מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מושתלים

מנהלי קהילה

ד
ד"ר אביתר נשר
מנהל מחלקת השתלות, בית חולים "בילינסון", מרכז רפואי "רבין" תחומי מומחיות: מומחה בכירורגיה כללית כירורגיה אונקולוגית של הכבד השתלות כבד, לבלב, כליה ומעי לימודים: לימודי רפואה בטכניון מקום התמחות: התמחות בכירורגיה כללית בבית החולים איכילוב התמחות על בהשתלות איברים בבית חולים ג'קסון ממוריאל מיאמי פלורידה השתלמויות: השתלמויות בהשתלות כבד מהחי בקנדה, תורכיה וקוריאה חברויות באיגודים וארגונים מקצועיים: החברה הישראלית להשתלות שטחי התעניינות מיוחדים: השתלות כבד, השתלות מעי, ניסיון קליני קודם: כירורג בכיר בכירורגיה כללית עיסוק במחקר: פיתוח מכשור רפואי כירורגי לניתוחים בכירורגיה כללית
ד
ד"ר רותי רחמימוב
מומחית ברפואה פנימית ובנפרולוגיה . עוסקת שנים רבות בתחום הנפרולוגיה של השתלות , הכולל את ההכנה להשתלה של מועמדים להשתלה ותורמי כליה וכן את המעקב אחר מושתלי כליה מנהלת היחידה להשתלות כליה במערך לנפרולוגיה בבית החולים בילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/nephrology-and-hypertension/Pages/dr_r_rahamimov.aspx
ד
ד"ר אסנת שטרייכמן
רופאה מומחית ברפואה פנימית ובמחלות ריאה. רופאה בכירה, המערך למחלות ריאה ולאלרגיה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין
פרופ' ג'יי לביא
פרופ' ג'יי לביא
פרופ' יעקב (ג'יי) לביא הוא מנהל היחידה להשתלות לב וסגן מנהל המחלקה לניתוחי לב במרכז הלב ע"ש לבייב במרכז הרפואי שיבא בתל השומר. הוא בוגר בהצטיינות של הפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל אביב, התמחה בניתוחי לב וחזה במרכז הרפואי שיבא ובתחום השתלות הלב והלב המלאכותי במרכז הרפואי של אוניברסיטת פיטסבורג בארה"ב. בשנת 1991 הקים פרופ' לביא את היחידה להשתלות לב במרכז הרפואי שיבא ומאז משמש כמנהלה. היחידה הינה הפעילה ביותר מסוגה בישראל ועד כה בוצעו במסגרתה כ-300 ניתוחי השתלת לב. בשנת 1994 השתיל פרופ' לביא לראשונה בישראל לב מלאכותי כגשר להשתלת לב ומאז הושתלו ביחידה בראשותו למעלה מ-150 חולים במגוון חלופות לב מכניות, הן כגשר להשתלת לב והן כתחליף קבוע להשתלה. בשנת 2001 בצע פרופ' לביא השתלה ראשונה מסוגה בעולם של חלופה מכנית חדשנית ללב, לאחר שהיה שותף לצוות הפתוח שלה במסגרת התמחותו במרכז השתלות הלב בפיטסבורג. פרופ' לביא הינו פרופסור מן המניין בחוג לכירורגיה בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת תל אביב. פרסם למעלה מ-100 מאמרים בספרות הרפואית, פרקים בספרים בתחום ניתוחי הלב, השתלות הלב והאתיקה של השתלות אי
ד
ד"ר רוני ברוך
מומחה לרפואה פנימית נפרולוגיה והשתלות כליה . נפרולוג מערך השתלות אברים של בח איכילוב . אחראי על הכנת החולים לפני ההשתלה והמעקב לאחר השתלת כליה .או כליה לבלב .(גם השתלות מתורם קדוורי וגם השתלות מתורם חי ) ..במרפאת ההשתלות נמצאים במעקב כאלף חולים שעברו השתלת אברים. ונצבר נסיון רב בתחום הרפואי המורכב והיחודי למושתלי אברים.
ד
ד"ר אסף יששכר
מומחה למחלות כבד, גסטרואנטרולוגיה ומחלות פנימית
ד
ד"ר נטע לב
רופאה בכירה במכון הנפרולוגי בבית חולים "השרון". בוגרת בית הספר לרפואה באוניברסטיה העברית. מומחית ברפואה פנימית ובנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי רבין. תחומי עיסוק - אי ספיקת כליות, טיפול בהמודיאליזה ודיאליזה פריטונאלית, יתר לחץ דם, השתלות כליה.
יעל חריף
יעל חריף
מתאמת מרפאת מושתלי כבד בבית החולים בילנסון

