מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

דיכאון וחרדה

מנהלי קהילה

אורית זאבי יוגב
אורית זאבי יוגב
מ.א בפסיכולוגיה קלינית – רפואית מן האוניברסיטה העברית בירושלים ותואר מ.א קליני בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת חיפה. זוכת פרס האוניברסיטה ע"ש קלנר על הישגים יוצאי דופן בטיפול במשפחות רב בעיתיות. עבדתי הרבה עם הריונות בסיכון ובמחלקות פסיכיאטריות סגורות. בשנים האחרונות בעקבות עבודה במרפאה אנדוקרינולוגית עוסקת רבות בהשמנה קיצונית של מבוגרים, נוער וילדים ואף כתבתי על כך ספר, "רדו ממני", שמשפיע על אופן ראיית הנושא והטיפול בו.
ד''ר אורן טנא
ד''ר אורן טנא
פסיכיאטר מומחה, מנהל המערך הפסיכיאטרי באיכילוב מייסד ומנהל רפואי של מכון מנטליקס, מרצה מבוקש באקדמיה ובחברות מסחריות, מגיש התוכנית ד"ר נפש בערוץ דוק
ד
ד"ר עודד טלמור
פסיכיאטר מומחה למבוגרים עוסק באבחון, ייעוץ וכתיבת חוות-דעת במצבי דיכאון, חרדה, פוסט טראומה, OCD ומשברי חיים/
ד
ד"ר שרון פורת
רופאה מתמחה בפסיכיאטריה של המבוגר עוסקת באבחון דיכאון, חרדה OCD ומצבים טראומתיים. מתמחה בבריאות הנפש של האישה במעגל הפיריון.
כמונידיכאון וחרדהחדשותדיכאון עלול להגדיל את הסיכון לשבץ מוחי

דיכאון עלול להגדיל את הסיכון לשבץ מוחי

קשר גוף-נפש: במחקר בינלאומי נמצא כי אנשים עם תסמיני דיכאון עשויים להיות בסיכון מוגבר לאירוע מוחי וכן לתוצאות פחות טובות בשיקום


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

דיכאון הוא מההפרעות הפסיכיאטריות השכיחות באוכלוסייה, אשר גורמת לתחושה קבועה ומתמשכת של עצבות ואובדן עניין בחיים. בשנים האחרונות מדווחים בארגון הבריאות העולמי כי שכיחות הדיכאון עולה, וכי מדובר בגורם מוביל לנכות במדינות העולם.

 

דיכאון נקשר לסיכון מוגבר למספר מחלות ומצבים רפואיים, ובהם שבץ מוחי. כך למשל, ניתוח נתונים של 28 מחקרים שממצאיו פורסמו ב-2015 בכתב העת Neuropsychiatric Disease and Treatment העלה כי בקרב אנשים עם דיכאון סיכון גבוה ב-40% לפתח שבץ מוחי בהשוואה לאנשים בריאים.

 

כעת מתפרסם בכתב העת Neurology מחקר נוסף שמצביע על הקשר בין תסמיני דיכאון להתפתחות של שבץ מוחי, ולפיו לאנשים עם תסמיני דיכאון סיכון גבוה ב-46% לשבץ מוחי בהשוואה לאנשים ללא תסמיני דיכאון, וזאת לאחר שנלקחו בחשבון מספר משתנים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות.

 

החוקרים מאוניברסיטת גאלווי באירלנד התבססו על נתונים של 26,877 מבוגרים מ-32 מדינות שהיו חלק במחקר בינלאומי המכונה INTERSTROKE. מחצית מהנבדקים חוו שבץ מוחי ולהם הותאמו אנשים שלא עברו אירוע מוחי אבל היו בעלי מאפיינים דומים לרבות גיל, מין ומוצא אתני.

 

בתחילת המחקר נאסף מידע על תסמיני דיכאון בקרב הנבדקים, לרבות אם הם הרגישו עצב או דיכאון במשך לפחות שבועיים רצופים בשנה האחרונה. הנבדקים גם סיפקו בשאלונים פרטים נוספים, לרבות גורמי סיכון למחלות לב כגון רקע של יתר לחץ דם או סוכרת.

 

הסיכון עולה עם חומרת הדיכאון 

 

החוקרים מצאו קשר בין תסמיני דיכאון לבין סיכון מוגבר לשני סוגי השבץ – סיכון גבוה ב-44% לשבץ איסכמי (חסימתי) וסיכון גבוה ב-56% לשבץ דימומי.

 

כאשר התסמינים התגברו, כך גם עלה הסיכון לשבץ מוחי. אנשים שדיווחו על 3 או יותר תסמינים של דיכאון היו בסיכון גדול ב-54% - 58% לאירוע מוחי בהשוואה לאנשים ללא תסמינים. באלו שדיווחו על תסמין או שניים של דיכאון הסיכון לאירוע מוחי היה גבוה ב-35%.

 

דיכאון לא נקשר לסיכון מוגבר לשבץ חמור יותר, אך לאנשים שדיווחו על תסמיני דיכאון היה סיכון גבוה יותר ב-9% לתוצאות תפקודיות פחות טובות חודש לאחר האירוע.

 

יש לציין שלמחקר מספר מגבלות, לרבות העובדה שתסמיני דיכאון הוערכו בתקופה אחת, אך לא לאורך כל המחקר.

 

 

Neurology First published March 8, 2023,