קשב וריכוז
מנהלי קהילה
האם הרדמה כללית קשורה ל-ADHD בילדים?
בקרב פעוטות שנחשפו פעמיים או יותר לניתוחים עם הרדמה שיעורים גבוהים יותר של הפרעות קשב וריכוז
חוקרים מה-Mayo Clinic מצאו כי חשיפה למספר פרוצדורות רפואיות הדורשות הרדמה כללית בשנים הראשונות לחיים, קשורה לסיכון מוגבר לפתח הפרעות קשב וריכוז (ADHD) בהמשך החיים.
המחקר שפורסם ב-Mayo Clinic Proceedings מצא כי בקרב ילדים שנחשפו לחומרי הרדמה במסגרת פרוצדורות שונות פעמיים או יותר לפני גיל 3, השכיחות של הפרעות קשב וריכוז עד שהילדים הגיעו לגיל 19, הייתה יותר מכפולה מאשר בילדים שמעולם לא נחשפו להרדמה.
החוקרים מסבירים כי הם ביקשו לבחון את הנושא לאחר שנחשפו לפרסומי מחקרים שהראו כי הרדמה המשמשת לניתוחים גורמת לשינויים במוחן של חיות צעירות, המלווים גם בשינויים התנהגותיים.
במסגרת המחקר החדש נותחו נתונים של מחקר קודם שבחן את רשומות החינוך והתיקים הרפואיים של כמעט 5,400 ילדים שנולדו בין השנים 1976 ו-1982.
בקרב ילדים שלא נחשפו להרדמה או ניתוחים, שיעור ה-ADHD עמד על כ- 7%. בקרב ילדים שנחשפו לניתוח והרדמה פעם אחת השיעור היה דומה. אבל בקרב ילדים שנחשפו לניתוח והרדמה פעמיים או יותר, שיעור ה- ADHD עמד על 18%. הממצאים נותרו גם לאחר שהחוקרים נטרלו גורמים שהיו עלולים להשפיע על התוצאות בהם מצבי בריאות שונים ואם התינוקות נולדו לפני הזמן.
יחד עם זאת, תוצאות המחקר לא מוכיחות בוודאות שהרדמה גורמת ל- ADHD. ייתכן שגורמים שהחוקרים לא לקחו בחשבון השפיעו על התוצאות. כך למשל, ייתכן שהבעיות הרפואיות בגללן היה צורך בניתוח, קשורות בעצמן לסיכון מוגבר ל- ADHD. דרושים מחקרים נוספים כדי להבין אם אכן קיים קשר בין חשיפות מרובות להרדמה כללית בשנים הראשונות לחיים לסיכון מוגבר להפרעות קשב וריכוז.