מובילי קהילה

איתן אביר
איתן אביר
הי לכולם, שמי איתן, בן 44, אב לשלושה ילדים מקסימים, מאוד אוהב לרכוב על אופניים אופניים בשטח, טיולים, בילויים ובעיקר אוהב אנשים. בחודש נובמבר 2015 עברתי השתלת לב בארצות הברית , לאחר המתנה בישראל של מעל שנה, כחצי שנה מתוך תקופה זו באשפוז בבית חולים. בגיל 17 אובחנה בליבי קרדיומיופטיה. עד גיל 41 לא תסמיני כלל ואז תוך זמן קצר מאוד (חודשים ספורים) חלה הרעה משמעותית במחלת הלב שהוגדרה אז כאי ספיקה חמורה שהכניסה אותי לרשימת המתנה להשתלת לב. כבר במהלך האשפוז הארוך אפשר לומר שגיליתי את עצמי מחדש ונוכחתי שיש לי כוחות נסתרים שאף פעם לא ידעתי על קיומם. תקופה ארוכה באשפוז בבית חולים היא לא פשוטה ושואבת כוחות פיזיים ובעיקר מנטליים רבים. במהלך תקופת האשפוז נוכחתי שההתמודדות היא שונה לגמרי בין חולה לחולה ולא כולם מצליחים לאזור את הכוחות הדרושים להתמודדות הקשה והארוכה. לחוות על בשרי את החוויות הלא פשוטות לעיכול ומצד שני לצפות מהצד בדרכם הייחודית של חולים אחרים להתמודד הביאה אותי להחלטה להקדיש מזמני ומנסיוני לתמיכה ועזרה לחולי לב.
ורד שיראזי
ורד שיראזי
חולת לב מילדות, חולת פיברומיאלגיה ומושתלת לב כ4 שנים. מורה בנשמתי ועסוקה בלעשות טוב בעולם.
כמונימושתליםחדשותדיווח אופטימי: מושתלי כליה צעירים מחלימים מהקורונה

דיווח אופטימי: מושתלי כליה צעירים מחלימים מהקורונה

חוקרים מדווחים על מושתלי כליה שנדבקו בקורונה בסמוך להשתלה – ולמרות הטיפול האינטנסיבי בתרופות למניעת דחיית האיבר לא סבלו מסיבוכים והחלימו. עם זאת – מומחים מתריעים: מושתלי איברים חייבים להקפיד להיזהר מהדבקה


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

על רקע התפרצות מגפת הקורונה העולמית, דיווחים ראשונים על מושתלי כליה ששרדו את נגיף הקורונה COVID-19 והחלימו, וזאת למרות שנדבקו בסמוך לניתוח ההשתלה וחרף המערכת החיסונית המוחלשת על רקע הטיפול בתרופות למניעת דחיית השתל.

 

בדיווח של חוקרים מהמרכז הרפואי Jaslok שבהודו מתוארים שני מקרים של מושתלי כליה מתורמים חיים שאובחנו כחולי קורונה בסמוך להשתלה והחלימו. במקרה הראשון מדובר במושתל כליה בן 35 שנדבק בנגיף 19 ימים לאחר שקיבל תרומת כליה מאשתו שנמצאה מתאימה לו בסוג הדם. המטופל סבל לפני ההשתלה כשנתיים מאי ספיקת כליות שהידרדרה לדרגה קשה וחייבה טיפולי דיאליזה וכן אובחן עם יתר לחץ דם. יומיים לפני ההשתלה החל המטופל לקבל מינונים גבוהים של תרופות מקבוצת האימונוסופרסנטים שמשמשות למניעת דחיית השתל אשר מחלישות את המערכת החיסונית, לרבות מיקופנולט מופטיל, טקרולימוס וסטרואידים מסוג פרדניזון, וביום ההשתלה קיבל עירוי של נוגדנים לתאי T מסוג תימוציטים של המערכת החיסונית, במטרה למנוע את דחיית השתל – טיפול הקרוי ATG (קיצור של Anti-Thymocyte Globulin). 19 ימים לאחר ההשתלה החל המטופל לסבול מתסמינים קלים של שיעול יבש, אולם ללא קוצר נשימה משמעותי, אובחן חיובי לנגיף הקורונה, ואושפז מחדש בבית החולים בתנאי בידוד.

