סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
דמיינו לכם: בדיקת סוכר בהבל פה
חוקרים מאוניברסיטת פיטסבורג מדווחים על חיישן שפיתחו המסוגל לבדוק רמת סוכר באמצעות נשימה
כיום אבחון מחלת הסוכרת מצריך בדיקות דם ודקירות מחט. בהמשך, חייהם של הסוכרתיים מלאים בדקירות מחט, בין אם לצורך מעקב אחר רמות הסוכר, ובין אם לצורך קבלת אינסולין בחלק מהמקרים. כעת חוקרים מאוניברסיטת פיטסבורג שבארה"ב הצליחו לפתח חיישן באמצעותו ניתן למדוד את רמת הסוכר על ידי בדיקת נשימה בלבד, בדיוק כמו בדיקות האלכוהול המפורסמת.
החוקרים הסתמכו על העובדה שאחד הסמנים המובהקים לעלייה ברמות הסוכר הגוף הוא הפרשה מוגברת של אצטון בנשימה, מה שמאפיין את הנשימה ה"פירותית" של אנשים עם רמות סוכר גבוהות ביותר. החוקרים החליטו לפתח סנסור מיוחד שיוכל למדוד את רמת האצטון ולקשר אותה עם רמות הסוכר בדם.
את עבודתם הם פרסמו בירחון The Journal of the American Chemical Society, שם הם מסבירים כי עשו שימוש בחומר הנקרא טיטניום אוקסיד, חומר אנאורגני המשמש בהרבה מוצרי טיפוח, ובתוכו שילבו ננו-צינורות שהם בעלי חוזק גדול ממתכת אך בגודל קטן ביותר. הצינורות מאכלסות את מולקולות האוויר. הטיטניום אוקסיד מאפשר להשתמש באור על מנת ל"לבשל" את אותן ננו-צינורות ולמדוד את אדי האצטון המשתחררים מהם. מדידת האצטון מאפשרת לחשב את רמת הסוכר בדם.
לדברי החוקרים כל מודדי הסוכר הקיימים היום מבוססים על מדידת רמת הגלוקוז בדם, כך שפיתוח של אלטרנטיבה זולה, פשוטה ופחות חודרנית היא בשורה משמעותית עבור החולים והרופאים ויכולה לשנות את תפיסת הטיפול במחלה.
באם יצליחו החוקרים לייצר מוצר מסחרי מהסנסור שפיתחו, לא רק אבחנת הסוכרת תוכל להיעשות ללא בדיקות דם, אלא גם המעקב של החולים אחרי רמת הסוכר במהלך המחלה תוכל להיעשות ללא צורך בדקירות חוזרות ונשנות.
בשלב זה הפיתוח עדיין לא מסחרי, אך החוקרים מספרים בהודעה לעיתונות של אוניברסיטת פיטסבורג כי הם עומדים כעת לבנות אב טיפוס ולצאת לניסוי על נשימה של בני אדם.
J. Am. Chem. Soc., Article ASAP
DOI: 10.1021/ja402887v