השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
דיאטות צום או ספירת קלוריות?
מה מועיל יותר להורדת המשקל העודף: דיאטה שמבוססת על ספירת קלוריות או דיאטת צום לסירוגין? מה שנוח לך. מחקר אמריקאי חדש לא מצא הבדלים מהותיים בין השתיים
התעניינות גוברת מורגשת בשנים האחרונות לדיאטות צום לסירוגין – שם כולל למגוון דיאטות המבוססות על אכילה מוגבלת בזמנים לאורך היום. בדיאטות אלה המטופלים צמים מספר שעות בכל יום, לרוב בדפוס קבוע, ונמנעים מכל מאכל וממשקאות – למעט מים ונוזלים שאינם מכילים סוכרים (פחמימות).
מחקרים שונים הדגימו בשנים האחרונות את היעילות של דיאטות צום לסירוגין להורדה במשקל. עבודות מצאו גם כי מעבר לכך, דיאטות אלה מפחיתות בתחושת הרעב ומביאות לירידה טבעית בצריכה הקלורית, ומועילות למניעת מחלות לב וכלי דם וסרטן ואף להארכת חיים. מחקרים גם מצאו כי דיאטות אלה משפרות את רמות הסוכר בדם ועשויות להיטיב עם אנשים שמאובחנים בסוכרת סוג 2.
עם זאת, בהשוואה מול שיטות אחרות להורדה במשקל, מחקר חדש מארה"ב מצנן מעט את ההתלהבות כשמצא שדיאטות אלה יעילות להורדת משקל עודף בהיקף דומה לזה שנצפה בדיאטות מסורתיות שמבוססות על ספירת קלוריות.
אין הבדלים מובהקים
החוקרים מהאוניברסיטה של מדינת אילינוי בעיר שיקגו ביקשו לבחון האם הגבלת האכילה למספר שעות ביום, כפי שמתבצעת בדיאטות צום לסירוגין, יעילה יותר בשמירה על משקל גוף תקין ובהפחתת גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם בהשוואה לשיטה המסורתית של הגבלה קלורית.
במחקר שבוצע בצורה מבוקרת למשך 12 חודשים, השתתפו 77 בוגרים עם השמנת יתר בגיל 40 בממוצע, שגויסו בין ינואר 2021 לספטמבר 2022. הנבדקים חולקו לשלוש קבוצות: בקבוצה הראשונה הותאמה ל-26 נבדקים דיאטת צום לסירוגין שבה הם הורשו לאכול שמונה שעות ביום בלבד, בין 12:00 בצהריים ל-20:00 בערב, ללא צורך בספירת קלוריות של המזונות הנאכלים. בשעות הצום עודדו את הנבדקים לשתות המון מים, והותר להם לשתות משקאות נוספים בחופשיות, לרבות תה שחור, קפה ועד שתי כוסות משקל קל דיאטטי מוגז. בקבוצה השנייה נתבקשו 25 נבדקים לספור את הקלוריות של המזונות שהם אוכלים, והונחו לצמצם ב-25% את סך הקלוריות ליום. ובקבוצה השלישית ששימשה קבוצת ביקורת הונחו 26 נבדקים לפזר את האכילה במשך 10 או יותר שעות ליום.
בתום 12 חודשים, התגלה כי נבדקים בקבוצה שהקפידה על ספירה קלורית בדיאטה המסורתית הפחיתו את כמות הקלוריות היומית ב-405 קלוריות ביום, בהשוואה לירידה בהיקף גדול יותר של 425 קלוריות ליום בקבוצה שהקפידה על דיאטת הצום לסירוגין. בחלוף שנה, הירידה במשקל בקבוצה שהותאמה לה דיאטת צום לסירוגין עמדה על 4.61 ק"ג בממוצע – ירידה שמהווה של 4.87% בממוצע ממשקל הגוף, וזאת בהשוואה לירידה של 5.42 ק"ג בממוצע במשקל בקבוצה שהקפידה על ספירת קלוריות, שביטאה ירידה ממוצעת של 5.3% ממשקל הגוף. למעשה, לא היה הבדל מובהק סטטיסטית בירידה הממוצעת במשקל בין שתי הקבוצות.
במחקר נבדקו גם מדדי סוכרת שונים, ונמצא כי רמות הסוכר בדם בצום, רמות הורמון האינסולין בצום ורמות ההמוגלובין המסוכרר HbA1C לא השתנו בין הקבוצות בחלוף 12 חודשים, למעט שיפור במדד רגישות לאינסולין בקבוצה שהותאמה לה דיאטת צום לסירוגין, בהשוואה לקבוצה שהקפידה על ספירת קלוריות.
כמו כן, לא זוהו הבדלים בין שתי קבוצות המחקר שהותאמו להן דיאטות במדדים נוספים שמצביעים על סיכון למחלות לב וכלי דם, ובין השאר לחץ דם, קצב לב ורמות השומנים בדם מסוג כולסטרול וטריגליצרידים.
החוקרים מסכמים כי "הגבלת שעות האכילה אינה יעילה יותר בהשוואה לספירת קלוריות לאנשים עם השמנת יתר", כשהם מציינים כי הקבוצה שנבדקה היא מגוונת, ובמחקר נכללו אנשים ממוצאים שונים, לרבות 33% אפרו אמריקאים ו-46% היספניים.