 

המושתל טופל בשילוב של שתי תרופות שנעשה בהן בחודשים האחרונים שימוש כטיפול ניסיוני לחולי קורונה: הידרוקסיכלורוקווין המשמשת למניעה וטיפול במלריה, שהוזכרה בחודשים האחרונים גם על ידי נשיא ארה"ב דונלד טראמפ כתקווה של חולי קורונה, אולם יש מחלוקות בספרות הרפואית באשר לבטיחותה וליעילותה וכן התרופה האנטיביוטית אזיתרומיצין שהוכתרה אף היא באחרונה על ידי חוקרים שונים כתקוותם של חולי קורונה. כמו כן, החליטו רופאיו של המושתל, לאחר שאובחן חיובי לקורונה, להפחית את מינון הטיפול בתרופות למניעת דחיית השתל כדי למנוע החלשות משמעותית של המערכת החיסונית של המטופל, ואף הוחלט להפסיק לחלוטין את אחת התרופות (מיקופנולט מופטיל) עקב ירידה חדה מדי בתאי הדם הלבנים (מצב רפואי הקרוי 'לימפופניה'). מצבו של המטופל נותר יציב והוא שוחרר לביתו כעבור 28 ימים, אך הוסיף להיות מאובחן כחיובי לקורונה גם שבועות ספורים לאחר מכן.

 

המקרה השני הוא של מטופל בן 45 שהיה חולה באי ספיקת כליות סופנית וטופל בדיאליזה כשלוש שנים טרם ההשתלה, ואף אובחן כחולה בנגיף הפטיטיס B שפוגע בתפקוד הכבד. גם חולה זה קיבל תרומת כליה מאשתו שזוהתה כמתאימה לו בסוג הדם, ואף הוא קיבל את אותו הטיפול התרופתי בסמוך להשתלה. כשבעה ימים לאחר ההשתלה, בעודו עדיין באשפוז, הוא פיתח כאבים בגרון, ולאחר שאחד מאנשי הצוות שבא עמו במגע אובחן כחולה קורונה, הוא עבר בדיקה לנגיף ואובחן חיובי. גם למטופל זה הוחלט לתת את שילוב התרופות הידרקסיכלורוקווין ואזיתרומיצין ולהפחית את מינוני התרופות למניעת דחיית השתל, והוא הועבר לאשפוז בבידוד במחלקה ייעודית לחולי קורונה. לאורך תקופת ההתמודדות עם הקורונה הוסיף המטופל להציג סימנים חיוביים שמעידים על קליטת הכליה החדשה בגופו ולא נזקק לחיבור למכשירים תומכי נשימה. רק 48 ימים לאחר שאובחן כחיובי לקורונה – קיבל המטופל לראשונה תוצאה שלילית לבדיקה, וכעבור ארבעה ימים נוספים לאחר שאומתו תוצאות הבדיקה – הוא שוחרר לביתו.

 

על פי הדיווח, שני המושתלים סבלו מתסמינים קלים ביותר של קורונה ולא פיתחו סיבוכים נשימתיים יוצאי דופן שדרשו חיבור למכונת הנשמה וכן לא חוו דחייה של השתל חרף ההידבקות בקורונה. עם זאת, המושתלים הוסיפו להיות חיוביים לקורונה לזמן ממושך.

 

החוקרים מעריכים כי "גיל צעיר, היעדר תחלואה נלווית וטיפול במינונים נמוכים של נוגדני ATG ככל הנראה תרמו לתוצאה הטובה אצל המטופלים". הדיווח מופיע בגיליון יוני 2020 של כתב העת American Journal of Transplantation.

 

להתייחס בזהירות 

 

החדשות אומנם מעודדות אך אינן מצדיקות שינוי בהתנהלות. לדברי ד"ר רוני ברוך, מנהל מרפאת השתלות כליה במרכז הרפואי תל-אביב ע"ש סוראסקי (איכילוב), "הקורונה היא מחלה חדשה, וכולם עדיין ניזונים מקטעי מידע, כשאין עדיין מידע רפואי עקבי על השפעות המחלה על מושתלי איברים כנהוג במחקרים רפואיים למול קבוצות ביקורת, ולכן יש להתייחס גם למידע מעודד בזהירות רבה".

