כליות ודיאליזה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
האם זיהום אוויר עלול לפגוע בכליות?
מחקר מצא קשר בין זיהום אוויר, גם ברמה שאינה נחשבת למסוכנת, לבין שיעורים גבוהים יותר של מחלות כליה
זיהום אוויר עשוי לשחק תפקיד בהתפתחות מחלות כליה. כך עולה ממחקר חדש שהוצג במסגרת כנס שבוע הכליה של החברה האמריקנית לנפרולוגיה (ASN) שנערך בפילדלפיה.
החוקרים מאוניברסיטת מישיגן מסבירים כי קיימת שונות רבה בשכיחות של מחלות כליה כרוניות באזורים שונים של ארה"ב, שרק חלק ממנה ניתן להסביר בהבדלים בגורמי סיכון אישיים להתפתחות מחלות כליה.
כדי לבדוק אם איכות האוויר עשויה לשחק תפקיד בשונות בשכיחות מחלות הכליה, הם בחנו מידע רפואי משנת 2010 של 1.1 מיליון בני אדם המתגוררים באזורים שונים בארה"ב, כמו גם מידע על איכות האוויר בכל המדינות בארה"ב שסופק על-ידי הסוכנות להגנה על הסביבה.
ניתוח הנתונים הצביע על קשר בין שכיחות מחלות כליה כרוניות ורמת זיהום האוויר במחוז, גם לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון גורמי סיכון אישיים למחלות כליה כרוניות בהם גיל, סוכרת ויתר לחץ דם.
עוד מצאו החוקרים כי השכיחות של מחלות כליה הייתה גבוהה יותר גם כאשר רמות זיהום האוויר היו נמוכות יותר ממה שבאופן כללי נחשב לא בטוח לאנשים בקבוצות סיכון כמו קשישים.
המחקר לא יכול להוכיח כי מדובר בקשר של סיבה-תוצאה, משמע שלא ניתן לדעת אם זיהום האוויר בפני עצמו אכן פוגע בכליות. כעת נדרשים מחקרים נוספים שיבחנו את הנושא, בהם כאלה שיבחנו את רמת החשיפה האישית לזיהום אוויר בקרב הנבדקים.
עם זאת, ממצאי המחקר החדש מחזקים מחקר שפורסם בשנה שעברה בכתב העת Journal of Epidemiology and Community Health, שמצא כי מגורים ליד כבישים סואנים עשויים להעלות את הסיכון של אנשים לפתח בעיות כליה. המחקר נערך בקרב יותר מ-1,100 אנשים מבוסטון בארה"ב שעברו בדיקות להערכת התפקוד הכלייתי (GFR). ה-GFR מהווה מדד למסת הכליה המתפקדת ומשתתפת בתהליכי סינון הדם. GFR נמוך מרמז על בעיות כליה. נמצא כי הנחקרים שגרו הכי קרוב לכביש מרכזי היו בעלי ערכי ה-GFR הנמוכים ביותר, גם לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון גורמים שהיו עלולים להשפיע על התוצאות כמו גיל, גזע, עישון ובעיות בריאות אחרות. ההבדל בערכי ה-GFR בין מטופלים שחיו בקרבה של 50 מטר לכביש לבין אלה שגרו במרחק גדול מקילומטר הוא בר השוואה לירידה ב-GFR הנובעת מהבדל של ארבע שנים בגיל.
מחלות כליה מדורגות במקום החמישי ברשימת גורמי התמותה בישראל. לפי דו"ח של משרד הבריאות שהתפרסם החודש, ישראל שיאנית ביחס למערב בשיעורי התמותה ממחלות כליה (17.5 למאה אלף). אחרי ישראל ממוקמות בפערים משמעותיים ארה"ב (10.7), פולין (9), סלובקיה (9) וגרמניה (8.3).
מקור: החברה האמריקנית לנפרולוגיה