סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
האם לחץ בעבודה מהווה גורם סיכון לסוכרת?
מחקר חדש מצא כי לאנשים שנמצאים תחת לחץ גבוה בעבודה סיכון גבוה ב-45% לפתח סוכרת סוג 2
לחץ בעבודה עלול להעלות באופן משמעותי את הסיכון להתפתחות של סוכרת סוג 2. כך מצא מחקר חדש שפורסם בכתב העת המדעי Psychosomatic Medicine.
לחץ בעבודה עלול להשפיע לרעה על הבריאות באופנים רבים, בהם העלאת הסיכון למחלות לב וכלי דם. עם זאת העדויות שהיו קיימות עד היום לגבי הקשר בין לחץ בעבודה להתפתחות של סוכרת סוג 2 לא היו משכנעות.
במסגרת המחקר החדש חוקרים גרמנים מ-Helmholtz Zentrum München בחנו מידע שנאסף מיותר מ-5,300 אנשים מועסקים בגילאי 29 עד 66, במסגרת מחקר מעקב. בתחילת המעקב אף אחד מהמשתתפים לא סבל מסוכרת, אך בתקופת מעקב של כמעט 13 שנים בממוצע, 291 אובחנו עם סוכרת סוג 2.
שאלונים מפורטים העלו כי כחמישית מהנחקרים הושפעו מרמות גבוהות של מתח נפשי בעבודה. בכך החוקרים מתכוונים לא ללחץ עבודה רגיל, אלא למצב בו אנשים רואים את הדרישות מהם כגבוהות מאוד ובו בזמן אין להם מקום רב לתמרון ולקבלת החלטות.
לאחר שהחוקרים נטרלו גורמים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות כמו השמנה, גיל, מגדר והיסטוריה משפחתית של סוכרת, ניתוח הנתונים העלה כי לאנשים שהיו תחת רמות גבוהות של לחץ בעבודה היה סיכון גבוה ב-45% לפתח סוכרת סוג 2, בהשוואה לאלה שנתונים תחת פחות לחץ במקום העבודה שלהם.
גם מחקר שפורסם בשנה שעברה מצא סיכון גבוה ב-45% להתפתחות סוכרת בגברים שחשים מתח נפשי גבוה (צילום: Shutterstock)
המחקר החדש אומנם מצביע על קשר, אך הוא לא מוכיח כי לחץ בעבודה בפני עצמו גורם לסוכרת. עם זאת, הוא מחזק ממצאים של מחקרים קודמים שנערכו בנושא מתח נפשי והתפתחות של סוכרת.
מחקר שפורסם בשנה שעברה בכתב העת Diabetic Medicine מצא שמתח נפשי קבוע מהווה גורם סיכון עצמאי להתפתחות של סוכרת סוג 2. החוקרים עקבו במשך 35 שנים אחר כ-7,000 גברים בגילאי 47 עד 56. בתחילת המחקר 15.5% מהם דיווחו על תחושת מתח קבועה הקשורה למצב בעבודה או בבית. בתחילת המחקר לאף אחד מהנחקרים לא הייתה היסטוריה של סוכרת, אך במהלך תקופת המעקב כ-900 מהם פיתחו את המחלה. לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון משתנים שהיו עלולים להשפיע על התוצאות כמו גיל, מצב סוציו-אקונומי, ביצוע פעילות גופנית והשמנה, הם מצאו כי הסיכון להתפתחות של סוכרת בגברים שחשו מתח נפשי קבוע גבוה ב-45% - ממצא זהה לזה שנמצא במחקר החדש.
המחקרים לא בחנו את המנגנון העומד מאחורי הקשר שבין לחץ להתפתחות של סוכרת, אך חלק מההשפעות של לחץ על המערכת האנדוקרינית כבר ידועות.
כאשר הגוף לחוץ, ההיפותלמוס במוח מאותת למערכת העצבים האוטונומית ובלוטת יותרת המוח ומתחיל תהליך ייצור של הורמוני הלחץ אדרנלין וקורטיזול, שמפעילים תהליכים שמטרתם לתת לגוף את האנרגיה לרוץ ולברוח מפני סכנה. כאשר ההורמונים משוחררים, הכבד מפיק יותר גלוקוז – סוכר דם שיספק את האנרגיה "להילחם או לברוח" במקרה חירום. אצל רוב האנשים, כשהם לא משתמשים באנרגיה הנוספת הזו, הגוף מסוגל לספוג מחדש את סוכר הדם. אבל אצל חלק מהאנשים, בעיקר אנשים הנמצאים בסיכון לפתח סוכרת סוג 2 - כמו אנשים שמנים - רמת הסוכר העודפת הכרונית עלולה להעלות את הסיכון לפתח את המחלה. ייתכן גם שבמקביל לעליה ברמות הסוכר בדם, לחץ גורם למערכת החיסון להרוס תאים מיצרי אינסולין וכך לפגוע ביכולת הגוף להעביר את הסוכר מהדם לתאים. מחקרים הראו כי ניהול נכון של הלחץ עשוי לסייע לשלוט על רמות הסוכר בדם.
בישראל חיים יותר מ-450,000 חולי סוכרת המטופלים בתרופות. לפי הערכות של המועצה הלאומית לסוכרת המייעצת למשרד הבריאות, יש עוד 200,000 אנשים עם סוכרת שאיננה מאובחנת ואיננה מטופלת.
עוד על איך שלחץ משפיע על הגוף
Psychosomatic Medicine, August 2014
maxnet 1
מכיר חבר שהיה בשתי משרות ניהול אצל אותו בוס. יום אחד הורידו אותו מאחת המשרות לטובת ייעול השניה כשהוא פינטז דווקא על ההיא שנלקחה ממנו. הבן אדם בשנות ה40-50 לחייו נבדק ונמצא עם סוכר 300