מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

פרופ' איתמר רז
פרופ' איתמר רז
מנהל רפואי במרכז DMC, תל אביב, יו'ר מועצת הלאומית לסכרת
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
שרון לוטן פסיכולוגית
שרון לוטן פסיכולוגית
פסיכולוגית רפואית מומחית. בעלת ניסיון רב בעבודה עם מבוגרים המתמודדים עם השמנה, לפני ואחרי ניתוח בריאטרי, במסגרת טיפול פרטני או קבוצתי. בנוסף מטפלת במבוגרים ובני נוער המתמודדים עם מצבים רפואיים שונים במטרה לקדם את בריאותם הגופנית ורווחתם הנפשית. עובדת במסגרת ציבורית ובקליניקה פרטית.
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
ד
ד"ר פזית שקד רוקחת קלינית מומחית
שלום. אני ד"ר פזית שקד, רוקחת קליניתמובילה ופורצת דרך בישראל, היחידה בעלת תעודה מארה"ב של מומחית בטיפול תרופתי בקהילה. מאחוריי 23 שנות ניסיון שבהן הבאתי אלפי מטופלים בארה"ב ובישראל לאיזון תרופתי ובריאותי. צמצום תרופות מיותרות, איזון מחלות דרך תזונה ומניעת תופעות לוואי מתרופות הם נר לרגליי. במהלך שנות עבודתי התמקצעתי בנושא הטיפול בסוכרת וכיום אני משלבת הדרכה וליווי תזונתי יחד עם טיוב הטיפול בתרופות. בעבודה שלי משולבים יחס אישי חם, עוטף ומתחשב למטופלים ומקצוענות בתפירת הטיפול התרופתי היעיל והבטוח ביותר תוך השגת שיתוף פעולה מיטבי של הרופאים איתם אני מתקשרת באופן אישי לגבי כל מטופל/ת. לאחר תואר ראשון ברוקחות באוניברסיטה העברית השלמתי תואר ד"ר ברוקחות קלינית באוניברסיטת דוקיין בפיטסבורג, פנסילבניה בארה"ב, סטאג' בבית חולים Albert Einstein Medical Center בפילדלפיה, פנסילבניה. שימשתי 8 שנים כמנהלת שירותי רוקחות קלינית בבית חולים St. Mary Medical Cente בפרברי פילדלפיה , 13 שנים כרוקחת קלינית ב"שרותי בריאות כללית" ומזה 12 שנים נותנת שירות פרטי בלבד במסגרת הקליניקות בתל אביב וחדרה
בתאל בר
בתאל בר
היי. שמי בתאל וזה האני מאמין שלי: אורח חיים בריא משלב ליווי מקצועי ואישי יחד עם תמיכה רגשית ומותאמת לנפש לאדם. מעל 10 שנים של עשייה מספקת כאחות כירורגית בבית חולים שעדיין נמשכת, ראיתי לא מעט מטופלים שנזקקו בדיוק לזה. אז החלטתי לתת להם את זה במסגרת בקליניקה שלי בה אני מלווה מטופלים סוכרתיים במקצועיות ורגישות מרבית, לשינוי המיוחל שלהם. במקביל, אני מתמחה במכון אדלר בלימודי קוצ'ינג בשאיפה לתת ערך מוסף למטופלים שלי כמאמנת אישית לאורח חיים בריא. מזמינה אתכם לעקוב אחריי ולהתייעץ בכל נושא שיעלה ובראש וראשונה, מאחלת לכולנו הגשמה עצמית ובריאות איתנה! שלכם, בתאל
כמוניסוכרת סוג-2חדשותהאם אפשר לזהות התפרצות של סוכרת בשלביה ההתחלתיים?

האם אפשר לזהות התפרצות של סוכרת בשלביה ההתחלתיים?

