השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
האם מבנה גוף אגסי באמת בריא יותר?
מחקר מראה כי בניגוד לדעה המקובלת, זה לא רק השומן הבטני שמסוכן לבריאות, אלא גם השומן באזור האגן
מזה זמן רב אנשים עם מבנה גוף "תפוח" - עם ריכוז שומן גבוה סביב הבטן - נחשבו כבעלי סיכון גבוה יותר למחלות לב וכלי דם ולסוכרת מאשר אלה שיש להם מבנה גוף "אגס" - עם ריכוז שומן גבוה יותר באזור הירכיים והישבן. אבל חוקרים מבית הספר לרפואה UC Davis מצאו עדויות שמעלות את האפשרות שלמעשה למבנה גוף אגסי אין יתרון בריאותי.
המחקר שפורסם בכתב העת The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism מצא כי שומן שנאגר באזור הישבן מפריש רמות חריגות של כמירין (chemerin) ואומנטין-1 (omentin-1) – חלבונים שנמצאו קשורים לגורמי סיכון למחלות לב וכלי דם ולסוכרת.
הסינדרום המטבולי הוא מקבץ של גורמי סיכון - בהם היקף מותניים רחב, לחץ דם גבוה, רמות גבוהות של סוכר בדם, רמות גבוהות של שומנים בדם, עודף משקל ורמות נמוכות של כולסטרול HDL (המכונה "כולסטרול טוב") - המעלים באופן משמעותי את הסיכון למחלות לב ולסוכרת.
המחקר נערך בקרב 45 מטופלים עם סינדרום מטבולי בשלב מוקדם – משמע שהיו להם לפחות שלושה גורמי סיכון אבל הם לא סבלו עדיין מסוכרת או מחלת לב. 30 מתנדבים באותו גיל עם פחות משני גורמי סיכון המרכיבים את הסינדרום המטבולי שימשו כקבוצת ביקורת.
החוקרים ביצעו ספירות דם מלאות, פרופיל שומנים, בדיקות של רמות הדלקתיות ולחץ הדם ומדדו רמות של ארבעה חלבונים שהופרשו מרקמות השומן של הנחקרים.
נמצא כי באנשים בשלבים המוקדמים של הסינדרום המטבולי, שומן מאזור האגן הפריש רמות גבוהות של החלבון כמירין שנמצאו קשורות ללחץ דם גבוה, רמות גבוהות של חלבון המהווה סמן לדלקתיות, רמות גבוהות של שומנים בדם, עמידות לאינסולין ורמות נמוכות של כולסטרול HDL. כמו כן, אצל אנשים אלה הופרשו מרקמת השומן באזור הישבן רמות נמוכות של אומנטין-1 - רמות נמוכות של חלבון זה נמצאו כקשורות לרמות גבוהות של שומנים בדם, רמות גבוהות של סוכר בדם ורמות נמוכות של כולסטרול HDL. ההפרשות החריגות של החלבונים לא היו תלויות בגיל, במשקל או בהיקף מותניים של הנחקרים.
מכיוון שרמות גבוהות של החלבון כמירין נמצאו קשורות לארבעה מתוך חמישה מאפיינים המרכיבים את הסינדרום המטבולי, החוקרים מציינים כי הוא עשוי לשמש בעתיד כסמן ביולוגי לסיכון למחלות לב וסוכרת.
ממצאי מחקר זה מתווספים למחקר שפורסם בשנת 2011 שמצא כי השמנה באזור הירכיים לא שונה מהשמנה באזור הבטן מבחינת הסיכון למחלות לב וכלי דם.
JCEM, Published online before print January 9, 2013
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט