מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתי גור אריה
מנהל היחידה לשיכוך כאב בשיבא, תל השומר. ד"ר גור-אריה כותב הספר "כאב, מאבחנה ועד הקלה"
עידית רונן
עידית רונן
אחות מומחית לטיפול בכאב, יו"ר יוצאת של פורום הסיעוד לטיפול בכאב. עבדתי שנים רבות במרכז שניידר לרפואת ילדים בריכוז ותיאום הטיפול הכאב כמו כן, ריכזתי את תחום בטיחות המטופל וניהול סיכונים וכיהנתי כאחות הועדה לילד בסיכון.
ד
ד"ר גור רות
אני מומחית בנוירוכירורגיה וברפואת כאב ומשמשת כרופאת כאב בכירה במרפאת הכאב בשיבא. אני מתמחה בעיקר בכאבים שמקורם במערכת העצבים המרכזית: כאבי ראש, כאבי פנים כאבים הנובעים מבעיות נוריולוגיות, כאבים שמקורם בעמוד השדרה לכל אורכו, הרפס, ועוד. אני מתמחה בעיקר בפעולות פולשניות לטיפול בכאב, אולם אמונה גם על הטיפול התרופתי.
אלה סטולר
אלה סטולר
פיזיותרפיסטית, BPT,MPT. מתמחה בשיקום אורטופדי, כאב כרוני ותסמונות כאב לרבות CRPS. בעלת 10 שנות ניסיון בניהול מחלקת אשפוז יום שיקומי בבית החולים "רעות". מאמינה בשיקום פונקציונאלי, תוך הסתכלות הוליסטית על האדם כמכלול. דוגלת בעבודה שיקומית רב מקצועית, לצורך קידום מטרות תפקודיות של המטופלים. בוגרת קורסים כגון: דיקור מערבי (DRY NEEDLING), נוירודינאמיקה קלינית, טכניקות מיופציאליות, הנחיית קבוצות ועוד.
ד
ד"ר גלעד וסרמן
מומחה לרפואת הפה, בוגר האוניברסיטה העברית בירושלים והדסה משנת 2012 ותוכנית ההתמחות ברפואת הפה באותו מוסד משנת 2018. במהלך לימודיו השלים גם תואר מוסמך מחקרי (MSc) במדעי הרפואה בבית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית בירושלים והדסה. אחראי המרפאה לכאבי פנים, לסתות, ומפרקי הלסת במרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב), ובמרפאה פרטית. מאמין ומקיים גישה מולטידיסיפלינרית בטיפול.
ד
ד"ר גיא אלאור
אני מומחה בנוירוכירורגיה, עוסק וברפואת כאב במרפאת הכאב בשיבא. אני מטפל בכל סוגי הכאב, מעבר לטיפול תרופתי יש לי עניין מיוחד בטיפול פולשני לכאב במערכת העצבים המרכזית והפריפרית: עצבי הפנים, עמוד שידרה, קיצוב עצבי מרכזי ופריפרי ושחרור כירורגי של עצבים.
ד
ד"ר נטלי שליט
אני רופאה מומחית ברפואה פנימית וברפואה לשיכוך כאב. רופאה בכירה במכון לרפואת שיכוך כאב בתל השומר ועומדת בראש המרפאה לשיכוך כאב בגיל השלישי. עוסקת בעיקר בשיכוך כאב בגיל המבוגר הנובע ממחלות כרוניות מורכבות, כמו נוירופתיה משנית לסוכרת או כאב נלווה לאוסתאופורוזיס ושברים. אני מאמינה במבט רב מערכתי על המטופל המבוגר, תוך התחשבות במכלול מחלות הרקע והטיפול התרופתי המורכב אותו הוא נוטל.

מובילי קהילה

לימור חורש
לימור חורש
היי חברים :) שמי לימור, לוקה בכאב כרוני מתחילת שנת 2011 עקב תאונה. כיום, לצד הכאבים והמחלה, כל מטרתי היא לאפשר למטופלים, למשפחותיהם ולאנשי מקצוע לבנות סביבת חיים בריאה המבוססת על הבנה, אמפתיה והתחשבות הדדית. בכוונתי לתת הכוונה לרכישת כלים, לתת מקום לדבר על מה שאסור, על מה שמותר ולא נעים, ולתת לכם הזדמנות להכיר ולפגוש זה את זה.
כמוניכאבחדשותהאם זריקות סטרואידים יעילות לכאבי גב?

האם זריקות סטרואידים יעילות לכאבי גב?

ניתוח נתונים מעשרות מחקרים מטיל ספק בתועלת של זריקות אפידורליות של קורטיקוסטרואידים להקלה בכאבי גב מהיצרות תעלת השדרה ופריצת דיסק


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

זריקות אפידורליות של סטרואידים (קורטיקוסטרואידים) משמשות כטיפול נפוץ מאוד לכאבי גב, אך האם הן באמת יעילות? תוצאות מחקר חדש שמבוסס על ניתוח נתונים ממחקרים רבים שפורסמו בנושא מצא כי זריקות סטרואידים עשויות להקל מעט על הסובלים מלחץ על שורשי העצבים (רדיקולופתיה), אך לזמן קצר בלבד ונראה כי הן לא מובילות להקלה כלשהי בסובלים מכאב הקשור להיצרות תעלת השדרה (ספיינל סטנוזיס).

