מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותדימוי עצמי נמוך גורם ליותר דעות קדומות

דימוי עצמי נמוך גורם ליותר דעות קדומות

כאשר אנשים חשים רע לגבי עצמם, הם נוטים להיות בעלי יותר דעות קדומות כלפי אנשים אשר שונים מהם. מחקר חדש שפורסם בודק כיצד זה עובד.


(צילום: panthermedia)
(צילום: panthermedia)

למעשה זאת כנראה אחת הסיבות הראשונות לכך שאנשים אוחזים בסטראוטיפים ובדעות קדומות – כך אנו חשים טוב יותר לגבי עצמינו. כאשר אנו חשים רע לגבי עצמינו אנחנו יכולים להשמיץ אחרים, וזה מה שגורם לנו לתחושה טובה יותר.

 

בכדי להעריך טענה זאת, החוקרים השתמשו במבחן של אסוציאציות, שזוהי משימה שנועדה להעריך את התגובות האוטומטיות של אנשים למילים או תמונות מסויימות.

 

בכדי לגלות את הדעות הקדומות הפחות גלויות, הנבדקים צופים במסך מחשב בזמן שהם רואים סדרה של מילים חיוביות, מילים שליליות ותמונות של פנים שחורות ופנים לבנות.

 

בחלק הראשון של המבחן המשתתפים מתבקשים ללחוץ על מקש E עבור פרצוף שחור או מילה שלילית, וללחוץ על מקש I עבור מילים חיוביות ופרצופים לבנים. בחלק השני הופכים את אופן השילוב – והנבדקים צריכים לקשר בין מילים חיוביות ופרצוף שחור ומילים שליליות עם פרצוף לבן.

 

ההחלטה על הדעה הקדומה על סמך מבחן האסוציאציות הזה היא די פשוטה: אם למשתתפים יש אסוציאציות שליליות לפרצוף שחור, המשימה השניה תהיה להם יותר קשה. זה נכון במיוחד כאשר אנשים חשים רע עם עצמם.

 

הפסיכולוגים לא תמימי דעים לגבי איך זה פועל. יש שתי אפשרויות: או שהתחושה הרעה לגבי עצמך גורמת להערכה שלילית של אחרים או שזה גורם לסבירות נמוכה שהאדם ידחיק את דעותיו הקדומות.

 

בניסוי החוקרים ביקשו מהנבדקים לעשות מבחן קשה מאד בו 12 שאלות אשר דורשות חשיבה יצירתית. אף אחד לא השיג יותר משתי תשובות נכונות. חצי מהנבדקים קיבלו חזרה את תוצאות המבחן שלהם ונאמר להם שהציון הממוצע היה 9, כך גרמו להם לחוש רע אודות עצמם. לחצי השני נאמר שהם יקבלו תשובות מאוחר יותר. לאחר מכן כל הנבדקים עברו את מבחן האסוציאציות, וכצפוי אלה שחשו רע אודות עצמם בגלל הביצוע במבחן השאלות הראו יותר נטייה לדעות קדומות.

 

בעזרת מודל מתמטי החוקרים אף הראו כי לא מדובר במנגנון הדחקה. כלומר, אם הבעיה היתה בדיכוי דעות קדומות צריך היה לטפל בנושא ע"י אימון אנשים לשליטה טובה יותר. אבל התוצאות של המחקר מראות שהעניין הוא שהדעת שלנו נודדת לכיוון אספקטים שליליים של קבוצות אחרות. הפתרון לכך הוא ללמד אנשים לעשות את החיבור בין תחושות הרעות שלהם לגבי עצמם לבין המחשבות השליליות על קבוצות אחרות.

 

www.physorg.com/news/2011-02-people-self-esteem-prejudice.html


תרגמה וערכה: מיכל אפק