הפרעות אכילה
מנהלי קהילה
האם הכימיה במוח משפיעה על הפרעות אכילה?
ליקוי במוח שגורם לחוסר במרכיבים הדומים בהשפעתם למריחואנה עשוי לתרום להתפתחות הפרעות אכילה
מחקר חדש מעלה את האפשרות שליקוי במוח שמוביל למחסור באנדוקנבנואידים עשוי לתרום להתפתחות הפרעות אכילה כמו אנורקסיה נרבוזה ובולימיה.
אנדוקנבנואידים הם חומרים כימיים אשר מיוצרים על-ידי המוח ומשפיעים על תפקודו ועל הכימיה בו בדרכים הדומות להשפעה של תוצרי צמח הקנאביס כגון מריחואנה וחשיש. סמים אלו ידועים כמשפיעים על תיאבון ויוצרים רעב וחשק עז למזון המכונה "מאנצ'יז" ולכן ההיגיון אומר שבהתאם, ליקוי במערכת הזאת יהיה קשור להפחתה בתיאבון.
במחקר החדש שפורסם במגזין Biological Psychiatry החוקרים מדדו את מצב מערכת האנדוקנבנואידים באופן עקיף, באמצעות בדיקה של תפקוד הקולטנים של האנדוקנבנואידים (קולטני CB1).
החוקרים השתמשו בשיטת הדמיית מוח הנקראת PET כדי לחקור כמה אזורי מוח. לאחר מכן הם השוו את הקולטנים באזורים אלה בקרב נשים אשר סובלות מאנורקסיה ומבולימיה למצב הקולטנים בנשים בריאות.
ניתוח הממצאים הצביע על כך שבקרב נשים הסובלות מאנורקסיה קיים גרעון ברמות של האנדוקנבנואידים, עליו הצביע תפקוד לקוי של קולטני ה – CB1. התפקוד של הקולטנים הושפע גם באזור האינסולה במוחן של נשים הסובלות מאנורקסיה או מבולימיה. האינסולה הוא אזור האחראי בין היתר על האינטגרציה של תפיסת הגוף, מידע מחוש הטעם, תגמול ורגשות - תפקודים הידועים כלקויים בקרב אנשים אשר סובלים מהפרעות אכילה.
נדרשים מחקרים נוספים כדי לבדוק האם השינויים שנצפו במוח נגרמים כתוצאה מההפרעה או שאלה הם שינויים נוירו-כימיים המהווים גורם סיכון להתפתחות ההפרעות. החוקרים מקווים שהממצאים יובילו למטרה חדשה בתחום הטיפול התרופתי בהפרעות אכילה.
דיאטה
יש מודל חדש לטיפול באנורקסיה. כדאי לקרוא.