מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
האם יש דבר כזה יותר מדי כולסטרול טוב?
חוקרים מדנמרק מצאו במפתיע כי יותר מדי כולסטרול טוב מסוג HDL עלול להזיק לבריאות – ומעלה את הסיכון לתמותה
לצד הכולסטרול הרע בדם – ה-LDL – שבשנים האחרונות גוברות הראיות הקושרות בין הפחתתו באמצעות התרופות הפופולאריות ממשפחת הסטטינים לבין מניעה ראשונית ושניונית של הסיכון לאירועי לב ושבץ מוחי, הולכות ומתבררות סגולותיו של הכולסטרול הטוב – ה-HDL.
במסלול שעובר הכולסטרול בתאי הגוף, הכולסטרול הטוב הוא זה שמפנה את הכולסטרול הישן מהתאים בחזרה לכבד ולמעשה מפנה כולסטרול מהגוף. כעת מתברר כי כמו בדברים טובים נוספים בחיים – גם לגבי כולסטרול, טוב מדי יכול להפוך לבעייתי, ולמרות שרמות גבוהות של כולסטרול טוב נתפסות כבריאות בתרומתן סילוק עודפי שומנים מתאי הגוף, הרי שרמות גבוהות מדי עלולות להיות מסוכנות – גם לגברים וגם לנשים.
תמותה ממחלות לב וסרטן
כיום בבדיקות מעבדה לרמות כולסטרול טוב מסוג HDL מומלצת רמה גבוהה מ-37 יחידות בקרב גברים, ובקרב נשים יש לשאוף לרמה גבוהה מ-47 יחידות, שכן רמות הכולסטרול מסוג HDL שלהן גבוהות יותר משל גברים. בחלק מהמעבדות ערכים תקינים של כולסטרול מסוג HDL מוגדרים בטווח שבין 62-29 יחידות לגברים ו-82-34 יחידות לנשים.
במחקר נרחב מאוניברסיטת קופנהאגן בדנמרק, שביצע מעקב אחר 116,508 נבדקים בוגרים בגיל 57 בממוצע על סמך נתונים שנאספו בשני מחקרי אוכלוסייה נרחבים (מחקר הלב של העיר קופנהאגן CCHS ומחקר הבריאות הכללי של אוכלוסיית קופנהאגן CGPS), נמצא כי לאורך שש שנים 10,678 נבדקים נפטרו מסיבות שונות. לאחר נטרול גורמים מתערבים, רמות ממוצעות של כולסטרול טוב HDL – בין 54 ל-77 יחידות (מ"ג לדציליטר דם) אצל גברים ו-97-69 יחידות בקרב נשים נקשרו לסיכון הנמוך ביותר לתמותה.
עם זאת, נמצא כי רמות גבוהות של כולסטרול טוב של 97 עד 115 יחידות, שאותרו בקרב 1.9% מהגברים, העלו ב-36% את הסיכון לתמותה מכל הסיבות, ורמות מקבילות של 116 עד 134 יחידות שזוהוה בקרב 1.4% מהנשים העלו ב-10% את הסיכון לתמותה.
כמו כן, נבדקים עם רמות גבוהות במיוחד של כולסטרול טוב היו בסיכון גבוה עוד יותר לתמותה: בקרב גברים עם רמות מעל 116 יחידות, 0.4% מהנבדקים, זוהה סיכון גבוה פי 2.06 לתמותה מכל הסיבות ובקרב נשים עם רמות מעל 135 יחידות, 0.3% מהנבדקות, תועד סיכון גבוה ב-68% לתמותה.
בבחינת סיבות המוות, נמצא כי רמות גבוהות של כולסטרול טוב מעלות את הסיכון לתמותה ממחלות לב וכלי דם בקרב גברים ונשים וכן את הסיכון לתמותה מסרטן בקרב גברים בלבד. לנבדקים עם הרמות הגבוהות ביותר של כולסטרול טוב היה סיכון גבוה יותר לתמותה ממחלות לב וכלי דם, לרבות התקפי לב ושבץ מוחי, פי 2.53 יותר לגברים ופי 2.89 יותר לנשים – בהשוואה לאלו עם הרמות הנמוכות של כולסטרול טוב.
הממצאים פורסמו בגיליון אוגוסט 2017 של כתב העת European Heart Journal.
