טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
האם טרשת נפוצה אצל האב משפיעה על ההיריון?
מחקר בחן אם יש סכנה להריון ולילוד כשהאב סובל מטרשת נפוצה ונטל תרופות למחלה בזמן ההתעברות
מחלת הטרשת הנפוצה מאובחנת לרוב בין גיל 20 ל-40, תקופה בה חלק גדול מהאנשים מתכננים משפחה או מקימים את משפחתם. מחקרים כבר בחנו את ההשפעה של מחלת הטרשת הנפוצה אצל האם והתרופות הניתנות לטיפול בה על הריון ותוצאותיו, אך כמעט ולא קיים ידע לגבי ההשלכות של המחלה והתרופות על ההיריון ותוצאותיו כשמי שסובל מטרשת נפוצה הוא האב.
במחקר החדש חוקרים עקבו אחר 78 הריונות באיטליה, בכולם האב סבל מטרשת נפוצה. ב-45 מההריונות האב נטל תרופה לטרשת נפוצה בעת ההתעברות - 39 מהאבות נטלו בטא-אינטרפרון ו-6 נטלו קופקסון. ביתר המקרים האבות הפסיקו להשתמש בתרופות לטרשת נפוצה לפחות 70 יום טרם ההתעברות.
לפי הממצאים שפורסמו בכתב העת BMC Neurology, לא היו הבדלים בין הקבוצות בסיכון להפלות, סיבוכים בלידה, משך ההיריון, מספר הניתוחים הקיסריים, משך הלידה, משקל התינוק או מומים מולדים. הילדים היו במעקב בממוצע כמעט שנתיים לאחר הלידה, מאחר ורוב המומים בדרך כלל מתגלים במסגרת זמן זו. גם כאשר החוקרים השוו את נתוני שתי הקבוצות לנתוני האוכלוסייה הכללית, לא נמצאו הבדלים משמעותיים.
מהמחקר עולה כי אין סכנה להיריון ולילוד כאשר האב השתמש בתרופת הקופקסון או תרופות עם המרכיב בטא-אינטרפרון בעת ההתעברות. המחקר כלל מספר קטן יחסית של נבדקים ולא בדק תרופות מסוגים ומשפחות אחרות. כעת נדרשים מחקרים נוספים בנושא.
באשר לנשים, ההמלצה היא שיש להתנקות מרוב הטיפולים התרופתיים לטרשת נפוצה טרם הכניסה להיריון. אין מידע מדויק לגבי השפעת התרופות לטרשת נפוצה על העובר מכיוון שניסוי שייזום חשיפה כזו אינו אתי ולכן לא יתבצע. המידע הקיים מתבסס על מקרים בהם הייתה כניסה לא מתוכננת להריון במהלך השימוש בתרופות, וישנן מחלוקות לגבי השפעתן או אי-השפעתן של התרופות על ההיריון והעובר. ההנחיה כיום היא להימנע מנוכחות התרופות בגוף בקרב נשים טרם ההתעברות - כל תרופה וזמן "ההתנקות" הדרוש לה. לכן מומלץ לשתף את הנוירולוג טרם הכניסה להריון ולפעול בהתאם להמלצותיו.