מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

ד״ר אמור משה שי
ד״ר אמור משה שי
רופא בכיר במערך למחלות ריאה - מרכז רפואי רבין אני רופא מומחה ברפואה פנימית ובמחלות ריאה, ופועל כחלק מצוות המכון למחלות ריאה במרכז הרפואי רבין – בלינסון. תחומי ההתמחות שלי כוללים אבחון וטיפול בסרטן הריאה, מחלות חסימתיות של דרכי הנשימה, מחלות של רקמת הריאה ויתר לחץ דם ריאתי. אני שואף לשלב בין ידע רפואי מתקדם לבין גישה אישית ומקצועית, במטרה להעניק למטופלים את הטיפול המיטבי.
כמונינשימהחדשותהאם מדיח הכלים פוגע בבריאות של הילדים?

האם מדיח הכלים פוגע בבריאות של הילדים?

מחקר מצא שבבתים בהם מנקים את הכלים באמצעות מדיח כלים קיימת שכיחות גבוהה של אסתמה ואלרגיות


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

מחקר חדש שפורסם בכתב העת Pediatrics מוסיף על העדויות המצטברות לכך שקצת לכלוך עשוי להועיל למערכת החיסון של ילדים.

 

במסגרת המחקר, חוקרים מבית החולים לילדים Queen Silvia בשוודיה ערכו סקר בקרב הורים של 1,029 ילדים שוודים בגילאי 7 עד 8.

 

הם גילו כי לילדים בבתים בהם המשפחה שוטפת כלים בידיים ולא באמצעות מדיח כלים הייתה סבירות נמוכה יותר לפתח אסתמה ואלרגיות – במשפחות בהן שוטפים את הכלים ביד רק 23% מהילדים היו בעלי היסטוריה של אקזמה ו-1.7% סבלו מאסתמה, בהשוואה להיסטוריה של אקזמה בקרב 38% ואסתמה בקרב 7.3% מהילדים בבתים בהם משתמשים בעיקר במדיח כלים.

 

גם אלרגיות עונתיות היו שכיחות פחות בקרב ילדים בבתים בהם שוטפים כלים ביד בהשוואה לבתים בהם משתמשים במדיח כלים - 10.3% לעומת 12.9% - אך ההבדל לא היה משמעותי מבחינה סטטיסטית.

 

ממצאי המחקר משתלבים עם תיאוריית ההיגיינה, לפיה על הגוף ומערכת החיסון להיחשף בשלב מוקדם לזיהומים במידה מסוימת, כדי להתאמן ולהתכוונן וכך להימנע בעתיד מתגובה לא מותאמת של מערכת החיסון, כפי שקורה באלרגיות ומחלות נוספות עם רכיב אוטואימוני בהן אסתמה, טרשת נפוצה ומחלות מעי דלקתיות. מחקרים רבים כבר מצאו כי לילדים שגדלו בחווה וילדים שגדלו בבית עם חתול או כלב סיכון מופחת לפתח תגובה חיסונית מוגזמת בהמשך החיים.

 

נראה כי גם לכלים שנשטפו ביד עשויה להיות השפעה שכזו. מחקרים שהשוו כלים שנשטפו ביד לכלים שנשטפו במדיח כלים הראו כי שטיפה במכונה יעילה יותר ומותירה פחות חיידקים על הכלים. לכן ייתכן שבבתים בהם אוכלים מכלים וסכו"ם שנשטפו ביד, בני הבית נחשפים בטווח הארוך ליותר מזהמים. כאמור, בגילאים מוקדמים מאוד לחשיפה שכזו עשויה להיות השפעה מיטיבה על מערכת החיסון.

 

חשוב לציין כי מדובר במחקר תצפיתי, וככזה הוא לא יכול להוכיח קשר של סיבה ותוצאה – משמע שלא ניתן לדעת אם אופן שטיפת הכלים בבית בפני עצמו הוא הגורם המשפיע על הסבירות שהילדים יפתחו אסתמה ואלרגיות. למשפחות ששוטפות כלים בידיים עשויים להיות הרגלי חיים נוספים התורמים לסיכון המופחת לאלרגיות ואסתמה. נדרשים מחקרים נוספים שיבחנו כיצד האופן בו שוטפים כלים בבית משפיע על מערכת החיסון של ילדים. בינתיים המחקר מזכיר שנראה שיש כזה דבר "יותר מדי נקי".

 

 

Pediatrics,  Published online February 23, 2015