השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
האם אפשר להפוך שומן גוף "רע" לשומן "טוב"?
מדענים הצליחו להפוך רקמת שומן שאוגרת אנרגיה לרקמת שומן חום- שומן ששורף אנרגיה ומסייע להרזיה
בגוף קיימים שני טיפוסי שומן: לבן וחום. השומן הלבן הוא השומן שכולנו מכירים- זה שממלא את מאגרי השומן בגופנו וקשור להשמנה. השומן החום, שומן פחות מוכר, שורף אנרגיה כדי לייצר חום. מכיוון שרקמת שומן חום משתמשת באנרגית השומן יותר מאשר אוגרת אותה, הפיכת רקמת שומן לבן לשומן חום עשויה להוביל להרזיה.
בניגוד לשומן רגיל, שאוגר אנרגיה מיותרת, שומן חום פועל כתנור פנימי שלשם פעילותו צורך אנרגיה רבה ולכן "שורף" קלוריות רבות. עד לא מזמן חשבו שבקרב בני אדם שומן חום קיים רק בתינוקות. לתינוקות יש מצבור ניכר של שומן חום המאפשר להם לשמור על חום גוף ומגן עליהם מפני קור. אבל, לאחרונה נמצא שגם לבני אדם מבוגרים יש רקמת שומן חום, למשל בצוואר החשוף לקור, שם מאפשר המטבוליזם של השומן החום להעלות את הטמפרטורה.
חוקרים מאוניברסיטת ג'ון הופקינס שערכו את מחקרים על חולדות, הראו כי פגיעה בחלבון מסוים המעודד תיאבון, לא רק הפחיתה את האכילה של המכרסמים, אלא גם שינתה את הרכב השומן בגופם. דיכוי החלבון הביא לכך שרקמת שומן לבן הפכה לרקמת שומן חום.
במחקר שפורסם בכתב העת Cell Metabolism החוקרים דיכאו במוחן של חולדות את ה- NPY (נוירופפטיד Y), המעודד תיאבון. לאחר מכן הם בחנו את החולדות בתום 11 שבועות בהם הן קיבלו תזונה רגילה או תזונה עתירת שומנים, והשוו את מצבן לחולדות רגילות.
בחולדות אצלן דיכאו את ה- NPY, התיאבון וצריכת המזון ירדו. בקרב החולדות אצלן לא דוכא החלבון, אלה שקיבלו מזון רגיל היו שמנות יותר ואלה שקיבלו מזון שמן היו שמנות עוד יותר מכך.
הפגיעה בתיאבון עם דיכוי ה- NPY הייתה צפויה. מה שהפתיע את החוקרים היה הרכב רקמת השומן שנמצא בתום הניסוי: בקרב חולדות שעוכב אצלן ה- NPY חלק מרקמת השומן הלבנה הוחלפה ברקמת שומן חום.
החוקרים מניחים כי הטרנספורמציה של רקמת השומן הלבן לרקמת שומן חום עם עיכוב ה- NPY, נובעת מעידוד תאי גזע של שומן חום המלווים את רקמת השומן הלבן ושאינם מופעלים אלא במצבים כאלה.
עוד נמצא כי דיכוי ה- NPY הגביר את הפעילות הגופנית הספונטאנית, שיפר את מצב הסוכר בגוף והגביר את רגישות האינסולין בחולדות. יחד עם זאת, עדיין לא ברור אם שינויים אלה קשורים ישירות לשינוי ברקמת השומן החום.
החוקרים מקווים כי יום אחד ימצאו דרך להפעיל את תאי הגזע של השומן החום גם בבני אדם וכך אולי יצליחו לעודד ירידה במשקל.
Cell Metabolism, 2011, 13(5), 573-583
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט