דיכאון וחרדה
מנהלי קהילה
דיקור מרגיע אפילו בעלי חיים
הוכחה מולקולארית ליעילות הדיקור: מחקר מצא כי דיקור מפחית חלבון הקשור ללחץ בחולדות
דיקור מפחית באופן משמעותי רמות של חלבון הקשור לסטרס כרוני בחולדות. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Experimental Biology and Medicine.
כבר שנים מאמינים כי דיקור יכול להפחית לחץ, אבל זהו המחקר הראשון שמספק הוכחה מולקולארית לכך. החוקרים מאוניברסיטת ג'ורג'טאון אומרים כי אם הממצאים שלהם יאוששו במחקרים על בני אדם, דיקור יהווה טיפול מוכח למתח, בעיה שפעמים רבות קשה לטפל בה.
החוקרים תכננו את המחקר לבחון את השפעות הדיקור על רמות הנוירופפטיד Y בדם - חלבון המופרש על ידי מערכת העצבים הסימפתטית במכרסמים ובבני אדם. המערכת הזו מעורבת בתגובת "הלחם או ברח" (flight or fight) למתח חריף ומביאה להגבלת זרימת הדם לכל חלקי הגוף מלבד ללב, לריאות ולמוח – האזורים החשובים ביותר כשאנחנו מגיבים לסכנה. התגובה הזו חשובה מאוד בטווח הקצר, אך כשהמתח כרוני, המצב עלול לגרום לעליה בלחץ הדם ולמחלות לב.
חולדות משמשות לעיתים קרובות לחקר הביולוגיה של הלחץ. הן מגיבות בלחץ כשהן נחשפות לטמפרטורות קרות במשך שעה ביום. החוקרת הראשית הרגילה את החולדות לנוכחותה ועודדה אותן לנוח כשהן זוחלות לגרב קטנה שחושפת את רגליהן. לאט ובעדינות היא עודדה בהן התניה להרגיש נוח עם גירוי מהסוג המשמש בדיקור אלקטרוני. לאחר מכן היא בחרה נקודת דיקור שאמורה לעזור להקל על מגוון מצבים בהם מתח, נקודה הממוקמת ברגל מתחת לברך בחולדות וגם בבני אדם.
הניסוי נמשך 14 יום בארבע קבוצות חולדות. הקבוצה הראשונה היוותה קבוצת ביקורת שלא הושרה עליה מתח ולא עברה דיקור. על קבוצה שנייה הושרה לחץ באמצעות קור במשך שעה ביום, והיא לא טופלה בדיקור, קבוצה שלישית שהושרה עליה לחץ קיבלה "דיקור דמה" ליד הזנב. הקבוצה הרביעית היא קבוצת הניסוי שהושרה עליה לחץ וטופלה בדיקור בנקודה שמתחת לברך.
נמצא כי רמות הנוירופפטיד Y בקבוצת הניסוי צנחו כמעט לרמה של קבוצת הביקורת – שחבריה לא היו בלחץ. זאת בעוד שבחולדות שהיו במתח ולא טופלו בנקודת הדיקור האמיתית, היו רמות גבוהות של החלבון.
בחלק השני של הניסוי הופסק הדיקור בקבוצת הניסוי, אך החוקרים המשיכו לגרום לחולדות לחוש לחץ במשך 4 ימים נוספים ומצאו כי רמות הנוירופפטיד Y שלהן נותרו נמוכות. זה מצביע על כך שלטיפול יש גם השפעה מגנה מפני לחץ.
בשנה שעברה פורסם מחקר נוסף שבחן את השפעות הדיקור במכרסמים. המדענים גילו כי הדיקור מסייע על-ידי גירוי לשחרור של משככי כאב טבעיים בגוף, שגורמים לעורקים להתנפח ומאפשרים לדם לזרום טוב יותר.
לפרטים נוספים באתר אוניברסיטת ג'ורג'טאון
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה