מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותדלקתיות במוח פוגמת בזיכרון

דלקתיות במוח פוגמת בזיכרון

מחקר שופך אור על בעיות קוגניטיביות המתרחשות במטופלים בכימותרפיה ואנשים עם מחלות אוטואימוניות


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

תהליכים דלקתיים במוח המתרחשים במחלות אוטואימוניות כמו טרשת נפוצה ובקרב חולי סרטן המטופלים בכימותרפיה, עלולים לפגוע במהירות ביכולת שלנו לשלוף זיכרונות מורכבים, בשל פגיעה בפעילות העצבית באזור במוח האחראי לזיכרון. כך עולה ממחקר חדש שערכו חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה.

 

המחקר שפורסם בכתב העת המדעי The Journal of Neuroscience מראה כיצד ציטוקינים - חלבונים באמצעותם מתקשרים תאי מערכת החיסון - פוגעים בתקשורת בין תאי עצב (נוירונים) בהיפוקמפוס - אזור במוח בו מתבצעים תהליכי אחסון, עיבוד ושליפה של הזיכרון.

 

ממצאי המחקר מספקים תובנה על הסיבה לכך שבאנשים עם מחלות אוטואימוניות או נוירודגנרטיביות ואנשים העוברים טיפולי כימותרפיה עלולה להיווצר פגיעה קוגניטיבית. יתרה מכך, החוקרים מסבירים כי מאחר ומתרחשת עליה ברמות הציטוקינים במוח בכל אחד מהמצבים הרפואיים הללו, המחקר מעלה את האפשרות שבאמצעות התמקדות בציטוקינים כמטרה טיפולית ניתן אולי יהיה להפחית את בעיות הזיכרון במטופלים הללו.

 

ממצא מעניין שעלה במחקר הוא שהעלייה ברמות הציטוקינים בהיפוקמפוס פוגעת רק במה שהחוקרים מכנים "זיכרון הבחנתי" (discrimination memory) - סוג הזיכרון שעוזר לנו להבדיל בין מצבים שהם דומים באופן כללי. לדוגמה, להיזכר מה אכלנו לארוחת ערב או להגיע לרחוב בו כל הבניינים דומים ומבלי לראות את מספור הבתים, לדעת איזה בית הוא הנכון, לפי סימנים דקים וייחודים של הצמחייה בסמוך. זיכרון פשוט יותר - גם הוא מאוחסן ומעובד בהיפוקמפוס - המאפשר לזכור באיזו עיר או רחוב נמצא הבניין, לא הושפע מהדלקתיות.

 

כך בוצע המחקר

 

החוקרים חשפו חולדות לשתי סביבות דומות לאורך מספר ימים. באחת הסביבות החולדות קיבלו שוק חשמלי בעוצמה בינונית מידי יום. כאשר החולדות הראו כי הן למדו את ההבדלים בין שתי הסביבות – כשהן חששו וקפאו בכניסה לאתר בו הן רגילות לקבל זרם חשמלי – החוקרים עברו לשלב הבא. 

 

בשלב זה חלק מהחולדות קיבלו נוזל שהכיל בקטריות כדי לעורר תגובה דלקתית של המערכת החיסונית במוח. התגובה הדלקתית הובילה לעלייה ברמות הציטוקינים שהשתחררו במוח. לאחר שנוצרה הדלקתיות, אותן חולדות לא הצליחו להבחין בין שתי הסביבות.

 

כדי להבין את התהליכים לעומק, החוקרים בחנו את דפוסי פעילות תאי העצב בהיפוקמפוס של החולדות באמצעות שיטות צביעה והדמיה חדשניות של תאים. הם מצאו שבקרב החולדות שקיבלו את התמיסה הבקטריאלית (אלה שנוצרה במוחן דלקתיות) רשתות תאי העצב שהופעלו לאור החשיפה לשתי הסביבות היו זהות, זאת בניגוד לחולדות שלא קיבלו את התמיסה הבקטריאלית (ולכן לא נוצרה אצלן דלקתיות במוח) וכן הצליחו להבחין בין הסביבות. 

 

ממצא זה הוביל את החוקרים למסקנה כי הציטוקינים פגמו ביכולת ההיזכרות, על-ידי הפרעה לתפקוד הקשרים הספציפיים שבין תאי העצב הנמצאים בהיפוקמפוס.

 

"הציטוקינים גרמו למערכת העצבית להגיב כאילו לא התרחשה כל למידה בעבר", אמר פרופ' ג'ון גוזווסקי מצוות החוקרים "תגובת רשתות תאי העצב חזרה לדפוס שקדם ללמידה".

 

החוקרים מסבירים שייתכן והמחקר גם ישפוך אור על הפגיעה הקוגניטיבית שנראית בקרב מטופלים המקבלים כימותרפיה - הפרעה בחשיבה שזכתה לכינוי "Chemo Fog" או "Chemo Brain".

 

נוירו-אונקולוגים מאוניברסיטת קליפורניה מצאו בעבר כי תכשירים כימותרפיים הורסים תאי גזע במוח שהיו אמורים להפוך לתאי עצב ליצירת ואחסון זיכרונות. כעת החוקרים בוחנים אם תגובה דלקתית במוח עשויה להיות סיבה נוספת לתופעת ה-"Chemo Brain".

 

צוות המחקר מחפש אחר התערבות פשוטה - כמו תרופה אנטי-דלקתית או סטרואידים - שתוכל להפחית את הפעילות הדלקתית לאחר כימותרפיה. לאחר מכן הוא יבחן אם הגבלת הפעילות הדלקתית במוח תפחית את הסימפטומים הקוגנטיביים של המטופלים האונקולוגים המקבלים כימותרפיה.
 

 


Journal of Neuroscience, 2014; 34 (37): 12470 DOI:10.1523/JNEUROSCI.0542-14.2014