קשב וריכוז
מנהלי קהילה
האם אקלים שמשי מפחית סיכון ל-ADHD?
מחקר מצא כי באזורים עם אקלים שמשי יש שכיחות נמוכה יותר של הפרעות קשב וריכוז עם רכיב היפראקטיבי
הפרעת קשב וריכוז עם רכיב היפראקטיבי (ADHD) היא ההפרעה הפסיכיאטרית השכיחה ביותר בילדים. הגורמים להפרעה אינם ידועים בברור, פרט לעובדה שלגנטיקה יש כנראה תפקיד בהיווצרותה. גורמי סיכון אפשריים נוספים שזוהו כוללים משקל לידה נמוך, לידה מוקדמת, חשיפה לרעלנים סביבתיים ושימוש באלכוהול או טבק במהלך ההיריון.
מחקר חדש שפורסם בכתב העת Biological Psychiatry מצביע על גורם נוסף שעשוי להיות קשור לסיכון להתפתחות ADHD – החשיפה לשמש.
חוקרים הולנדים אספו וניתחו מידע מארה"ב ומ-9 ארצות אחרות על שיעורי ADHD ועוצמת השמש באזור. ניתוח הנתונים הצביע על קשר בין עוצמת השמש לשכיחות ההפרעה.
באזורים עם עוצמת שמש גבוהה – גם בארה"ב וגם בארצות האחרות – הייתה שכיחות גדולה יותר של הפרעות קשב וריכוז. הקשר לעוצמת השמש הסביר 34%-57% מהשונות בשכיחות ההפרעה בין אזור לאזור.
גם לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון גורמים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות - כמו משקל לידה נמוך, הכנסה, מרחק מקו המשווה ועוד - נמצא כי מגורים באזור עם אקלים שמשי קשורים לסיכון מופחת לפתח את ההפרעה.
הממצאים מעלים את האפשר שחשיפה לעוצמת שמש גבוהה עשויה לספק השפעה הגנתית מפני ADHD. החוקרים מסבירים כי אור שמש עוזר לווסת את השעונים הביולוגיים שלנו וזה עשוי להיות גורם המשפיע על ההתפתחות של ההפרעה.
כשהחוקרים בדקו אם קיים קשר דומה בין אוטיזם או הפרעות דיכאון חמורות לעוצמת השמש באזור, הם מצאו שממצאיהם היו ספציפיים ל-ADHD.
חשוב להבין כי המחקר הצביע על קשר בין עוצמת השמש לשכיחות של ADHD, אך הוא אינו יכול להוכיח כי עוצמת שמש נמוכה גורמת להפרעה והוא בטח לא מהווה סיבה לארוז ולעבור דירה. נדרשים מחקרים נוספים שיאוששו את קיומו של הקשר וינסו להבין את המנגנון העומד מאחוריו.
Volume 74, Issue 8 , Pages 585-590 Biological Psychiatry