתמש בממתיקים מלאכותיים, אך יותר ויותר מחקרים מתחילים להצביע על כך שממתיקים מלאכותיים ומשקאות דיאטטיים אינם אלטרנטיבה בריאה לסוכר ושהם אומנם נטולי קלוריות, אך לא נטולי השלכות. כעת שני מחקרים חדשים מוסיפים לעדויות.
בכנס השנתי של אגודת הסוכרת האמריקנית שהתקיים לאחרונה הוצגו שני מחקרים של חוקרים מאוניברסיטת טקסס שהראו כי ייתכן ומשקאות דיאטטיים מביאים לאפקט ההפוך– האחד מצא כי צריכת משקאות קלים דיאטטיים קשורה להיקף מותניים גדול יותר באנשים והשני מצא שהממתיק המלאכותי אספרטיים גרם לעליה ברמת בסוכר בדם אצל עכברים עם נטייה לסוכרת.
על משקאות דיאטטיים והיקף המותניים
כדי לבחון את הקשר בין צריכת משקאות קלים דיאטטיים ושינויים בטווח הארוך בהיקף המותניים, החוקרים ניתחו מידע שנאסף במשך כמעט 10 שנים על 474 איש שהשתתפו בסקר המכונה סקר SALSA של ההזדקנות.
בתחילת המחקר נאסף מידע על הגובה, המשקל, היקף המותניים וצריכת המשקאות הדיאטטיים בקרב הנחקרים, והערכות נוספות בוצעו 3 פעמים במשך תקופת המעקב. החוקרים השוו שינויים ארוכי טווח בהיקף המותניים של צרכני משקאות דיאטטיים בהשוואה לאנשים שלא צרכו משקאות דיאטטיים תוך כדי שהם לוקחים בחשבון משתנים כמו השמנה, עישון, מצב הסוכרתיות, הפעילות הגופנית, שכונת המגורים, הגיל, המין, המוצא וההשכלה של המשתתפים.
נמצא כי צרכני המשקאות הדיאטטיים – כקבוצה – חוו עליה גבוהה ב- 70% בהיקף המותניים בהשוואה לקבוצת הלא-משתמשים.
בקרב אנשים שצרכו משקאות דיאטטיים בתדירות גבוהה, 2 או יותר משקאות ביום, המגמה הייתה בולטת יותר – היקף המותניים שלהם גדל ב- 500% בהשוואה לאלו שלא צרכו משקאות דיאטטיים.
עליה כזאת מעוררת דאגה שכן שומן בטני קשור עם עליה בסיכון למחלות לב וסוכרת. לדברי החוקרים, ייתכן שהשיווק האגרסיבי לקידום משקאות דיאטטיים במקום משקאות המכילים סוכר, מוביל לנזק בריאותי.
מה קורה לעכברים שצורכים אספרטיים?
במחקר השני החוקרים חשפו 40 עכברים עם נטייה לסוכרת לממתיק המלאכותי אספרטיים, ממתיק נפוץ במשקאות דיאטטיים ומוצרים אחרים. העכברים במחקר ניזונו מדיאטה עתירת שומן תירס במשך שלושה חודשים – חלקם עם וחלקם בלי אספרטיים.
בתום התקופה, בקרב העכברים שקיבלו אספרטיים נצפתה עליה ברמות הסוכר בצום - תכונה מקדימה להתפתחות סוכרת ולירידה בתפקוד תאי הבטא בלבלב שמייצרים אינסולין – ההורמון שמפחית רמות סוכר בדם. בשלב זה של הניסוי לא נמצאו הבדלים משמעותיים ברמות האינסולין בין שתי הקבוצות.
התוצאות מעידות שיתכן ששימוש רב באספרטיים עשוי להוביל לעליה ברמות הסוכר בדם וכך לתרום לקשר שבין צריכת משקאות דיאטטיים וסוכרת.
American Diabetes Association's 71st Scientific Sessions, June 24-28, 2011, San Diego
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט
ד"ר דינה ראלט PhD
סקירת 2019 BMJ, לממתיקים מלאכותיים אין יתרונות בריאות
תרצה שני
ד"ר דינה ראלט PhD
חוקרים מאוניברסיטת וושינגטון בחנו את השפעת הממתיק סוכרלוז (Splenda) על 17 משתתפים מאוד שמנים שאין להם סוכרת.
המימצאים הראו שהסוכרלוז אינו בלתי פעיל ואולי עשוי לפגוע במטבוליזם הגלוקוז.
מטרת המחקר היתה לבחון האם מתן סוכלרוז יכול להשפיע על רמות האינסולין והגלוקוז בדם. המשתתפים היו מאד שמנים עם- BMI ממוצע של 42, והם קיבלו סוכרלוז או מים לבקורת לפני שקיבלו גלוקוז למבחן עמידות.
כל משתתף נבדק פעמיים כשפעם אחת הוא קיבל את הסוכרלוז ואחר כך את הגלוקוז ובפעם האחרת הוא קיבל מים ואחר כך את הגלוקוז וכך היה כל אחד גם הבקרה של עצמו.
התוצאות הראו שאצל משתתפים שקיבלו סוכרלוז, רמות הסוכר שעלו בעקבות הגלוקוז היו גבוהות יותר כמו שגם רמות האינסולין היו גבוהות יותר בכ- 20% בהשוואה לרמה אחרי שתיית מים לפני הבדיקה.
העליה הגבוהה יותר של האינסולין מראה שהנבדקים בריאים ויכולים להתמודד עם היותר גלוקוז בגוף, אבל ייתכן ששימוש ממושך ובכמויות גדולות של ממתיק כזה יביא בסופו של דבר להתפתחות עמידות להשפעת האינסולין שהוא שלב מוביל לסוכרת סוג 2.
Diabetes Care, Published online before print April 30, 2013
ד"ר דינה ראלט PhD
iscon
כבר שנים אני אומרת לכל מי שאני פוגשת שממתיקים מלאכותיים אינם בריאים.
בנוסף למה שכתוב במאמר זה, רצוי לציין לגבי האספרטיים שזה גם גורם למחלות של ניוון המח כמו אלצהיימר ופרקינסון.
הפתרון - צמח נחמד בשם סטיביה.
ניתן למצאו בחנויות טבע במגוון צורות: עלים מיובשים, אבקה או נוזל וגם אפשר לרכוש צמח בעציץ במשתלה ולהשתמש בעלים הטריים.
לבריאות