השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
האינדקס הצמחי, הרזייה ובריאות
זה בריא לאכול הרבה ירקות
בהגדרת המזון הבריא מתמקדים יותר ויותר במקורו. במחקר הנוכחי חקרו את הפיטוכימיקלים שבמזון הצמחי שכן הינם פעילים בבריאותנו וכמותם חשובה לבריאות אופטימלית ומניעת מחלות. החוקרים מפלורידה הציעו לחשב באינדקס נח, PI, את כמותם היחסית במזון.
האינדקס הפיטוכימי PI המוצע הוא היחס של האנרגיה מהמזון העתיר בפיטוכימיקלים (מקור צמחי) מתוך כלל האנרגיה היומית.
ה- PI אכן היה בקורלציה למחלות עתידיות כמו קצב השמנה, דלקתיות ולחץ חימצון (עודף רדיקלים חופשיים).
בבחינה של 54 מתנדבים בריאים, גיל 18-30, שמנים ובעלי משקל רגיל נרשמו כל מרכיבי המזון שלהם במשך 3 ימים ונמדדו משתני בריאות כמו משקל/גובה/היקף, בדיקות דם ולחץ חימצון. בנוסף הוערך ה- PI במספר נקודות זמן.
המימצאים הראו שאצל בריאים, ה- PI הוא בקורלציה הפוכה לקצב השמנה ולמצב לחץ החימצון וקל להשתמש בו כמדד לתזונה נכונה לשמירה על הבריאות.
כדי לקבל מספיק פיטוכימיקלים בתזונה מומלץ להרבות בירקות ירוקים ועליים (למשל ברוקולי), פירות, אגוזים (למשל שקדים) וקטניות. המלצה לכיוון הצמחונות.
J Hum Nutr Diet. 2010, 23(1), 20-29
וגם על תזונת האדם הקדמון.
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט