סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
האם אפשר להחלים באופן ספונטאני מסוכרת?
חוקרים מסקוטלנד זיהו מיהם המאובחנים עם סוכרת סוג 2 שיש להם סיכוי להגיע לריפוי מהמחלה באופן שאינו דורש עוד טיפול תרופתי
בשנים האחרונות, לאור הגידול בתחלואה בסוכרת סוג 2, שנגרמת בין השאר על רקע אורח החיים במדינות המערב והעלייה בממדי ההשמנה, פותחו טיפולים תרופתיים רבים שמבקשים לסייע למטופלים עם סוכרת לשמור על האיזון ברמות הסוכר בדם.
סוכרת סוג 2 היא בהגדרתה מחלה כרונית שדורשת טיפול תרופתי קבוע למשך שנים ארוכות. רבים מהמטופלים בתרופות לסוכרת אף נדרשים בשלב מסוים לעבור לטיפול בהזרקות אינסולין כשרמות הסוכר בדם נותרות גבוהות חרף הטיפול התרופתי. הטיפולים בסוכרת סוג 2 אף דורשים מעקבים תכופים כדי למנוע התפתחות של סיבוכי סוכרת.
יחד עם זאת, במצבים מסוימים שנחשבים לחריגים ויוצאי דופן, יש סוכרתיים שמגיעים למצב של ריפוי מהמחלה, באופן שמאפשר את הפסקת הטיפול התרופתי. כיום המידע לגבי ריפוי מסוכרת סוג 2 עדיין אינו ברור דיו, ואף יש ויכוח בין רופאים ומדענים שונים האם ניתן להשתמש במילים 'ריפוי' ו'החלמה' בהתייחס לסוכרת, או שנכון יותר להשתמש במילה 'הפוגה'.
עתה מדווחים חוקרים בריטיים מסקוטלנד כי הצליחו לאפיין את המאובחנים עם סוכרת סוג 2 שיש להם נטייה גבוהה יותר להירפא מהמחלה.
מבוגרים ומרזים
החוקרים מאוניברסיטאות אדינבורו וגלזגו ומהמרכז הרפואי-אוניברסיטאי ע"ש המלכה אליזבת' בחנו את הסיכויים לריפוי מסוכרת במאגר של כלל המאובחנים עם סוכרת סוג 2 בסקוטלנד (SCI Diabetes) שאובחנו במחלה בין ינואר 2004 לדצמבר 2018, והיו בגיל 30 ומעלה נכון לשנת 2019. ריפוי הוגדר כמצב שבו ערכי ההמוגלובין המסוכרר HbA1C היו נמוכים מ-6.5% (48 מילימול/מול) שהוא ערך הסף, שמשמש לאבחון סוכרת, לצד הפסקת כלל הטיפולים התרופתיים להורדת רמות הסוכר בדם למשך שנה לפחות לפני התיעוד האחרון של רמות ההמוגלובין המסוכרר.
מכלל האנשים עם סוכרת סוג 2 שנכללו במחקר – 206,856 איש – זוהו 162,316 נבדקים שהיו לגביהם פרטים בתיקיהם הרפואיים שאפשרו את הכללתם במחקר. מבין אלה, 7,710 תועדו עם ריפוי מסוכרת נכון לשנת 2019, 4.8% מהנבדקים.
החוקרים בדקו מהם המאפיינים שמייחדים את הסוכרתיים שנרפאו. נמצא כי סוכרתיים בגיל מבוגר היו בסיכוי גבוה יותר להגיע למצב של ריפוי, כאשר מבין הנבדקים שנרפאו מסוכרת – 70% היו בגיל 65 ומעלה, בהשוואה ל-54% בלבד מבין הנבדקים שלא נרפאו מהמחלה. ככלל, מבין הנבדקים הסוכרתיים עד גיל 65 – 3.2% נרפאו מסוכרת, ומבין הנבדקים מגיל 65 ומעלה – 6% נרפאו מהמחלה. סיכוי גבוה במיוחד לריפוי זוהה בקרב סוכרתיים בגיל 75 ומעלה – ואלו היו בסיכויים גבוהים ב-48% להירפא מסוכרת בהשוואה לנבדקים בגילים 45 עד 54.
מטופלים שירדו במשקל היו גם הם בנטייה גבוהה יותר לריפוי, כאשר ירידה של 15 ק"ג לפחות במשקל העלתה פי 4.45 את הסיכויים לריפוי בהשוואה למטופלים שלא איבדו ממשקלם או שירדו באופן מתון עד 5 ק"ג בלבד מאז שאובחנו עם סוכרת. אצל הנבדקים שנרפאו מסוכרת תועדה ירידה ממוצעת של 6.5 ק"ג מאז שאובחנו כסוכרתיים, בהשוואה לירידה של 3.3 ק"ג במשקל בקרב נבדקים שלא החלימו מהמחלה.
שיעורי הריפוי מסוכרת הגבוהים ביותר במחקר בהיקף של 14.5% תועדו בקרב נבדקים מבוגרים במיוחד מעל גיל 75 ששאיבדו לפחות 15 ק"ג מאז שאובחנו כסוכרתיים.
עוד מעניין לציין כי הממצאים מראים שאין הבדל בסיכוי לריפוי מסוכרת בין נבדקים שירדו באופן מכוון במשקל באמצעות דיאטה לבין אלו שאיבדו ממשקלם מבלי שהתכוונו לכך, למשל כתוצאה ממחלה קשה.
