סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
האם הימנעות מגלוטן תפחית את הסיכון לסוכרת? (ספוילר: לא!)
חוקרים מצאו כי תזונה עשירה בגלוטן קשורה דווקא לסיכון מופחת להתפתחות סוכרת סוג 2. ויש גם הסבר לממצאים
גלוטן הוא חלבון המצוי בעיקר בחיטה, שעורה ושיפון. בעוד שרק אחוז קטן מהאוכלוסייה לא יכול לצרוך גלוטן בשל מחלת צליאק או רגישות לגלוטן, דיאטות נטולות גלוטן הפכו פופולאריות מאוד באנשים ללא מצב רפואי שמצדיק הימנעות מגלוטן, וזאת למרות שקיים מחסור בעדויות לכך שהפחתה בצריכת הגלוטן מספקת הטבות בריאותיות ארוכות טווח.
חוקרים מאוניברסיטת הרווארד בבוסטון ביקשו לבחון אם צריכת גלוטן משפיעה על הבריאות ובייחוד על הסיכון להתפתחות סוכרת סוג 2. לשם כך הם בחנו נתונים של כ-200,000 איש שהשתתפו במחקרים גדולים וארוכי טווח שעקבו אחר אנשים ממקצועות הבריאות. המעקב אחר הנבדקים החל בשנים 1990-1984 ונמשך עד 2013-2010 ובמהלכו 15,947 מהם אובחנו עם סוכרת סוג 2.
בהתבסס על שאלונים שמילאו הנבדקים כל שנתיים עד ארבע שנים, החוקרים חישבו את צריכת הגלוטן היומית שלהם. המקורות המרכזיים לגלוטן בקרב הנבדקים היו פסטה, דגני בוקר, פיצה, מאפינס, בייגלה ולחם.
החוקרים מצאו כי רוב המשתתפים צרכו פחות מ-12 גרם גלוטן ביום, ובטווח צריכה זה, אלה שאכלו הכי הרבה גלוטן היו בסיכון מופחת לפתח סוכרת סוג 2 במהלך 30 שנות המעקב - סיכון נמוך ב-20% באלו שצרכו את כמויות הגלוטן הגבוהות ביותר (החמישון העליון. עד 12 גרם ליום), בהשוואה לאלה שצרכו את הכמויות המעטות ביותר (החמישון התחתון. פחות מ-4 גרם ביום).
הנבדקים שאכלו פחות גלוטן גם נטו לאכול פחות סיבים מדגנים, הידועים כגורם מגן מפני התפתחות סוכרת סוג 2. לאחר שהחוקרים נטרלו את ההשפעה הפוטנציאלית של סיבי דגנים, נמצא כי לאנשים בחמישון העליון של צריכת גלוטן היה סיכון נמוך ב-13% לפתח סוכרת סוג 2 בהשוואה לאלה שצרכו את הכמויות המעטות ביותר של גלוטן.
אין סיבה להימנע מגלוטן
עוד עולה מניתוח הנתונים, כי בקרב אנשים מתחת לגיל 65 ללא מחלות כרוניות משמעותיות, שינויים בצריכה של גלוטן אינם קשורים באופן משמעותי לעלייה במשקל הגוף. לדברי החוקרים, הממצאים מראים כי לצריכת גלוטן אין השפעות שליליות על הסיכון להתפתחות סוכרת סוג 2 או עלייה במשקל.
למחקר, שמומן על ידי המכון הלאומי ללב, ריאה ודם בארה"ב וממצאיו הוצגו בכנס איגוד הלב האמריקאי בסוף השבוע האחרון, מספר מגבלות. ראשית, החוקרים הסתמכו על דיווחי הנבדקים כדי להעריך את צריכת הגלוטן. בנוסף, מדובר במחקר תצפיתי וככזה הוא אינו יכול להוכיח קשר של סיבה ותוצאה, מאחר שגורמים שונים היו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות. נקודה חשובה נוספת היא שרוב הנבדקים השתתפו במחקר לפני שדיאטות נטולות גלוטן נהיו פופולאריות ולכן אין מידע על ההשפעה של הימנעות מוחלטת מגלוטן. נדרשים מחקרים נוספים בנושא לפני שניתן יהיה לקבוע כי תזונה עשירה בגלוטן אכן מפחיתה את הסיכון להתפתחות סוכרת סוג 2.
עם זאת, בהודעה לעיתונות מטעם איגוד הלב, החוקרים מספקים הסבר אפשרי לתוצאות והמלצה. "מזונות נטולי גלוטן פעמים רבות מכילים פחות סיבים תזונתיים ומיקרונוטריאנטים (רכיבים תזונתיים כמו ויטמינים ומינרלים), מה שהופך אותם לפחות מזינים, והם נוטים גם לעלות יותר כסף. על אנשים ללא מחלת צליאק לשקול מחדש הגבלה של צריכת גלוטן למניעת מחלות כרוניות, במיוחד סוכרת".
גם באשר למניעת מחלות לב וכלי דם, נראה שהימנעות מגלוטן מהווה צעד מיותר. קבוצה של 12 קרדיולוגים ומומחים מתחומים אחרים בחנה לאחרונה את העדויות המדעיות על מה שמפחית ומה שלא מפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם, כדי לאפשר לאנשים לקבל החלטות מושכלות באשר לשינויי התזונה שהם עושים. במאמר שפורסם בפברואר 2017 בכתב העת של הקולג' האמריקאי לקרדיולוגיה, החוקרים מבהירים כי טענות רבות על ההטבות הבריאותיות של תזונה נטולת גלוטן – לרבות הטענות שהימנעות מגלוטן תוביל לירידה במשקל – אינן מבוססות ואין סיבה להימנע מגלוטן באנשים ללא צליאק או רגישות אחרת לגלוטן.