מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
כמוניסוכרת סוג-2חדשותמחקר: דיאטות צום לסירוגין מועילות לאנשים עם סוכרת סוג 2

מחקר: דיאטות צום לסירוגין מועילות לאנשים עם סוכרת סוג 2

חוקרים מהולנד מצאו כי סוכרתיים שהקפידו למשך שלושה שבועות על דיאטת צום לסירוגין חוו שיפור באיזון רמות הסוכר בדם, באופן שמקטין את הסיכון לסיבוכים


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בשנים האחרונות עולה קרנן של דיאטות צום לסירוגין – שם כולל למגוון דיאטות המבוססות על אכילה מוגבלת בזמנים לאורך היום. בדיאטות אלה, המטופל צם למספר שעות, לרוב בדפוס שעות קבוע, ונמנע מכל מאכל או משקה למעט מים ונוזלים שאינם מכילים סוכרים (פחמימות).

 

דיאטות צום לסירוגין צוברות בשנים האחרונות פופולאריות, בין השאר לאחר שהוכחו במחקרים כיעילות להורדה במשקל. עבודות מצאו גם כי מעבר לכך, דיאטות אלה מפחיתות בתחושת הרעב, ומועילות למניעת מחלות לב וכלי דם וסרטן ואף להארכת חיים.

 

עתה מדווחים חוקרים מהולנד כי דיאטות צום לסירוגין עשויות להיטיב עם המאובחנים בסוכרת סוג 2 ולשפר את איזון רמות הסוכר בדם – שנדרש למניעת סיבוכים של סוכרת. במחקר נמצא כי מטופלים סוכרתיים שמגבילים את אכילתם לעשר שעות בלבד ביום – נוטים להציג רמות מאוזנות של סוכר בדם למשך שלוש שעות ביום יותר מאשר סוכרתיים שאוכלים מתי שמתחשק להם.

 

יותר שעות מאוזנות

 

במסגרת המחקר שבוצע במרכז הרפואי-אוניברסיטאי בעיר מאסטריכט, גויסו 14 בוגרים עם סוכרת סוג 2 בגילי 50 עד 75 (מחציתם נשים) עם משקל עודף (מדד ההשמנה BMI היה שווה או גבוה מ-25 יחידות). הנבדקים נתבקשו להגביל את אכילתם לעשר שעות ביום שמסתיימות לכל המאוחר בשעה 18:00 בערב.

 

הנבדקים צוידו במד ניטור סוכר רציף שסיפק מידע על רמות הסוכר בדם כל 15 דקות. בשעות האכילה הונחו הנבדקים לצרוך מזון כפי שהיו מורגלים טרם המחקר, ללא מגבלות תזונתיות ספציפיות. בשעות הצום התאפשר לנבדקים רק לשתות מים, תה, קפה שחור ומשקאות קלים דיאטטיים ללא קלוריות. הנבדקים הונחו להמשיך להקפיד לאורך המחקר על שעות שינה ופעילות גופנית כפי שהיו מורגלים קודם לכן.

 

הנבדקים הקפידו על דיאטת הצום לסירוגין למשך שלושה שבועות, ובהמשך, בחלוף הפסקה שנמשכה לפחות ארבעה שבועות, בוצע מעקב לשלושה שבועות נוספים שבהם אכלו בחופשיות, ללא מגבלות תזונתיות ובהם הונחו לפזר את האכילה למשך לפחות 14 שעות ביום.

 

נמצא כי במשך שלושת השבועות בהם הקפידו הנבדקים על דיאטת צום לסירוגין, הם תועדו עם רמות תקינות של סוכר בדם למשך 15.1 שעות בממוצע ליום, בהשוואה ל-12.2 שעות בממוצע ליום בשלושת השבועות שבהם לא הוגבלו במועדי האכילה. במקביל נצפתה ירידה במהלך דיאטת הצום לסירוגין בערכי רמות הסוכר בדם בצום (7.6 מילימול לליטר בהשוואה ל-8.6 מילימול לליטר בשלב שבו לא הוגבלו מועדי האכילה) ורמות הסוכר בדם הממוצעות ל-24 שעות (6.8 מילימול לליטר בהשוואה ל-7.6 מילימול לליטר).

 

ממצאי המחקר גם מספקים עדות לבטיחות של דיאטת צום לסירוגין עבור סוכרתיים, מאחר ולא תועדו בקרב הנבדקים אירועים של היפוגליקמיה או סיבוכים חמורים נוספים שעשויים להיות קשורים לצום.

 

המחקר נתמך על ידי הארגון ההולנדי לחקר והתפתחות הרפואה (ZonMw) וקרן הסוכרת ההולנדית, וממצאיו מדווחים בגיליון יולי 2022 של כתב העת Diabetologia השייך לאיגוד האירופי לחקר הסוכרת (EASD).

 

התעניינות גוברת

 

"הגבלת זמני האכילה במשך היום עשויה להועיל לשיפור הבריאות המטבולית של בוגרים עם סוכרת סוג 2", סיכמה בראיון לתקשורת החוקרת הראשית שרלוט אנדריסן מהמחלקה לתזונה ומדעי התנועה באוניברסיטת מאסטריכט עם פרסום הממצאים.

