מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותהאם לגנים תפקיד בדימוי הגוף?

האם לגנים תפקיד בדימוי הגוף?

מחקר שנערך בתאומות הראה כי גנטיקה עשויה לעמוד מאחורי הרצון שלנו להיות רזים


הגנים עשויים להשפיע על הרצון שלנו להיות רזים (צילום: Shutterstock)
הגנים עשויים להשפיע על הרצון שלנו להיות רזים (צילום: Shutterstock)

לצעירים רבים יש דימוי גוף לא בריא. פעמים רבות אנחנו מאשימים בכך את התקשורת, שמציגה בפנינו דימוי לא ריאלי של מפורסמות דקיקות מהלכות על השטיח האדום כאידיאל היופי. אבל, מחקר שפורסם בכתב העת International Journal of Eating Disorders מצביע על גורם חדש שעשוי לשחק תפקיד בבעיות דימוי הגוף – הגנים.

 

חוקרים מאוניברסיטת מישיגן תהו מדוע רק אחוז קטן מהאוכלוסייה מפתח הפרעות אכילה, בעוד שכולנו נחשפים לאותם דימויים. הם ביקשו לבדוק אם גנים עשויים להשפיע על המידה בה האדם נוטה לאמץ את "אידיאל הרזון".

 

המחקר נערך בקרב 343 תאומות בנות 12 עד 22. יותר ממחצית מהתאומות היו תאומות זהות והיתר היו תאומות לא זהות. תאומים זהים חולקים את כל הגנים, בעוד שתאומים שאינם זהים חולקים מטען גנטי, אבל לא אותו מטען בדיוק.

 

כל הנחקרות מילאו שאלון שבדק דימוי גוף וקבע בין היתר את הרמה בה הן רצו להראות כמו דמויות מפורסמות שונות מהקולנוע, הטלוויזיה והמגזינים.

 

החוקרים בחנו גם גורמים סביבתיים שהתאומות חלקו - כמו ההורים ובית הספר, ואת הגורמים שלא חלקו – כמו פעילויות מחוץ לשעות הלימודים.

 

תאומות זהות היו בעלות סבירות גבוהה הרבה יותר להגיע לציונים זהים בשאלונים בהשוואה לתאומות שאינן זהות, מה שמרמז על כך שגנטיקה משחקת תפקיד בקביעה אם נשאף להראות כמו המפורסמים על השטיח האדום או הדוגמניות במגזינים. למעשה, חישוב הנתונים העלה כי עד 43% מ"האידיאליזציה של הרזון" אצל הנשים הועברה בתורשה.

 

עוד מצאו החוקרים כי גורמים סביבתיים שהתאומות חולקות - כמו מגורים באותו בית וחשיפה לאותה תקשורת - היו בעלי השפעה מועטה בלבד על התאומות. משמע שהם לא הובילו לכך שלתאומות יהיו תפיסות דומות של דימוי גוף. דווקא גורמים שהתאומות לא חלקו - כמו חברים אחרים והשתתפות בפעילויות ספורט וחוגים אחרים - היו בעלי השפעה על השוני בדימוי הגוף בין התאומות.

 

 

5 גורמים מקדמים דימוי גוף חיובי 

  

Int J Eat Disord 2012; DOI: 10.1002/eat.22056