מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קרוהן וקוליטיס

מנהלי קהילה

פרופ' דן טרנר
פרופ' דן טרנר
מנהל המרכז למחלות מעי דלקתיות בילדים והמכון לגסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים, המרכז הרפואי שערי-צדק בירושלים.
ליהי גודני
ליהי גודני
דיאטנית קלינית ביחידה לחולים במחלות מעי דלקתיות ובמחלקות הכירורגיות, המרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי 
חזי יזרעאלי
חזי יזרעאלי
פסיכולוג רפואי מומחה-מדריך. מטפל בילדים, נוער ומבוגרים.
פרופ׳ הנית ינאי
פרופ׳ הנית ינאי
מנהלת המרכז למחלות מעי דלקתיות במרכז הרפואי רבין
פרופ' איריס דותן
פרופ' איריס דותן
מנהלת המערך לגסטרואנטרולוגיה, מרכז רפואי רבין
כמוניקרוהן וקוליטיסחדשותדיכאון עשוי להעלות סיכון להתלקחות של קרוהן

דיכאון עשוי להעלות סיכון להתלקחות של קרוהן

מחקר מעלה את האפשרות שלחולי קרוהן הסובלים מדיכאון עשוי להיות סיכון מוגבר למחלה פעילה שנה לאחר מכן


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

הקשר שבין גוף לנפש: במטופלים החיים עם מחלת המעי הדלקתית קרוהן, מחשבות ורגשות דיכאוניים קשורים לסיכון מוגבר להתקלחויות של המחלה. כך עולה ממחקר חדש שהוצג לאחרונה בכנס Digestive Disease Week.

 

חוקרים מאוניברסיטת Vanderbilt השתמשו בנתונים ממחקר אינטרנטי הממומן על ידי הקרן לקרוהן וקוליטיס (CCFA), במסגרתו מטופלים עם מחלות מעי דלקתיות השלימו שאלונים בהם סיפקו מידע על מחלתם, הטיפול בה והאופן בו היא משפיעה על חייהם. הנחקרים נשאלו גם על מחשבות ורגשות דיכאוניים – באיזו תדירות הם הרגישו עצובים, חסרי אונים, חסרי תקווה, או חסרי ערך. סך הכלל נכללו בניתוח הנתונים הנוכחי כ-3,150 מטופלים מבוגרים עם מחלת קרוהן. המעקב נמשך שנה, במטרה לבחון אם קיים קשר בין מחשבות ורגשות דיכאוניות ופעילות מוגברת של המחלה.

 

הממצאים הצביעו על קשר משמעותי בין ציוני דיכאון גבוהים לסיכון למחלת קרוהן פעילה שנה לאחר מכן. הקשר נותר משמעותי גם לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון גורמים שהיו עלולים להשפיע על התוצאות. 

 

נראה כי הקשר היה חזק יותר בקרב מטופלים עם ציוני דיכאון גבוהים יותר. בקרב מטופלים עם ציונים גבוהים של מחשבות ורגשות דיכאוניים השיעור של אלה שהייתה להם פעילות מוגברת של המחלה היה גבוה ב-50% בהשוואה לאלה עם ציוני דיכאון נמוכים יותר. לעומת זאת, בקרב מטופלים עם ציוני דיכאון נמוכים השיעור של אלה שהייתה להם פעילות מוגברת של המחלה היה גבוה ב-25% בהשוואה לאלה ללא מחשבות או רגשות דיכאוניים.

 

ממצאי המחקר טרם פורסמו בכתב עת מדעי, ולכן הנתונים המלאים עדיין אינם זמינים וקשה לדעת אם היו גורמים שהחוקרים לא לקחו בחשבון שאולי השפיעו על התוצאות. בכל אופן, מחקר שכזה לא יכול להוכיח קשר של סיבה-תוצאה – משמע שלא ניתן לדעת אם הדיכאון עצמו גורם להתלקחות המחלה. כעת נדרשים מחקרים נוספים שיבחנו כיצד המצב הנפשי עשוי להשפיע על התלקחויות של המחלה.

 

 

מקור: הודעה של הקרן לקרוהן וקוליטיס

 

orsh
04/07/14 13:40

אין ספק שיש קשר מובהק בין גוף לנפש...ואז נוצר מעין לופ רע...הקרוהן גורם אצל הרבה מהמטופלים לדיכאון (בגלל הכאבים,ההגבלות, הפגיעה בתיפוקוד היומיומי ולעיטים גם התרופות עצמן גורמות לאפטיות ואז לדיכאון..)...ואילו הדיכאון מזין את הקרוהן...איך שוברים את מעגל הקסמים?

רויטל21
17/05/14 20:01

לדעתי יש קשר מובהק!