מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

פרופ' אהוד גרוסמן
פרופ' אהוד גרוסמן
בוגר בית הספר לרפואה בתל-אביב. לשעבר מנהל מחלקה פנימית ד' והיחידה ליתר לחץ דם במרכז הרפואי ע"ש שיבא. לשעבר מנהל האגף הפנימי במרכז הרפואי ע"ש שיבא, פרופ' מן המנין ומופקד על קתדרה ליתר לחץ דם באוניברסיטת תל אביב. לשעבר דיקאן בית ספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב כיום נשיא אוניברסיטת אריאל
פרופ עדי לייבה
פרופ עדי לייבה
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד ומנהל מרפאה מייעצת בפנימית, מחלות כליה ולחץ דם במרפאת מומחים בקרית אונו (מרב מרכזי בריאות, הדובדבן 7 קרית אונו ) מומחה ברפואה פנימית , בנפרולוגיה וביתר לחץ דם, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון ופרופ. משנה באוניברסיטת הארוורד,ארה"ב. בשנים 2016-2022 שימשתי כנשיא החברה הישראלית ליתר לחץ דם. מומחה בפנימית, הן מתל השומר, והן מבית חולים Mount Auburn בקיימברידג', מסצ'וסטס. סא"ל במיל., יועץ קצין רפואה ראשי למחלות כליה ויתר לחץ דם, ומנהל תחום מחלות כליה ויתר לחץ דם בקופות חולים "מכבי" ו"לאומית". מייסד ויו"ר החוג הנפרולוגי הישראלי פלסטיני בהר"י. בקרו באתר של פרופ' עדי לייבה www.profleiba.com ניתן להתייעץ בווטסאפ דרך האחות אחראית המרפאה , הגב. סיגלית ארי-עם ( RN)- 054-541-9992
כמונילחץ דםחדשותהאם יש לצנתר ולפתוח היצרות של עורק הכליה בשל דיספלזיה פיברומוסקולרית?

האם יש לצנתר ולפתוח היצרות של עורק הכליה בשל דיספלזיה פיברומוסקולרית?

במחקר זה ניסו לענות על השאלה, האם קיימת הצדקה לביצוע רה-וסקולריזציה בחולי יל"ד עם היצרות עורק הכלייה בגלל דיספלסיה פיברומוסקולרית


המטרה הראשונית של המטה-אנליזה היתה לברר מהו שיעור החולים שנרפאו מיל"ד לאחר ביצוע צנתור ופתיחה של היצרות עורק הכלייה בגלל דיספלסיה פיברומוסקולרית. מטרות אחרות היו לבחון את שיעור ההצלחה של הפרוצדורה, שיעור הסיבוכים והשוני בתוצאות בהתאם לתת-קבוצות. במטה-אנליזה נכללו 47 מחקרים בהם בוצע צנתור(1,616 חולים) ו – 23 בהם בוצעה פתיחה כירורגית (1014 חולים).

 

ריפוי מלא של לחץ הדם נמצא בקרב 46% מביצוע האנגיופלסטיה ובקרב 58% ע"י ניתוח, עם שוני ניכר בין המחקרים השונים. הסיכוי לריפוי היה ביחס הפוך לגיל ולתאריך פירסום המחקר. ריפוי מלא בהתאם לקריטריון של לחץ דם פחות מ – 140/90 ממ"כ הושג רק ב – 36% וב – 54% בהתאמה. סך הסיכונים של הסיבוכים סביב הניתוח היה 12% באנגיופלסטיה ו – 17% בניתוח עם פער של 9% לטובת האנגיופלסטיה.

Trinquart L, Mounier-Vehier C, Sapoval M, et al. Efficacy of revascularization for renal artery stenosis caused by fibromuscular dysplasia: a systematic review and meta-analysis. Hypertension. 2010;56:525-32.
 

דיספלסיה פיברומוסקולרית היא מחלה מסיבה לא ידועה, בה ישנם מקטעים של שרירי דפנות העורקים עם היצרות של העורקים הבינוניים והקטנים. סיבה זו הינה הסיבה השנייה בשכיחותה להיצרות עורק הכלייה, לאחר טרשת עורקים.

 

בניגוד להיצרות טרשתית, מחלה זו שכיחה בעיקר בנשים בגיל 30-40 עם תיפקוד כלייתי שמור. הטיפול בהיצרות זאת אמור להיות יעיל יותר מאשר הטיפול בהיצרות טרשתית ובסקירה קודמת נמצא שההתערבות מביאה לריפוי יל"ד בקרב 50% מחולי הדיספלסיה לעומת רק 19% בהיצרות טרשתית.

 

גם במטה-אנליזה הנוכחית רק אחד מתוך 3 חולים נרפא מיל"ד ע"י אנגיופלסטיה במחיר של 12% סיבוכים. המחברים מסבירים זאת, בין השאר, באיבחון מוגבר של הדיספלסיה בשיטות שאינן חודרניות ואי התאמת חלק מהמקרים לביצוע ההתערבות בגלל שוני בסוגי ההיצרות, בשיעור גבוה של היצרות מחודשת ובשיעור יחסית גבוה של דיספלסיה דו-צדדית או בנוכחות של מחלה מערכתית.

 

יש להתייחס בזהירות לתוצאות היות והן מבוססות על מטה-אנליזה והמחברים ממליצים על הצורך בביצוע מחקרים פרוספקטיביים שיגדירו גורמים פרוגנוסטיים לריפוי יל"ד כמו סוג ההיצרות או מחלה דו-צדדית והשוואה בין תוצאות האנגיופלסטיה לבין טיפול תרופתי.
 

מתוך אתר החברה הישראלית ליל"ד

http://www.ish.org.il/oct2010.asp