עוד נמצא כי ערכי המוגלובין מסוכרר נמוכים יותר בעת אבחון הסוכרת העלו את סיכויי ההחלמה, כאשר ערכים תקינים בשלב האבחון העלו ב-31% את הסיכויים לריפוי מסוכרת. כמו כן, ניתוח בריאטרי לקיצור קיבה הגדיל באופן המשמעותי ביותר עד פי 11.9 את הסיכויים להירפא מסוכרת, באופן שמשיק לעבודות בעשורים האחרונים שמזהות נטייה של סוכרתיים שעברו ניתוחי קיצור קיבה לריפוי מסוכרת.
החוקרים מסיקים כי התופעה של ריפוי מסוכרת בסוג 2 אינה זניחה במיוחד, כפי שמוערך, ולמעשה עשויה להתרחש בקרב אחד לכל 20 סוכרתיים, ובאוכלוסיות מסוימות יש לה גם סיכויים גבוהים יותר.
החוקרים ממליצים על פיתוח קווים מנחים לניהול ומעקב אחר אותם נבדקים שנרפאים מסוכרת, וכן על מתן דגש לפעולות שעשויות לשפר את הסיכויים לריפוי, למשל בהורדת משקל עודף. המחקר מומן על ידי לשכת המדען הראשי בבריטניה, וממצאיו מדווחים בגיליון נובמבר 2021 של כתב העת PLOS Medicine.
איך מגדירים ריפוי מסוכרת?
בשנים האחרונות עולה המודעות בקרב רופאים ומטופלים לתופעת הריפוי מסוכרת, ומספר ארגונים אף פיתחו הגדרות ברורות למצב זה. לפי הקווים המנחים של החברה הבריטית לרפואה ראשונית בסוכרת (PCDS), שפורסמו ביוני 2019, ריפוי מסוכרת מוגדר במצב שבו מתועדת ירידה במשקל, הופסק לחלוטין הטיפול התרופתי להורדת רמות הסוכר בדם, ותועדה ירידה של ערכי המוגלובין מסוכרר מתחת לערך של 6.5% או רמות סוכר בצום הנמוכות מ-126 מ"ג/ד"צ – וזאת בשתי מדידות נפרדות שמבוצעות בהפרש של לפחות שישה חודשים. לפי הפדרציה העולמית לסוכרת (IDF), ריפוי מוגדר כרמה של המוגלובין מסוכרר הנמוכה מ-6% ללא טיפול תרופתי במשך לפחות שישה חודשים. יש חוקרים שמדרגים על פי מדדים שונים שלושה שלבים לריפוי מסוכרת: החלמה חלקית, החלמה מלאה (שדורשת המתנה של שנה לפחות לאחר אבחון בהחלמה חלקית) וריפוי מוחלט.
הדיווחים המשמעותיים ביותר על ריפוי מסוכרת עד כה תועדו בעבודות על מטופלים סוכרתיים עם השמנת יתר שעברו ניתוחים בריאטריים לקיצור קיבה, ופרסומים בנושא החלו עוד בשנות ה-90. אחד המחקרים שממצאיו פורסמו ביוני 2014 בכתב העת JAMA, מצא כי 30.4% מהסוכרתיים שעברו ניתוח בריאטרי מחלימים מהמחלה במעקב בחלוף 15 שנים מהניתוח, סיכוי גבוה פי 6.3 בהשוואה לסיכויים להחלמה בקרב סוכרתיים שלא עברו ניתוח לקיצור קיבה.
מחקרים חדשים מזהים אפשרות לריפוי מסוכרת גם על ידי הורדה במשקל כחלק מאורח חיים בריא וללא צורך בניתוח בריאטרי. באחת העבודות שפורסמה בדצמבר 2012 בכתב העת JAMA נמצא כי דיאטה להורדה במשקל מעלה את הסיכוי לריפוי מסוכרת, כששיעורי המתרפאים באופן חלקי עד מלא עמדו על 11.5% בחלוף שנה של הקפדה על דיאטת הרזיה ו-7.3% כעבור ארבע שנים, בהשוואה לשיעורים של 2% לאחר שנה ועד 1.5% לאחר ארבע שנים בקרב נבדקים שלא שמרו על דיאטה להורדה במשקל.
יש לציין כי המחקר הנוכחי לא העלה הערכות בנוגע למנגנונים ביולוגיים שעשויים להסביר את הנטייה המוגברת שזוהתה בקרב סוכרתיים מקבוצות מסוימות לריפוי מהמחלה. בסתיו 2020 דיווחו חוקרים מבריטניה כי מטופלים שחווים ריפוי מסוכרת מציגים בהדמיות MRI חזרה של הלבלב לממדיו התקינים.
החוקרים בעבודה הנוכחית מציינים כי העלאת הסיכויים לריפוי ספונטני מסוכרת עשויה לתרום למניעת סיבוכי סוכרת שעשויים להיות קשים ואף קטלניים, ומעבר לכך, לאור הנטייה המוגברת למחלות נלוות בקרב אנשים עם סוכרת, לרבות עלייה בסיכון להתפתחות מחלה קשה לאחר הידבקות בנגיף הקורונה כפי שתועדה מאז התפרצות המגפה – יש צורך להמשיך ולהעמיק את ההבנה לגבי המנגנונים שעשויים לשפר את הסיכויים לריפוי מסוכרת.
המחקר הנוכחי מספק עדויות לריפוי מסוכרת בהיקף גדול יותר מזה שמתועד במחקרים אחרים. כך, למשל, במחקר אמריקאי שבחן את אוכלוסיית תושבי צפון קליפורניה, שפורסם בדצמבר 2014 בכתב העת Diabetes Care, זוהה שיעור של 1.6% ריפוי בלבד מסוכרת במעקב כעבור שבע שנים.