סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
האם יש קשר בין ההורמון מלטונין לסוכרת?
מחקר מצא שרמות נמוכות של מלטונין המכונה גם 'הורמון החושך' עשויות להיות קשורות להתפתחות סוכרת סוג 2
מלטונין - המכונה גם 'הורמון החושך' - מיוצר במוח בחושך ומשרה שינה. רבים מתאי הגוף מכילים קולטנים למלטונין, מה שמעיד על מעורבותו במגוון פעילויות פיזיולוגיות. קולטנים למלטונין קיימים גם בתאי הלבלב שמייצרים אינסולין, מה שמעלה את האפשרות שההורמון משחק תפקיד במטבוליזם של גלוקוז. במחקר הנוכחי החוקרים בדקו את הקשר בין הפרשת מלטונין לבין הסיכון להתפתחות של סוכרת סוג 2.
המחקר שפורסם בכתב העת JAMA התבסס על נתונים של נשים אמריקאיות שהשתתפו במחקר האחיות הגדול. החוקרים מבית החולים Brigham and Women’s Hospital בבוסטון איתרו 370 נשים שפיתחו סוכרת סוג 2 במהלך תקופת המחקר – בין השנים 2000 ל-2012. הם בחרו 370 נשים עם מאפיינים דומים שלא פיתחו סוכרת, לשם השוואה. רמות המלטונין נבדקו באמצעות דגימות שתן.
כאשר השוו בין הנשים עם הרמות הנמוכות ביותר של מלטונין לאלה עם הרמות הגבוהות ביותר, לאחר שלקחו בחשבון משתנים שהיו עלולים להשפיע על התוצאות כמו גורמי סיכון אחרים לסוכרת, רמות נמוכות של ההורמון נקשרו לסיכון גבוה פי 2.17 להתפתחות סוכרת.
לא ברור אם רמות נמוכות מידי של מלטונין באמת גורמות לסוכרת סוג 2. מחקרים נוספים יצטרכו לבדוק את הסוגיה ולבחון אם העלאת רמות המלטונין - באמצעות יותר חשיפה לחושך או באמצעות תוסף - תפחית את הסיכון לסוכרת.
JAMA. 2013, 309(13), 1388-1396
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט