מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
כמוניסוכרת סוג-2חדשותהאם אנטיביוטיקה עלולה לגרום לסוכרת?

האם אנטיביוטיקה עלולה לגרום לסוכרת?

מחקר מצא כי שימוש תדיר באנטיביוטיקה קשור לסיכון מוגבר לסוכרת סוג 2


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

לאנשים שנטלו אנטיביוטיקה סיכון מוגבר לפתח סוכרת סוג 2. ככל שנוטלים יותר אנטיביוטיקה עולה הסיכון לפתח את המחלה. כך מצא מחקר גדול שנערך על ידי צוות של חוקרים אמריקנים מאוניברסיטת פנסילבניה וחוקרים ישראלים מהמרכז הרפואי ע"ש סוראסקי (איכילוב) ואוניברסיטת תל-אביב, במימון המכון הלאומי לבריאות בארה"ב.

 

המחקר כלל 208,000 אנשים עם סוכרת מבריטניה, שאובחנו עם סוכרת בשנים 1995-2013. החוקרים ספרו את מספר המרשמים לשבעה סוגים נפוצים של אנטיביוטיקה, וגם מרשמים לתרופות נגד פטריות ותרופות אנטי-ויראליות, שהנבדקים קיבלו במהלך תקופת מעקב, לפחות שנה לפני שאובחנה אצלם סוכרת.

 

המרשמים שקיבל כל אדם שאובחן בהמשך עם סוכרת הושוו למרשמים שניתנו לארבעה אנשים מאותו מין ובאותו גיל שלא אובחנו עם סוכרת. סך הכל בקבוצת הביקורת נכללו יותר מ-815,000 אנשים שלא פיתחו סוכרת.

 

החוקרים ניתחו את ההבדלים במרשמים בין קבוצת הסוכרתיים לקבוצת הביקורת ובניתוח הנתונים לקחו בחשבון משתנים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות: מידת ההשמנה (לפי מדד ה-BMI), עישון, מחלת לב כלילית, רמות גבוהות של שומנים בדם, רמות הסוכר בדם לפני התאריך בו אובחנה אצלם סוכרת ומספר הזיהומים בדרכי השתן, בדרכי הנשימה ובעור לפני האבחון של המחלה.

 

לפי הממצאים שפורסמו בכתב העת European Journal of Endocrinology, בקרב אנשים שאובחנה אצלם סוכרת היה שיעור גבוה יותר של זיהומים לפני האבחנה, בהשוואה לאותה תקופה בקבוצת הביקורת. לדוגמה, זיהומים בדרכי השתן התרחשו בקרב 19.3% מהסוכרתיים לפני האבחנה, בהשוואה ל-15.1% בקבוצת הביקורת.

 

כאשר לא נלקחו בחשבון משתנים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות, ניתוח הנתונים מצא כי שימוש באנטיביוטיקה נקשר לסיכון מוגבר לסוכרת עם כל שבעת סוגי האנטיביוטיקה שנבחנו ולשני סוגי הסוכרת – סוכרת סוג 1 וסוכרת סוג 2.

 

לעומת זאת, כאשר נלקחו בחשבון כל המשתנים המתערבים שנבדקו, נמצא סיכון מוגבר לסוכרת רק עם שימוש ביותר ממחזור טיפול אחד באנטיביוטיקה מסוג פניצילין, צפלוספורין, מקרולידים וקווינולונים, והסיכון לסוכרת סוג 1 לא הושפע באופן משמעותי.

 

הסיכון לסוכרת סוג 2 עלה ככל שהאדם קיבל יותר מרשמים לאנטיביוטיקה. לאחר שקלול המשתנים המתערבים, בהשוואה לאי שימוש באנטיביוטיקה, טיפול בשניים עד חמישה מחזורים של אנטיביוטיקה נקשר לסיכון גבוה יותר לסוכרת סוג 2 ב-8% עם פניצילין, 11% עם צפלוספורין או מקרולידים ו-15% עם קווינולונים. שימוש ביותר מחמישה מחזורים של אנטיביוטיקה נקשר לסיכון גבוה יותר ב-23% עם פניצילין, 32% עם צפלוספורין, 32% עם מקרולידים ו-37% עם קווינולונים.

 

בניגוד לקשר שנמצא בין אנטיביוטיקה לסוכרת, ניתוח הנתונים הראה כי אין קשר בין טיפול בתרופות נגד פטריות או תרופות אנטי-ויראליות לבין הסיכון להתפתחות של סוכרת.

 

סוכרת מעלה את הסיכון לזיהומים 

 

המחקר אומנם מצא קשר בין שימוש באנטיביוטיקה לבין סיכון מוגבר להתפתחות של סוכרת סוג 2, אך הוא לא מוכיח בוודאות כי האנטיביוטיקה היא שגרמה לסוכרת.

 

ייתכן שהקשר הוא הפוך – ידוע כי סוכרת מעלה את הסיכון לזיהומים, בעיקר זיהומים בדרכי השתן ובעור, כך שייתכן שסוכרת מעלה את הסבירות לשימוש באנטיביוטיקה ואנשים במחקר סבלו מסוכרת או טרום סוכרת זמן מה לפני שאובחנו. החוקרים ניסו לקחת זאת בחשבון באמצעות בחינת השימוש באנטיביוטיקה שנה לפחות לפני שהתקבלה אבחנה של סוכרת, אך ייתכן שזהו לא טווח זמן מספק ואנשים סבלו מהמחלה יותר משנה לפני שאובחנו.

 

עם זאת, ניתן בהחלט לומר כי המחקר מספק סיבה נוספת ליטול אנטיביוטיקה אך ורק כאשר יש בה צורך. מחקרים שפורסמו בשנים האחרונות קשרו שימוש באנטיביוטיקה לסיכון מוגבר למחלות נוספות בהן דלקת מפרקים בילדים, מחלת מעי דלקתית ואסתמה.

 

 

European Journal of Endocrinology. Published online March 24 2015