סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
האם העבודה שלכם עלולה לגרום לסוכרת?
חוקרים: 55 שעות עבודה בשבוע עשויות להעלות סיכון לסוכרת בעובדים בעבודות בסטטוס סוציו-אקונומי נמוך
לאחר שמחקרים מצאו קשר בין עבודה במשמרות להתפתחות של סוכרת ובין לחץ בעבודה להתפרצות של המחלה, מחקר חדש מצא כי ימי עבודה ארוכים עשויים להעלות את הסיכון לסוכרת בקרב אנשים המועסקים בעבודות בסטטוס סוציו-אקונומי נמוך.
במסגרת המחקר חוקרים בריטים מ-University College London בחנו נתונים ממחקרים קודמים שכללו יחד יותר מ-222,000 גברים ונשים מארה"ב, אירופה, יפן ואוסטרליה, שהיו במעקב במשך 7.6 שנים בממוצע. כמעט 5,000 מהנחקרים פיתחו סוכרת בתקופה זו.
ניתוח הנתונים הראשוני לא מצא הבדלים משמעותיים בסיכון לסוכרת סוג 2 בין אנשים שעבדו 55 שעות או יותר בשבוע לאנשים שעבדו 35-40 שעות בשבוע.
לעומת זאת, ניתוח נתונים מעמיק יותר חשף כי לאנשים שעבדו 55 שעות בשבוע או יותר בעבודות "בסטטוס סוציו-אקונומי נמוך" היה סיכון גבוה ב-29% לפתח סוכרת, בהשוואה לאנשים שעבדו 35-40 שעות בשבוע בעבודות כאלה. ככל שהעבודה הייתה בסטטוס סוציו-אקונומי נמוך יותר, כך התחזק הקשר בין שעות העבודה לבין הסיכון לפתח את המחלה. בעבודות בסטטוס סוציו-אקונומי גבוה שעות עבודה ארוכות לא נקשרו לסיכון מוגבר להתפתחות של סוכרת.
הסיכון המוגבר לסוכרת בקרב אנשים שעבדו הרבה שעות בעבודות בסטטוס סוציו-אקונומי נמוך, נמצא גם לאחר שהחוקרים נטרלו בניתוח הנתונים גורמים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות כמו עישון, רמות פעילות גופנית, גיל, מין והשמנה. הקשר נותר לאחר שהחוקרים הוציאו מהחישוב עובדי משמרות שנמצאו במחקרים קודמים כבעלי סיכון מוגבר להשמנה וסוכרת.
פעילות גופנית ושמירה על משקל תקין הם שני עקרונות מרכזיים במניעת סוכרת. לאנשים שעובדים שעות ארוכות בכל יום יש פחות זמן פנוי להתעמל ופחות הזדמנויות לאכול בריא, מה שמעלה את הסיכון להשמנה ולסוכרת. עם זאת, המחקר הנוכחי לקח בחשבון את מידת ההשמנה ואת הפעילות הגופנית של הנחקרים, כך שייתכן שמשהו אחר עומד מאחורי הקשר - כמו חוסר שעות שינה או לחץ נפשי. גורמים אלה כבר נקשרו בעבר לסיכון מוגבר לפתח את המחלה.
מחקר שפורסם באוגוסט האחרון בכתב העת המדעי Psychosomatic Medicine מצא כי לאנשים שנמצאים תחת לחץ גבוה בעבודה סיכון גבוה ב-45% לפתח סוכרת סוג 2. מחקר אחר שפורסם בשנה שעברה בכתב העת Diabetic Medicine מצא שמתח נפשי קבוע מהווה גורם סיכון עצמאי להתפתחות של סוכרת סוג 2. גם במחקר זה הסיכון להתפתחות של סוכרת בגברים שחשו מתח נפשי קבוע היה גבוה ב-45%.
המחקר החדש, שממצאיו פורסמו בכתב העת The Lancet Diabetes & Endocrinology, אומנם מצא קשר בין ימי עבודה ארוכים לבין סיכון מוגבר לסוכרת באוכלוסיות מסוימות, אך מחקר שכזה לא יכול להוכיח קשר של סיבה-תוצאה. נדרשים מחקרים נוספים כדי לבחון את הקשר בין עבודה לבין הסיכון לפתח את המחלה.
The Lancet Diabetes & Endocrinology, 25 September 2014
ד"ר דינה ראלט PhD
אתה צודק שכן לא שעות העבודה קבעו את הקשר לסוכרת, אלא שעות העבודה בסטטוס סוציו-אקונומי נמוך...
denur1
לדעתי לא העבודה גורמת לסוכרת אלה חוסר שביעות הרצון. מצב נפשי ירוד עלול לגרום למחלות. לא לחינם אומרים נפש בריאה בגוף בריא.