 

הדיווח החדש מהודו מגיע על רקע פרסומים קודמים בספרות הרפואית על סיכון מוגבר לתחלואה משמעותית ולסיבוכים בקרב מושתלי איברים שנדבקו בקורונה ביחס לאוכלוסייה הכללית – בעיקר מושתלי איברים מהמת.

 

במאמר של חוקרים אמריקאים המרכז הרפואי 'מונטיפיורי' שבניו יורק, אשר פורסם ביוני 2020 בכתב העת New England Journal of Medicine, מתועדים 36 מושתלי כליה שאובחנו כחיוביים לקורונה, מרביתם (72%) גברים והרוב (75%) מושתלי כליה מתורמים מתים. המושתלים חולי הקורונה שתועדו בעבודה זו סבלו בעיקר מחום (58%) ושלשולים (22%), וכחמישית (22%) נותרו במצב יציב וללא תסמינים משמעותיים ולא נזקקו לאשפוז בבית חולים, אלא הסתפקו בבידוד ביתי. מבין 28 החולים שנזקקו לאשפוז, מעל לשליש (39%) נדרשו לחיבור למכונות הנשמה וכחמישית (21%) היו צריכים לשוב לטיפולי דיאליזה. בחלוף 21 ימי מעקב אחר המחלה, עשרה מהמושתלים שנדבקו בקורונה מתו. 

 

בדיווח נוסף של חוקרים בריטיים מלונדון שפורסם בגיליון יוני 2020 של כתב העת Kidney International מדווח על שבעה מושתלים שנדבקו בקורונה ומתוכם חמישה שמצבם הצריך אשפוז בבית חולים, ארבעה מהם ביחידות לטיפול נמרץ – בהם שלושה שאובחנו במקביל עם סוכרת. בדיווח זה כל החולים סבלו מתסמינים של קוצר נשימה וחום וחולה אחד מת מהמחלה. 

 

לפי נתוני החברה האמריקאית להשתלות (AST) – גורמי הסיכון לסיבוכים בקרב מושתלי איברים שנדבקו בקורונה הם טיפול במינונים גבוהים של תרופות למניעת דחיית השתל, גיל מבוגר, תחלואה נלווית ובייחוד יתר לחץ דם, מחלות לב, סוכרת, השמנה, נשאות של נגיף ה-HIV וטיפול למחלת הסרטן שמשפיע אף הוא לרוב על תפקוד המערכת החיסונית.

 

גם בישראל: מושתלים נדבקו והחלימו

 

במרכז הרפואי תל אביב התמודדו בחודשים האחרונים עם שלושה מושתלי כליה שנדבקו בקורונה, ששלושתם הבריאו מהמחלה – שניים מהם לאחר בידוד ביתי והשלישי לאחר שאושפז בבית החולים.

 

לדברי ד"ר ברוך, "מניסיוננו, הסיכון להידבק במחלה גבוה יותר בקרב מושתלים מבוגרים וחולים במחלות קרדיו-וסקולריות וסוכרת". בדומה לדיווח העדכני מהודו, גם המושתלים באיכילוב עברו במהלך ההתמודדות עם הקורונה התאמות בטיפול בתרופות האימונוסופרסנטים, לרבות הפחתת מינוני תרופות, וזאת לצד טיפול במינונים גבוהים של סטרואידים מסוג דקסמתזון, שיש לאחרונה דיווחים בספרות הרפואית על יעילותם כנגד נגיף הקורונה.

 

לדברי ד"ר ברוך, "יתכן שהתוצאות החיוביות של המושתלים חולי הקורונה אצלנו קשורות גם לעובדה ששלושתם היו צעירים יחסית – בשנות הארבעים לחייהם. החולים שלנו במהלך ההתמודדות עם הקורונה, במקום תמהיל של שלוש תרופות למניעת דחיית השתל עברו לטיפול במינונים נמוכים בשתי תרופות בלבד, אולם חשוב להדגיש כי נכון להיום אין הוכחה מדעית חד משמעית שטיפול בתרופות אנטי ויראליות והפסקה של תרופות למניעת דחיית השתל משפיעה באופן כלשהו על הנגיף". לאחר שהמושתלים אובחנו כנקיים מקורונה והחלימו – הוחזר להם הטיפול התרופתי המקורי שקיבלו המשלב שלוש תרופות מקבוצת האימונוסופרסנטים. לדברי ד"ר ברוך, "הורדה זמנית במינונים של תרופות אלה לאחר הידבקות בקורונה אמנם תיאורטית מעלה את הסיכון לדחיית השתל, אך בפועל כשהגוף נלחם בזיהום חיצוני הוא לרוב לא נוטה לדחות איברים שחיוניים לתפקוד".

