כאב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
האם אנטיביוטיקה מעלה סיכון לדלקת מפרקים בילדים?
מחקר: שימוש באנטיביוטיקה בילדים קשור לסיכון מוגבר להתפתחות דלקת מפרקים אידיופטית של גיל הילדות
חשיפה לאנטיביוטיקה בילדות קשורה לעליה משמעותית בסיכון לדלקת מפרקים אידיופטית בילדים (Juvenile Idiopathic Arthritis). ככל שהשימוש באנטיביוטיקה עולה - גם הסיכון לדלקת מפרקים עולה. כך מצא מחקר חדש שממצאיו פורסמו בכנס השנתי של הקולג' האמריקני לראומטולוגיה שנערך בבוסטון.
חשיפה לאנטיביוטיקה מובילה לשינויים בסביבת החיידקים הקיימת בגוף. סביבת החיידקים הטבעית כוללת טריליוני מיקרו-אורגניזמים השוכנים בפה, במעי, בעור ובמקומות רבים אחרים, להם תפקידים בתהליכים מטבוליים וחיסוניים בגוף. בשנים האחרונות פורסמו מספר מחקרים שקשרו שימוש באנטיביוטיקה לסיכון מוגבר למחלות אוטואימוניות – מחלות בהן מערכת החיסון תוקפת את הגוף עצמו – כמו דלקת מפרקים שגרונית ומחלות מעי דלקתיות במבוגרים ובילדים.
כך לדוגמה, סקירת מחקרים שפורסמה השנה מצאה כי סוגים מסוימים של אנטיביוטיקה קשורים לעליה בסיכון לקרוהן. ב-2012 פורסם מחקר שמצא כי שימוש באנטיביוטיקה במיוחד בילדות המוקדמת, מעלה סיכון לאבחנה של מחלת מעי דלקתית בקרב ילדים.
במחקר הנוכחי חוקרים מאוניברסיטת פנסילבניה ביקשו לבחון אם קיים קשר בין חשיפה לאנטיביוטיקה לבין התפתחות של דלקת מפרקים אידיופטית בילדים (JIA). דלקת מפרקים אידיופטית בילדים היא מחלה אוטואימונית המערבת דלקתיות כרונית (הנמשכת לפחות 6 שבועות) במפרקים בילדים מתחת לגיל 16. הסיבות לכך שילדים מסוימים מפתחים דלקת מפרקים אידיופטית אינן ברורות.
החוקרים השתמשו בבסיס נתונים של תיקים רפואיים בבריטניה שמכיל מידע מפורט על אבחנות ומרשמים רפואיים, כדי לזהות ילדים ומתבגרים שאובחנו לאחרונה עם דלקת מפרקים אידיופטית. הם איתרו 153 ילדים ומתבגרים עם דלקת מפרקים, והשוו כל אחד מהם לעשרה ילדים באותו גיל ומאותו מין שלא סבלו מדלקת מפרקים.
הסיכון עולה עם כל מרשם
לאחר שלקחו בחשבון משתנים שונים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות, החוקרים מצאו כי חשיפה לאנטיביוטיקה נקשרה לסיכון גבוה פי 2.6 להתפתחות של דלקת מפרקים בילדים.
ניתוח הנתונים חשף קשר של מינון-תגובה - הסיכון לפתח דלקת מפרקים עלה ככל שהחשיפה לאנטיביוטיקה עלתה. כך לדוגמה, בהשוואה לילדים שלא נחשפו לאנטיביוטיקה, בילדים שעברו יותר מחמישה טיפולים באנטיביוטיקה הסיכון לדלקת מפרקים היה גבוה פי 3.8.
הסיכון המוגבר לדלקת מפרקים בילדים לאחר חשיפה לאנטיביוטיקה היה דומה בסוגים שונים של אנטיביוטיקה. לעומת זאת, לא נמצא קשר בין טיפולים אחרים כמו תרופות אנטי-ויראליות או אנטי-פטרייתיות לדלקת מפרקים.
לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון בניתוח נתונים מעמיק גם את מספר הפעמים בהם הילדים סבלו מזיהומים ואת סוג הזיהומים מהם סבלו, הקשר לא השתנה באופן משמעותי.
למרות שהחוקרים ניסו לנטרל בניתוח הנתונים משתנים רבים שהיו עלולים להשפיע על התוצאות, המחקר לא יכול להוכיח קשר של סיבה-תוצאה, משמע שלא ניתן לדעת אם השימוש באנטיביוטיקה גורם בפני עצמו להתפתחות של דלקת מפרקים בילדים. נדרשים מחקרים נוספים בנושא. עם זאת, הממצאים מספקים סיבה נוספת לכך ששימוש באנטיביוטיקה צריך להיעשות בשיקול דעת ובזהירות – במיוחד בילדים.
American College of Rheumatology (ACR) 2014 Annual Meeting. Abstract 929