סרטן השחלות
מנהלי קהילה
האם טלק גורם לסרטן?
בית משפט בארה"ב פסק כי משפחתה של אישה שהשתמשה באופן קבוע בטלק ופיתחה סרטן שחלות תפוצה ב-72 מיליון דולר על ידי יצרנית הטלק. מה הקשר בין טלק לסרטן?
במשפט שנערך במדינת מיזורי בארצות-הברית פסק חבר המושבעים כי בני משפחתה של ג'קי פוקס שמתה מסרטן שחלות יפוצו בסכום עתק של 72 מיליון דולר על ידי חברת ג'ונסון אנד ג'ונסון, יצרנית מוצרי הטלק שנטען כי השימוש בהם גרם למחלה.
פוקס, תושבת אלבאמה, נהגה לפזר אבקת טלק באזור איבר המין במשך מעל ל-35 שנים. לפני כשלוש שנים היא אובחנה כסובלת מסרטן השחלות ומתה כתוצאה מהמחלה בשנה שעברה בגיל 62. משפחתה הגישה תביעה נגד החברה, בטענה שלא הזהירה את הציבור כי מוצרים המכילים טלק עלולים לגרום לסרטן שחלות.
הקראת פסק הדין נמשכה כארבע שעות, בתום שלושה שבועות של משפט. חבר המושבעים מצא כי חברת ג'ונסון אנד ג'ונסון לא הזהירה את הציבור וקשרה קשר להסתיר את האמת על הקשר בין טלק לסרטן במשך עשורים.
ג'ונסון אנד ג'ונסון עומדת בפני מאות תביעות נוספות הטוענות כי נמנעה מלהזהיר את הצרכנים כי מוצרי טלק עלולים לגרום לסרטן. בשנת 2013 חבר מושבעים בדרום דקוטה כבר מצא כי לשימוש במוצרי הטלק מתוצרת החברה היה חלק בהתפתחות סרטן השחלות של אישה אחרת. עם זאת, הוא לא פסק כי על החברה לשלם נזקים.
נציג ג'ונסון אנד ג'ונסון אמר בתגובה כי הם "מאמינים באמונה שלמה שבטיחותם של מוצרי הטלק הקוסמטיים נתמכים בעשורים של עדויות מדעיות". על פי דיווחים בתקשורת, החברה שוקלת לערער על הפסיקה.
האם טלק גורם לסרטן השחלות?
אבקת טלק סופגת לחות היטב ומסייעת להפחתת חיכוך, לשמירה על עור יבש, למניעת פריחות והפחתת ריחות. בחברה האמריקאית לסרטן מסבירים כי בצורה הטבעית שלו, טלק עשוי להכיל אזבסט – חומר מסרטן ידוע, אך כל מוצרי הטלק בהם משתמשים בבתים הם ללא אזבסט מאז שנות ה-70. ידוע כי טלק המכיל אזבסט עלול לגרום לסרטן, אך הקשר בין טלק ללא אזבסט – זה שנמצא בשימוש ביתי – לבין סרטן הוא פחות ברור.
החשש המרכזי הוא כי לנשים המשתמשות באבקת טלק באופן קבוע באזור איבר המין עשוי להיות סיכון מוגבר לסרטן השחלות. המחקר הראשון שקשר בין שימוש בטלק לבין סיכון מוגבר לסרטן השחלות פורסם ב-1982. מאז נערכו מחקרים רבים בנושא - חלקם הצביעו על קשר בין שימוש בטלק לסרטן השחלות וחלקם לא מצאו עדויות לקשר שכזה.
מחקרים שחשפו חיות מעבדה למוצרי טלק נטולי אזבסט בריכוזים גבוהים ובחנו התפתחות של גידולים לא הגיעו לתוצאות אחידות. חלק מהמחקרים האפידמיולוגיים שבחנו את הקשר בין שימוש בטלק להתפתחות סרטן השחלות מצאו סיכון מוגבר מעט לסרטן השחלות עם שימוש בטלק באזור איבר המין. לדוגמה, מחקר מקיף בנושא שמתבסס על נתוני "מחקר האחיות" (Nurses Health Study) – מחקר מעקב נרחב בארה"ב, שפורסם בשנת 2000 בכתב העת JNCI של המכון הלאומי לסרטן בארה"ב, דיווח כי ככלל שימוש בטלק העלה בכ-40% את הסיכון לחלות בסרטן שחלות נסיובי חודרני בקרב נשים שדיווחו על שימוש כלשהו בטלק בעבר. עם זאת, לא כל המחקרים מצאו קשר שכזה, והראיות המדעיות בנושא נחשבות לחלקיות. כיום, בהתבסס על העדויות המדעיות המוגבלות הקיימות, הסוכנות הבינלאומית לחקר סרטן (IARC) מגדירה את אבקת הטלק כמסרטן "אפשרי" (possible) בשימוש באזור איבר המין.
סרטן השחלות אינו נפוץ. לפי נתוני משרד הבריאות שפורסמו בפברואר 2016, בשנת 2013 אובחנו בישראל 361 חולות חדשות עם סרטן השחלה. עם זאת, מאחר שאין למחלה תסמינים ספציפיים מתריעים ולא בדיקות סקר יעילות, במקרים רבים היא מתגלה בשלביה המאוחרים, אז סיכויי ההחלמה יורדים משמעותית. לפי נתוני משרד הבריאות, כשני שליש מהחולות בסרטן השחלה מאובחנות בשלב גרורתי.