 

מגפת הקורונה הובילה ברחבי העולם בשלב הראשון של התפרצות המגפה לצמצום פעילות השתלות האיברים שאינן דחופות מחשש כי מושתלי איברים שחשופים לזיהומים על רקע הטיפול התרופתי האינטנסיבי עשויים להימצא בסיכון מוגבר להידבקות בנגיף ולסיבוכים קשים ואף תמותה. במדינות רבות הוחלט על ביטול השתלות כליה לא דחופות בקרב מטופלים שיכולים להמשיך טיפולי דיאליזה, וכן בישראל נדחו בשלב הראשון ניתוחי השתלות כליה מן החי, אם כי חודשו בהמשך לאחר ששכך גל הקורונה הראשון.

 

בחודשיים האחרונים חוזרות מחלקות ההשתלות במרכזים רפואיים ברחבי העולם לפעילות רגילה, וכיום מקובל כי כלל מושתלי האיברים וכן תורמי איברים חיים עוברים בדיקות לנוכחות קורונה לפני ההשתלה, וכך גם נבדקת נוכחות נגיף הקורונה באיברים המיועדים להשתלה, וזאת כדי למנוע הדבקה ישירה של מושתלים בנגיף שמקורה באיבר המושתל.

 

להקפיד על הכללים

 

ככלל, מושתלי איברים מהיותם מטופלים בתרופות למניעת דחיית השתל שמחלישות את המערכת החיסונית – נמצאים בסיכון מוגבר להידבקות בזיהומים ובכללם בנגיף הקורונה. על כן ארגונים רפואיים ממליצים למושתלים להקפיד הקפדה יתרה על ההמלצות להפחתת הסיכון להידבקות בנגיף.

 

לפי הנחיות החברה האמריקאית להשתלות (AST), "המידע לגבי מושתלי איברים שנדבקו בנגיף COVID-19 עדיין מוגבל", ומהמידע שנאסף עד כה עולה כי מושתלי איברים שמטופלים בתרופות להחלשת המערכת החיסונית נמצאים בסיכון גבוה יותר להידבקות בקורונה בהשוואה לאנשים מהאוכלוסייה הכללית, לאחר תקופת הדגרה הראשונית של הנגיף בגוף. עוד קיימות הערכות בחברה כי העומס הנגיפי של הקורונה בגופם של מושתלים עשוי להיות גבוה יותר בהשוואה לאוכלוסייה הכללית, על רקע הטיפול התרופתי במושתלים – מה שעלול להפוך אותם למדבקים יותר עבור אנשים אחרים, במידה ונדבקו בעצמם בנגיף.

 

על רקע התפשטות נגיף הקורונה, בחברה האמריקאית להשתלות ממליצים למושתלי איברים להקפיד על שורת כללים הקפדה יתרה:

 

  • לחבוש מסכה או מגן פנים כשהם באים במגע עם אחרים

 

  • להקפיד לשמור על מרחק בטוח מאנשים אחרים

 

  • להימנע מהתקהלויות

 

  • להימנע מיציאות לא חיוניות מהבית

 

  • להקפיד להתפלל רק באוויר הפתוח ולא בבתי תפילה סגורים

 

  • להקפיד על היגיינת ידיים

 

  • לעדכן את מרכז ההשתלות במידה והם מפתחים תסמינים של קורונה לרבות חום גבוה ושיעול/ קוצר נשימה לצורך הפנייה לבדיקת קורונה – אם כי בקרב מושתלים סימנים אלה עשויים להעיד גם על מחלות זיהומיות אחרות.

 

בארגון מדגישים כי המידע בנושא עדיין נאסף ומוסיף להתעדכן בספרות הרפואית.

 

 

American Journal of Transplantation, doi: 10.1111/ajt.16120

שושי.
02/07/20 21:34

תודה רבה רבה ישר כוח