 

בתום המחקר התברר כי לסוכרתיים היה קל יחסית לאמץ את דיאטת הצום לסירוגין, ומרביתם אף הגבילו בשלב המחקר את אכילתם ל-9 שעות בממוצע ליום, פחות מעשר השעות שהותר להם לאכול. בראיון לתקשורת סיפרו החוקרים כי הקושי בדיאטת צום לסירוגין עבור הסוכרתיים שהשתתפו במחקר הורגש בעיקר בסופי שבוע, כשלא התאפשר להם לאכול במסיבות ואירועים חברתיים. יש לציין כי דיאטת הצום לסירוגין שנבחנה במחקר הגבילה את האכילה לעשר שעות ליום ונחשבת לקלה יחסית, כאשר ישנן דיאטות צום עם מגבלות קשות יותר של אכילה למשך שש עד שמונה שעות בלבד ליממה.

 

החוקרים מציינים כי במחקר הנוכחי לא ניתנו הגבלות לנבדקים באשר לפריטי המזון שמותרים לאכילה, אולם מחדדים כי גם להרכב התפריט יש כמובן השפעה על מהלך הסוכרת, כאשר צריכת כמות גבוהה של מזונות מעובדים עתירי שומנים רוויים וסוכר עלולה לפגוע בתהליכים מטבוליים ולעודד תנגודת לאינסולין והחמרה במצב הסוכרת וכן מעלה את הסיכון לסיבוכים של סוכרת, לרבות השמנה ומחלות לב וכלי דם. החוקרים מציינים כי העדר הדרכה לנבדקים מהווה מגבלה במחקר הנוכחי, וייתכן כי אם היו עוברים הדרכה תזונתית – השיפור במצבם אף עשוי היה להיות משמעותי יותר. 

 

מומחים לסוכרת מארה"ב העידו עם הפרסום כי סוכרתיים רבים מתעניינים לאחרונה בדיאטת צום לסירוגין. השפעות של צום לסירוגין על סוכרת מעוררות בשנים האחרונות עניין גם בישראל, ובמסגרת מחקר שנערך באוניברסיטה הפתוחה אף פותחה תוכנה ייחודית המבוססת על עקרונות של "למידת מכונה" (Machine learning), שמטרתה לסייע בהתאמת דיאטת הצום לסירוגין המועילה ביותר לכל מאובחן עם סוכרת בהתאם לנתונים אישיים.

 

המחקר הנוכחי לא בחן את השפעת דיאטת הצום לסירוגין על המשקל של הסוכרתיים, אולם ממצאיו דומים לאלו שהתקבלו בעבודות נוספות שבחנו גם היבט זה. כך, לחוקרים אמריקאים דיווחו ביוני 2018 בכתב העת Cell Metabolism כי  דיאטת צום לסירוגין שהגבילה את האכילה לתשע שעות ביום בלבד שיפרה את הרגישות לאינסולין ולחץ הדם בקרב גברים עם טרום סוכרת, גם במקרים בהם היא לא השפיעה על ירידה במשקל. ובמחקר מבריטניה שפורסם באוקטובר 2013 בכתב העת British Journal of Nutrition, נמצא כי בהשוואה לדיאטה מסורתית שכללה צמצום של 25% מהקלוריות – דיאטת צום לסירוגין 5:2 (חמישה ימי אכילה ויומיים צום) מובילה בקרב נשים עם משקל עודף תוך ארבעה חודשים לירידה דומה במשקל – ירידה של 3.7 ק"ג בממוצע, ולצד זאת מעלה את הרגישות לאינסולין ותורמת לירידה גדולה יותר בהיקף המותניים. מטה אנליזה מקנדה שפורסמה במארס 2021 בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism מצאה כי בהשוואה לדיאטות סטנדרטיות, דיאטת צום לסירוגין מסייעת לסוכרתיים עם משקל עודף לירידה משמעותית יותר במשקל.

 

המחקר הנוכחי מעלה השערות לתהליכים ביולוגיים שגורמים לכך שדיאטת צום לסירוגין משפרת את איזון רמות הסוכר בדם. ההשערה כי במהלך הצום מתרחשים תהליכים ביולוגיים שמובילים לפירוק מאגרים עודפים של סוכר שאגור בתאי הגוף, וכשמאגרים אלה אוזלים – הגוף מתחיל לפרק שומנים עודפים. כך הגוף לומד טוב יותר לנצל מאגרי אנרגיה ומשמר רמות תקינות של סוכר בדם. מספר מחקרים מדגימים כיצד צום לסירוגין מעודד מנגנונים ביולוגיים שתורמים לאיזון הסוכר, לרבות העלאת רגישות לאינסולין ומניעת תנגודת אינסולין שמהווה שלב מקדים להתפתחות סוכרת סוג 2. חשוב לציין כי במחקר הנוכחי לא נצפתה השפעה של דיאטת הצום לסירוגין על מדדי רגישות לאינסולין, אולם החוקרים מניחים כי הסיבה לכך היא שהדיאטה הגבילה את האכילה לעשר שעות, בהשוואה למחקרים בהם השפיעה הדיאטה על רגישות לאינסולין, שכללו הגבלה לשש שעות בלבד של אכילה ביממה.

 

לצד הממצאים המעודדים, השפעות של דיאטות צום לסירוגין על סוכרתיים ככל הנראה מורכבות, ויש מחקרים שדווקא מצביעים על סיכון גבוה יותר להתפתחות סוכרת סוג 2 בקרב המתמידים בדיאטות הללו. החוקרים מדגישים את הצורך לבצע מחקרים נרחבים יותר כדי לאשש את הממצאים במחקר החדש.

 

Diabetologia, doi: 10.1007/s00125-022-05752-z

עמוס7
06/08/22 2:05

עמוס 7 שואל: לא ברור כמה ארוחות ניתן לאכול בתחום של 10 ש', מ-8:00 ועד 18:00. האם יש מירווח אופטימלי בין הארוחות, כגון 3 או 4 שעות. האם המירווח צריך להיות קבוע?