צוות חוקרים בינלאומי פיתח חישוב מתמטי המבוסס על שני ערכים בלבד שנלקחו מדגימות דם – המאפשר אבחון אמין וזול של סוכרת בשלבים מוקדמים. מה ההשלכות?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

לאחרונה, עם העלייה בהיקף התחלואה בסוכרת – נעשים ניסיונות לאיתור מוקדם של מאובחנים במחלה, במטרה לאפשר התערבויות שימנעו את החמרתה ואת התפתחות הסיבוכים של סוכרת. צעד זה נדרש בעיקר על רקע הגידול במספר הסוכרתיים, שמלווה גם בעלייה בממדי המטופלים עם משקל עודף, רמות גבוהות של שומנים בדם, יתר לחץ דם ועוד.

 

לפי מחקר שממצאיו פורסמו ביולי 2023 בכתב העת Lancet, ההערכה כי בעולם חיים כיום 529 מיליון אנשים עם סוכרת, כשהמזרח התיכון וישראל מהווים את אחד ממוקדי המחלה, ותוך פחות משני עשורים, בשנת 2050, צפויים לחיות על הגלובוס 1.31 מיליארד סוכרתיים.

 

הגידול במספר האנשים עם סוכרת מעלה בשנים האחרונות למודעות את המצב המקדים של  טרום סוכרת, כשרמות הסוכר בדם גבוליות: ערכים של 100 עד 125 מ"ג/ד"צ בבדיקה לרמות הסוכר בדם וערכים של 5.7% עד 6.4% בבדיקת המוגלובין מסוכרר HbA1C. כיום כבר ידוע בקהילה הרפואית כי מצב של טרום סוכרת אמור להוות כשלעצמו תמרור אזהרה למטופלים כי עליהם לשנות הרגלי חיים כדי למנוע סוכרת. יש גם רופאים שממליצים כבר בשלב הטרום סוכרתי לשקול נטילת מטפורמין – אם כי התרופה לא אושרה עדיין בהתוויה של מניעת סוכרת.

 

עתה מדווחים חוקרים המשתייכים לצוות בינלאומי כי מצאו שיטה קלה וזולה לאבחון מוקדם של אנשים שצפויים לפתח סוכרת בהמשך ההחיים – וזאת באופן שעשוי לשפר את היכולת לאתר מטופלים עם שלבים של קדם סוכרת ולהציע התערבויות שיצמצמו את היקף המחלה ונזקיה לחולים ולציבור בכללותו.

 

משוואה חדשה

 

סוכרת לעתים קרובות מאובחנת בשלב מאוחר יחסית, כשהמחלה כבר הספיקה לפגוע באיברים פנימיים, בכלי דם ובמערכת העצבים.

 

הצוות הבינלאומי של החוקרים ממרכזים רפואיים בגרמניה, הודו, סינגפור ובריטניה, פיתח חישוב מתמטי פשוט יחסית המבוסס על שני ערכים בלבד שנלקחו מדגימות דם המאפשר אבחון אמין וזול של סוכרת בשלב מוקדם.

 

החוקרים בחנו שיטה חדשה לגילוי מוקדם של סוכרת שנקראת SPINA Carb, המבוססת על מודלים מתמטיים. כל מה שנדרש הוא דגימת דם, אשר נלקחת בבוקר מוקדם – לפני ארוחת הבוקר. שני הערכים שנמדדים בבדיקה הם ערך הסוכר (גלוקוז) וערך האינסולין. הערכים הוכנסו למשוואה שמתארת את הבקרה של הגוף על חילוף החומרים של הסוכר, עד לקבלת ערך מסוים שמאפשר לאמוד את הסיכוי לסוכרת.

 

הערך שהתקבל סומן על ידי החוקרים באותיות SPINA-DI.

 

לצורך פיתוח הנוסחה ובדיקתה נעשה שימוש בממצאים אודות 1,2108 נבדקים שהשתתפו בסקר הבריאות הלאומי בארה"ב (NHANES) לשנים 2010-2009. בהמשך נבחן האם 300 מטופלים שגויסו למחקר, תושבי גרמניה, אכן פיתחו סוכרת. הממצאים גם עברו תיקוף במדגם של 120 גברים תושבי הודו. בבדיקות אלה נמצא כי הערך מאפשר לנבא את הסיכון לתחלואה עתידית בסוכרת.