המחקר נתמך על ידי המכון הלאומי לסוכרת ומחלות מערכת העיכול והכליה (NHDDK) של המכון הלאומי לבריאות בארה"ב, וממצאיו מדווחים בגיליון יוני 2023 של כתב העת Annals of Internal Medicine.
ממצאים חדשניים
החוקרים מונים מספר מגבלות למחקר, ומציינים בין השאר שהנבדקים שסווגו לקבוצות השונות לא היו "עיוורים" לבחירה, כלומר ידעו באיזו קבוצה הם משתתפים – ידיעה שעשויה הייתה להשפיע על הממצאים. כמו כן, מדובר במדגם נבדקים מצומצם, והנתונים לא עברו תהליך תקנון למשתנים מתערבים אפשריים.
בנוסף זוהו הבדלים קלים בדפוסי ההיענות לדיאטות. הנבדקים בקבוצה שהותאמה לה דיאטת צום לסירוגין הקפידו על דפוס האכילה שהונהג בדיאטה למשך 6.1 ימים בממוצע בשבוע, כלומר ב-87% מהימים. בקבוצה שהונחתה לבצע ספירה קלורית דיווחו 61% מהנבדקים כי הקפידו על הספירה ברציפות ובמשך כל תקופת המחקר.
ממצאי המחקר הנוכחי חדשניים בכך שהייתה זו העבודה הראשונה שבחנה באופן מבוקר את ההבדלים (שלא נמצאו בסוף) בין ספירה קלורית לבין דיאטת צום לסירוגין שבה הנבדקים מונחים שלא לספור את הקלוריות של המזונות שהם צורכים. במחקר קודם שהשווה בין ספירה קלורית לדיאטת צום לסירוגין, שבה הנבדקים שנכללו בקבוצה שהקפידה על צום לסירוגין נתבקשו גם לספור את הקלוריות ביום – גם לא נמצא הבדל מובהק בין שתי הקבוצות. בעבודה ההיא, שבוצעה בארה"ב ופורסמה באפריל 2022 בכתב העת New England Journal of Medicine, נמצא כי נבדקים בשתי הקבוצות השילו בחלוף שנה 7% עד 9% ממשקל הגוף.
הממצא במחקר הנוכחי שמרמז על השפעה מועילה של דיאטות צום לסירוגין על הרגישות לאינסולין מתכתב עם ממצאים קודמים בנושא. כך, מחקר מהולנד שפורסם בקיץ 2022 מצא כי דיאטת צום לסירוגין מסייעות לאיזון רמות הסוכר בדם אצל אנשים עם סוכרת סוג 2, כאשר אחת ההשערות היא כי במהלך הצום מתרחשים תהליכים ביולוגיים שמובילים לפירוק עודפים של סוכר שאגור בתאי הגוף, וכשמאגרים אלה אוזלים – הגוף מתחיל לפרק שומנים עודפים.
החוקרים הנוכחיים מציינים כי לפי הממצאים, דיאטות צום לסירוגין יעילות בדומה לדיאטות שמגבילות את כמות הקלוריות בהורדה במשקל, מאחר והן מובילות להפחתה טבעית בכמות הקלוריות היומית. לפי החוקרים, דיאטות אלה "הן ללא ספק גישה אטרקטיבית להורדה במשקל, מאחר והן לא דורשות קנייה של מזונות יקרים, ומאפשרות להמשיך ולצרוך מזונות מוכרים, מבלי הצורך לבצע חישובי קלוריות מפרכים".
הממצאים החדשים באים על רקע מחקרים נוספים שבוחנים את יעילותן של דיאטות שונות "ראש בראש" – זו מול זו. באופן דומה, בישראל מצא מחקר מאוניברסיטת בן גוריון שבחן עובדים מהכור האטומי בדימונה עוד ביולי 2008 כי דיאטה דלת פחמימות ודיאטה ים תיכונית יעילות יותר להורדה במשקל מהדיאטה המסורתית דלת השומנים. בהמשך נמצא באותו המחקר כי דיאטה דלת פחמימות היא גם היעילה ביותר למניעת מחלות לב וכלי דם. באביב 2018 דיווחו חוקרים מאיטליה כי דיאטה ים תיכונית וצמחונות יעילות באותה מידה בהורדת משקל עודף. מטה אנליזה שפורסמה באביב 2020, מצאה כי דיאטה דלת שומנים הובילה לירידה מעט גדולה יותר מדיאטה דלת פחמימות בהורדת משקל עודף, אם כי לא זוהה יתרון לדיאטה מסוימת בהפחתת הסיכון הקרדיו וסקולארי, ובסיכומו של דבר – לא הייתה דיאטה מסוימת בעלת יתרון מובהק משמעותי בהשוואה לאחרות.
בעקבות הדיווח הנוכחי התבטאו מומחי תזונה בתקשורת האמריקאית כי על פי הגישה המקצועית הרווחת כיום, "אין דיאטה אחת שמתאימה לכולם" וכל דיאטה משפיעה באופן שונה על כל אדם, וכך כל אחד עם משקל עודף נדרש לברר מהי הדיאטה היעילה ביותר עבורו.