 

חוקרים מאוניברסיטת אורגון לבריאות ומדע בפורטלנד, בשיתוף חוקרים ממוסדות נוספים, בחנו עדויות מ-38 מחקרים שהשוו את השימוש בזריקות אפידורליות של סטרואידים לטיפול בכאבי גב תחתון הנובעים מספיינל סטנוזיס (8 מחקרים) או מרדיקולופתיה (30 מחקרים) לטיפול דמה (פלצבו). 

 

ספיינל סטנוזיס היא מחלה בה נגרם לחץ על חוט השדרה ועל שורשי העצבים עקב היצרות של תעלת השדרה. רדיקולופתיה הוא מצב בו נגרם לחץ על שורשי העצבים, עקב מצבים כמו פריצת דיסק - הרקמה הסחוסית הגמישה שמשמשת כבולם זעזועים המפרידה בין כל שתי חוליות של עמוד השדרה.

 

לפי הממצאים שפורסמו בכתב העת Annals of Internal Medicine, זריקות אפידורליות של סטרואידים הובילו להקלה מיידית אך לא גדולה בכאב ושיפור קל בתפקוד של מטופלים עם רדיקולופתיה. אבל בטווח הארוך, ההשפעות של זריקות אפידורליות של סטרואידים לא היו טובות יותר מאשר ההשפעות של טיפול דמה (פלצבו) ולא הייתה הפחתה בצורך בניתוח בסובלים מרדיקולופתיה.

 

זריקות סטרואידים לא מועילות לסובלים מספיינל סטנוזיס

 

מהעדויות שנסקרו בתחום הטיפול בספיינל סטנוזיס עולה כי במטופלים עם היצרות תעלת השדרה הזריקות לא סיפקו הקלה גדולה יותר בהשוואה לפלצבו – אפילו לא באופן זמני. עם זאת החוקרים מציינים כי העדויות בתחום הטיפול בספיינל סטנוזיס היו מוגבלות. 

 

בשנה שעברה פורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מחקר מבוקר שהטיל ספק בתועלת של זריקות סטרואידים לטיפול בהיצרות תעלת השדרה. המחקר נערך בקרב 400 אנשים עם ספיינל סטנוזיס שסבלו מכאב מתון עד חמור בגב התחתון או ברגל והתפקוד שלהם נפגע. מחצית מהנחקרים קיבלו זריקות של חומר ההרדמה לידוקאין בלבד, והיתר קיבלו זריקות של לידוקאין וסטרואידים. לא הנחקרים ולא החוקרים ידעו מי קיבל את הטיפול המשולב ומי קיבל לידוקאין בלבד. לאחר שלושה שבועות התסמינים בשתי הקבוצות השתפרו, אבל ההבדל בין הקבוצות במידת השיפור הממוצע היה קטן מאוד. לאחר שישה שבועות כמעט לא היה הבדל בין הקבוצות במידת השיפור בכאב ובתפקוד. המטופלים בסטרואידים דיווחו על יותר תופעות לוואי בהשוואה לקבוצת הביקורת (בעיקר חום וזיהומים). בנוסף, הייתה להם סבירות גבוהה הרבה יותר לרמות נמוכות יותר של קורטיזול בדם בבוקר, מה שמרמז על כך שהסטרואידים נקלטו במחזור הדם הכללי ולכן עלולות להיות להם השפעות מערכתיות על הגוף כמו ירידה בצפיפות העצם ודיכוי חיסוני. החוקרים סיכמו כי ממצאי המחקר, יחד עם אזהרת מנהל המזון והתרופות האמריקני (ה-FDA) לפיה זריקות אפידורליות של סטרואידים עלולות לגרום לסיבוכים נדירים אך חמורים כמו שיתוק, נזק לעצבים ומוות, מעלים כי זריקות הסטרואידים הנמצאות בשימוש נרחב לטיפול בכאבי גב הנובעים מספיינל סטנוזיס כרוכות בסיכון למטופלים, ללא הרבה תועלת.

 

גם אם מטופלים ורופאים יבינו שההטבות של הזריקות הללו הן קטנות וקצרות טווח הם עדיין עשויים לבחור בטיפול, מאחר שהאפשרויות לטיפול בכאבי גב תחתון הנובעים מספיינל סטנוזיס או רדיקולופתיה הן מוגבלות. המטרה של זריקות סטרואידים אינה לרפא את המצב, אלא לשפר תסמינים כדי לאפשר למטופלים שינה טובה יותר, איכות חיים ויכולת טובה יותר לסבול טיפולי פיזיותרפיה.

 

 

Annals of Internal Medicine, online August 24, 2015