במחקר נמצא עוד כי כצפוי, גם רמות נמוכות מדי של כולסטרול טוב נקשרו לסיכון מוגבר לתמותה, כפי שמעידים מחקרים רבים נוספים. הסיכון לתמותה עלה ככל שרמות הכולסטרול הטוב היו נמוכות יותר מ-39 יחידות.
שינויים גנטיים
בין הסיבות שעשויות להסביר את ממצאי המחקר, החוקרים מניחים כי עלולים להתפתח שינויים גנטיים שמובילים לרמות גבוהות של כולסטרול טוב ומשפיעים במקביל על סיכון מוגבר לתמותה, לרבות שינויים בגנים המסומנים באותיות CETP, ABCA1, LIPC ו-SCARB1, שנקשרו בעבודות שונות הן לסיכון מוגבר למחלת לב כלילית והן לרמות גבוהות של כולסטרול טוב. כמו כן, לטענת החוקרים, הממצאים עשויים להעיד על כך שאופן הפעולה של הכולסטרול הטוב בגוף מורכבת ממה שידוע למדע עד כה, וייתכן כי אצל אנשים עם רמות גבוהות מאוד של כולסטרול טוב, פעולתו בגוף משתבשת, ובמקום להיטיב עם סילוק עודפי השומנים מהדם לכבד, היא הופכת למזיקה. כמו כן, החוקרים מעלים את האפשרות שגורמי סיכון לתמותה שכיחים יותר באוכלוסייה עם רמות גבוהות של כולסטרול טוב, למרות שהעיבודים הסטטיסטים שבוצעו במחקר ניטרלו משתנים מתערבים, לרבות עישון, השמנה, פעילות גופנית, לחץ דם סיסטולי, סוכרת וטיפול תרופתי בסטטינים להורדת הכולסטרול הרע וטיפול הורמונאלי לנשים בגיל המעבר.
החוקרים מסכמים כי "גברים ונשים מהאוכלוסייה הכללית עם רמות גבוהות באופן קיצוני של כולסטרול טוב נמצאים באופן פרדוקסאלי בסיכון גבוה לתמותה מכל הסיבות. יש לאשש את הממצאים במחקרים נוספים".
ממצאי המחקר מתיישבים עם עבודות נוספות שהצביעו על סיכונים שונים בקרב אנשים עם רמות גבוהות מדי של כולסטרול טוב. ביוני האחרון דיווחו חוקרים ישראלים מהמרכז הרפואי שיבא וקופת חולים כללית כי רמות גבוהות של כולסטרול טוב בדם אצל אנשים עם לחץ דם גבוה קשורות לירידה מסוכנת ברמות הנתרן בדם - היפונתרמיה, בדקים עם לחץ דם גבוה שהיו בחמישון הגבוה ביותר בדירוג רמות הכולסטרול הטוב היה סיכון גבוה פי 2.8 לפתח התקפי היפונתרמיה מסוכנים, שעלולים לגרום לירידה בצפיפות העצם ועלייה בסיכון לשברים, בייחוד בקרב קשישים, ועלולים לפגוע בתפקוד התקין של מערכת השרירים ומערכת העצבים המרכזית במוח.
לעומת זאת, רוב העבודות עד כה התמקדו ביתרונותיו של הכולסטרול הטוב ובאפשרויות להעלות את צריכתו באמצעות התזונה. כך, במארס 2011 דיווחו חוקרים מהולנד כי כל עלייה של 16.6 יחידות ברמות הכולסטרול הטוב מלווה בירידה של 22% בסיכון לסרטן המעי הגס, וסקירת מחקרים משנת 2010 העלתה כי אנשים עם רמות נמוכות מדי של כולסטרול טוב נמצאים בסיכון גבוה לתמותה מסרטן.
בהיבט התזונתי, מחקרים מצאו כי מספר מזונות יעילים בהעלאת רמות הכולסטרול הטוב בגוף, ובהם דגנים מלאים, אגוזים ושקדים, שמן זית ומזונות עתירי חומצות שומן מסוג אומגה 3, לרבות דגים הגדלים במים קרים ועמוקים.
צפוני
עכשיו יחפשו לנו תרופה מתאימה
אוטודידקט
"רמות גבוהות מאוד" כמעט כמו כל דבר בחיים, אפילו מים - שתייה מרובה מדי יכולה לגרום למוות. תודה על המאמר המרתק.