השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
האם יש קשר בין סוג השתייה לסיכון לדיכאון?
מחקר: צריכת משקאות ממותקים, בעיקר דיאטטיים, קשורה לסיכון מוגבר לדיכאון. צריכת קפה מפחיתה את הסיכון
שתיית הרבה משקאות ממותקים - כאלה הממותקים בסוכר או דיאטטיים - עשויה להיות קשורה לסיכון מוגבר לדיכאון. שתיית קפה עשויה להפחית מעט את הסיכון. כך לפחות מצא מחקר שיוצג בכנס השנתי של האקדמיה האמריקאית לנוירולוגיה.
המחקר כלל קרוב ל-264,000 אנשים בגיל 50 ומעלה. בתחילת המחקר, המשתתפים נשאלו על מנהגי צריכת המשקאות שלהם כחלק מסקר תזונתי מפורט. כ-10 שנים מאוחר יותר, הם נשאלו אם הם אובחנו כסובלים מדיכאון במהלך העשור האחרון.
ניתוח הנתונים חשף כי באופן כללי, שתיית משקאות דיאטטיים הייתה קשורה לסיכון גבוה מעט יותר לדיכאון בהשוואה לשתיית משקאות ממותקים לא דיאטטיים.
אנשים ששתו יותר מ-4 פחיות או כוסות של משקאות מוגזים דיאטטיים ביום היו בעלי סיכון גבוה ב-30% לפתח דיכאון בתקופת המעקב מאשר אלה שלא שתו משקאות כאלה. אלה ששתו משקאות קלים רגילים היו בעלי סיכון גבוה ב-22%. לעומת זאת, שתיית 4 כוסות קפה ביום נקשרה לסיכון נמוך ב-10% לדיכאון.
בעקבות פרסום תוצאות המחקר בכלי התקשורת, מספר מומחים ביקרו את המחקר. בין הטענות שעלו הן שהמחקר לא מוכיח קשר בין סוגי המשקאות לדיכאון. ייתכן שהקשר שעלה במחקר נבע מגורמים מתערבים, או מקשר הפוך - לאנשים עם נטייה לדיכאון יש חשק מוגבר לדברים מתוקים.
American Academy of Neurology's 65th Annual Meeting in San Diego, Mar. 16-23, 2013
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט