אירוע מוחי
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
דיכאון מעלה את הסיכון לשבץ מוחי
מחקר ענק מצביע על קשר ברור בין דיכאון קליני לסיכון מוגבר להתפתחות שבץ מוחי
דיכאון נתפס בעיקר כמחלה פסיכיאטרית המשפיעה על הרגשות וההתנהגות, אולם מדובר במצב רפואי המשפיע על הגוף כולו, ובין השאר גם על הסיכון לשבץ מוחי. כך עולה מניתוח נתונים (מטא אנליזה) של 28 מחקרים שפורסמה לאחרונה בכתב העת Neuropsychiatric Disease and Treatment.
במטא האנליזה שביצעו חוקרים מגרמניה לצד חוקרים אמריקאים מאוניברסיטת הרווארד והמרכז הרפואי בית ישראל דקונס שבבוסטון, נבחנו 28 מחקרים שעסקו בקשר בין דיכאון לשבץ מוחי בהשתתפות 681,139 נבדקים שבתחילת המעקב היו ללא רקע של שבץ מוחי, מהם 13,436 (1.9%) עברו שבץ במהלך תקופת המעקב.
המחקר מצא בקרב אנשים עם דיכאון סיכון גבוה ב-40% לפתח שבץ מוחי בהשוואה לאנשים בריאים. כשהוצאו מהניתוח אירועי שבץ בשנים הראשונות למעקב, זינק הסיכון בקרב נפגעי דיכאון לפתח שבץ, והיה גבוה ב-64% בהשוואה לאנשים שלא סבלו מדיכאון. בהמשך, כשהוצאו מהניתוח חולי לב המצויים ממילא בסיכון מוגבר לשבץ מוחי על רקע גורמי סיכון משותפים כגון לחץ דם גבוה ועודף משקל/השמנה, היה הסיכון לשבץ בקרב אנשים עם דיכאון גבוה ב-43% בהשוואה לבריאים.
ידוע כי שבץ מהווה גורם סיכון מוביל להתפתחות דיכאון - מידע שאף אומץ בנייר עמדה רשמי של המכון הלאומי לבריאות הנפש בארה"ב (NIMH) המונה צעדים למניעת התפתחות דיכאון בקרב אנשים שעברו שבץ מוחי. בכיוון זה, מחקר ממאי 2012 שנערך בקנדה מצא כי אנשים שעברו שבץ נמצאים בסיכון גבוה ב-61% למחשבות אובדניות ודיכאון. עבודות הראו כי אנשים המפתחים דיכאון בעקבות שבץ, המהווים עד 30% מנפגעי שבץ, נמצאים בסיכון גבוה יותר לתמותה.
ההוצאה של אירועי שבץ בשנים הראשונות למעקב מניתוח הנתונים במחקר הנוכחי, אפשרה להוכיח כי הקשר שנמצא במחקר בין דיכאון לסיכון מוגבר לאירוע מוחי לא נובע מאוטמים שקטים שהתרחשו לפני תקופת המעקב. אוטמים שקטים הם אירועי שבץ קטנים שלא גורמים לתסמינים שניתן להבחין בהם וקשורים לסיכון מוגבר לפתח שבץ בהמשך. באופן זה המחקר מראה כי הדיכאון קדם לשבץ.
הניתוח של החוקרים לא זיהה קשר בין הפרעות נפשיות נוספות לבין שבץ מוחי, לרבות הפרעה דו קוטבית המתבטאת בשילוב דיכאון והתקפי מאניה, ואף לא מצא קשר בין מאניה לשבץ מוחי.
החוקרים מעריכים על סמך הממצאים כי הקשר שאובחן בין דיכאון לשבץ מוחי קשור במנגנון מוחי מסוים הקשור ספציפית לדיכאון, למשל התפתחות דלקת תוך מוחית, שיבושים בפעילות ציר היפותלמוס-היפופיזה-אדרנל במוח המשפיע על תגובת הגוף למצבי לחץ, בעיות בתפקוד מערכת העצבים האוטונומית או עלייה בתגובתיות של טסיות דם במוח בקרב אנשים עם דיכאון.
ממצאי המחקר מחזקים את התובנה אודות מצב רפואי הקרוי 'דיכאון וסקולרי' המאופיין במצבי דיכאון בקרב מבוגרים מעל גיל 60 הסובלים מהיצרות או חסימה בכלי דם המוליכים דם למוח - מצב שהוכח כבר בבירור כמעלה את הסיכון הן לשבץ מוחי והן להתקפי לב. לפי נייר עמדה של המכון הלאומי לבריאות הנפש בארה"ב (NIMH), למרות שאין כיום טיפול יעיל לבעיה, מספר גילויים מחקריים כבר התייחסו לשינויים המוחיים הנגרמים בקרב אנשים עם דיכאון הסובלים מהיצרות בכלי הדם המוחיים או יתר לחץ דם, לרבות שינויים בחומר הלבן ובאונה הפרונטאלית שבמעטפת המוח.
Neuropsychiatric Disease and Treatment, http://dx.doi.org/10.2147/NDT.S63904