כאב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
האם זריקות סטרואידים יעילות לכאבי גב?
ניתוח נתונים מעשרות מחקרים מטיל ספק בתועלת של זריקות אפידורליות של קורטיקוסטרואידים להקלה בכאבי גב מהיצרות תעלת השדרה ופריצת דיסק
זריקות אפידורליות של סטרואידים (קורטיקוסטרואידים) משמשות כטיפול נפוץ מאוד לכאבי גב, אך האם הן באמת יעילות? תוצאות מחקר חדש שמבוסס על ניתוח נתונים ממחקרים רבים שפורסמו בנושא מצא כי זריקות סטרואידים עשויות להקל מעט על הסובלים מלחץ על שורשי העצבים (רדיקולופתיה), אך לזמן קצר בלבד ונראה כי הן לא מובילות להקלה כלשהי בסובלים מכאב הקשור להיצרות תעלת השדרה (ספיינל סטנוזיס).
חוקרים מאוניברסיטת אורגון לבריאות ומדע בפורטלנד, בשיתוף חוקרים ממוסדות נוספים, בחנו עדויות מ-38 מחקרים שהשוו את השימוש בזריקות אפידורליות של סטרואידים לטיפול בכאבי גב תחתון הנובעים מספיינל סטנוזיס (8 מחקרים) או מרדיקולופתיה (30 מחקרים) לטיפול דמה (פלצבו).
ספיינל סטנוזיס היא מחלה בה נגרם לחץ על חוט השדרה ועל שורשי העצבים עקב היצרות של תעלת השדרה. רדיקולופתיה הוא מצב בו נגרם לחץ על שורשי העצבים, עקב מצבים כמו פריצת דיסק - הרקמה הסחוסית הגמישה שמשמשת כבולם זעזועים המפרידה בין כל שתי חוליות של עמוד השדרה.
לפי הממצאים שפורסמו בכתב העת Annals of Internal Medicine, זריקות אפידורליות של סטרואידים הובילו להקלה מיידית אך לא גדולה בכאב ושיפור קל בתפקוד של מטופלים עם רדיקולופתיה. אבל בטווח הארוך, ההשפעות של זריקות אפידורליות של סטרואידים לא היו טובות יותר מאשר ההשפעות של טיפול דמה (פלצבו) ולא הייתה הפחתה בצורך בניתוח בסובלים מרדיקולופתיה.
זריקות סטרואידים לא מועילות לסובלים מספיינל סטנוזיס
מהעדויות שנסקרו בתחום הטיפול בספיינל סטנוזיס עולה כי במטופלים עם היצרות תעלת השדרה הזריקות לא סיפקו הקלה גדולה יותר בהשוואה לפלצבו – אפילו לא באופן זמני. עם זאת החוקרים מציינים כי העדויות בתחום הטיפול בספיינל סטנוזיס היו מוגבלות.
בשנה שעברה פורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מחקר מבוקר שהטיל ספק בתועלת של זריקות סטרואידים לטיפול בהיצרות תעלת השדרה. המחקר נערך בקרב 400 אנשים עם ספיינל סטנוזיס שסבלו מכאב מתון עד חמור בגב התחתון או ברגל והתפקוד שלהם נפגע. מחצית מהנחקרים קיבלו זריקות של חומר ההרדמה לידוקאין בלבד, והיתר קיבלו זריקות של לידוקאין וסטרואידים. לא הנחקרים ולא החוקרים ידעו מי קיבל את הטיפול המשולב ומי קיבל לידוקאין בלבד. לאחר שלושה שבועות התסמינים בשתי הקבוצות השתפרו, אבל ההבדל בין הקבוצות במידת השיפור הממוצע היה קטן מאוד. לאחר שישה שבועות כמעט לא היה הבדל בין הקבוצות במידת השיפור בכאב ובתפקוד. המטופלים בסטרואידים דיווחו על יותר תופעות לוואי בהשוואה לקבוצת הביקורת (בעיקר חום וזיהומים). בנוסף, הייתה להם סבירות גבוהה הרבה יותר לרמות נמוכות יותר של קורטיזול בדם בבוקר, מה שמרמז על כך שהסטרואידים נקלטו במחזור הדם הכללי ולכן עלולות להיות להם השפעות מערכתיות על הגוף כמו ירידה בצפיפות העצם ודיכוי חיסוני. החוקרים סיכמו כי ממצאי המחקר, יחד עם אזהרת מנהל המזון והתרופות האמריקני (ה-FDA) לפיה זריקות אפידורליות של סטרואידים עלולות לגרום לסיבוכים נדירים אך חמורים כמו שיתוק, נזק לעצבים ומוות, מעלים כי זריקות הסטרואידים הנמצאות בשימוש נרחב לטיפול בכאבי גב הנובעים מספיינל סטנוזיס כרוכות בסיכון למטופלים, ללא הרבה תועלת.
גם אם מטופלים ורופאים יבינו שההטבות של הזריקות הללו הן קטנות וקצרות טווח הם עדיין עשויים לבחור בטיפול, מאחר שהאפשרויות לטיפול בכאבי גב תחתון הנובעים מספיינל סטנוזיס או רדיקולופתיה הן מוגבלות. המטרה של זריקות סטרואידים אינה לרפא את המצב, אלא לשפר תסמינים כדי לאפשר למטופלים שינה טובה יותר, איכות חיים ויכולת טובה יותר לסבול טיפולי פיזיותרפיה.
Annals of Internal Medicine, online August 24, 2015