 

במהלך פיתוח הנוסחה, בסימולציות מחשב, חיזק צוות המחקר גם תיאוריה בשם ״תיאוריית הפיצוי הדינמי״, לפיה בשלב הראשוני, עמידות להורמון האינסולין אצל אנשים עם תסמונת מטבולית מפוצה על ידי תאי בטא בלבלב, ותאים אלה מגבירים את פעילותם ומייצרים עוד אינסולין על מנת לפצות על התנגודת לאינסולין.

 

המחקר נתמך על ידי קרנות של אוניברסיטאות בגרמניה ומשרד החינוך בסינגפור, וממצאיו מדווחים בגיליון ינואר 2024 של כתב העת Journal of Diabetes.

 

לא מודעים למחלה

 

"30% מכלל האנשים הסובלים כיום מסוכרת לא מאובחנים, ולכן אינם מקבלים כל טיפול", מציין פרופ' יוהנס דיטריך (Dietrich), ראש צוות החוקרים מהמחלקה לרפואה של אוניברסיטת רוהר ובית החולים סנט ג'וזף בבוכום שבגרמניה בראיון שהעניק לכלי תקשורת עם פרסום הממצאים. זאת, בין היתר, בשל העובדה שלא קל לזהות את המחלה בשלב מוקדם. "הסוכרת מתפתחת בהדרגה, ואפשרויות האבחון שלנו אינן רגישות מספיק כדי לזהות אותה בשלבים ראשונים; יתר על כן, הן אינן ספציפיות מספיק, כלומר שעשויות להתקבל גם תוצאות חיוביות כוזבות", מדגיש פרופ' דיטריך.

 

ממצאי המחקר מעלים למודעות את התופעה המצערת של אנשים שחיים עם סוכרת חבויה שאינה מאובחנת (Undiagnosed Diabetes). בישראל, ההערכות כי לצד כ-550 אלף מאובחנים עם סוכרת בקופות החולים, יש עוד כ-200 אלף איש עם סוכרת שאינה מאובחנת, וכן מספר דומה של אנשים עם טרום סוכרת, המכונה לעתים גם סוכרת סמויה. בינואר 2022 דיווחו צוות חוקרים בינלאומי בכתב העת Diabetes Research and Clinical Practice כי על בסיס סקירת מחקרים בנושא, בשנת 2021 ההערכות כי לפחות אחד מכל שני בוגרים עם סוכרת בגילי 79-20 לא היה מודע לדבר מחלתו, כששיעורים גבוהים במיוחד של סוכרת לא מאובחנת מתועדים ביבשת אפריקה, שם לפי הערכות מעל למחצית מהסוכרתיים (53.6%) עם סוכרת לא מאובחנת, וכן מדינות האוקיינוס השקט (52.8%) ודרום מזרח אסיה (51.3%), לעומת ארה"ב וקנדה בהם לפי הערכות רק כרבע מהסוכרתיים (24.2%) עם סוכרת לא מאובחנת.

 

בארץ עד כה נעשו מספר מצומצם של עבודות לבירור היקף הסוכרתיים שאינם מאובחנים על ידי מערכת הבריאות. בדצמבר 1999 פרסמו חוקרים מבית החולים בילינסון בכתב העת Acta Diabetologica כי בדקו את היקף התחלואה בסוכרת במדגם של 5,416 עובדים ממקצועות שונים ברחבי הארץ בגילי 65-40. מבין הנבדקים, 310 היו סוכרתיים שידעו על מחלתם (5.7%), ו-35 נוספים (0.7%) אובחנו עם סוכרת במסגרת המחקר מבלי שידעו על כך קודם לכן. המשמעות היא שאותרו מטופלים עם סוכרת לא מאובחנת – שיעור שנאמד במחקר זה באחד מכל עשרה סוכרתיים – כאשר יש כאמור שמעריכים כי היקף הלא מאובחנים גדול יותר.

 

עוד על אבחון סוכרת

 

Journal of Diabetes, doi: 10.1111/1753-0407.13525