מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
כמוניסוכרת סוג-2חדשותצמחונות מפחיתה את רמות הסוכר בדם

צמחונות מפחיתה את רמות הסוכר בדם

מאמר סקירה מצביע על היתרונות לסוכרתיים שמאמצים דפוסי תזונה צמחוניים ובהם ירידה ברמות הסוכר והכולסטרול בדם, ירידה במשקל והפחתה בסיכון למחלות לב וכלי דם


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בשנים האחרונות גובר זרם המחקרים המצביע על תועלות רפואיות באורח חיים צמחוני. בין השאר נמצא כי צמחונות מפחיתה בכשליש את הסיכון לתמותה ממחלות לב בהשוואה לאנשים שאוכלים בשר אדום, צמחונות מסייעת למנוע את מחלת הסעיפים המתבטאת בהתפתחות דלקות בקירות המעי הגס, וצמחונות אף עשויה להפחית את הסיכון לסרטן המעי הגס – בייחוד בקרב צמחונים שאוכלים דגים. 

 

ועתה קובעים חוקרים מקנדה שסקרו מחקרים בתחום כי זיהו שאורח החיים הצמחוני מועיל גם לאנשים עם סוכרתנמצא כי צמחונות מועילה להורדה בערכי ההמוגלובין המסוכרר בדם – המצביעים על איזון טוב יותר של רמות הסוכר בדם לאורך זמן, וכן תורמת לירידה בערכי הכולסטרול הרע LDL ולהפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם, לרבות התקפי לב ושבץ מוחיסיבוכים מוכרים של מחלת הסוכרת – בייחוד בקרב אנשים באמצע החיים עם עודף משקל שאובחנו עם סוכרת סוג 2 ומטופלים בתרופות לסוכרת.

 

החוקרים ביצעו סקירה ומטה אנליזה לתשעה מחקרים מבוקרים בהם אנשים עם סוכרת חולקו באופן רנדומלי לקבוצת מחקר שהתבקשה להקפיד על תזונה צמחונית וקבוצת ביקורת. מחקרים מסוג זה נחשבים לאמינים ביותר. המחקרים כללו יחד 664 נבדקים סוכרתיים המטופלים בתרופות לסוכרת ו/או באינסולין וכן בתרופות להורדת כולסטרול ושומנים בדם ובתרופות להורדת לחץ דם, רובם המכריע עם סוכרת סוג 2 וכן 9 נבדקים עם סוכרת סוג 1.

 

שיפורים משמעותיים 

 

נמצא כי צמחונות (הימנעות מאכילת בשר ועוף) הובילה לשיפור של 0.29% בערכי ההמוגלובין המסוכרר הממוצעים. החוקרים מציינים כי אמנם השיפור בהמוגלובין המסוכרר נראה קטן, אך הוא דומה לשיפור שבוחן מינהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-FDA) בבואו לאשר תרופות חדשות לסוכרת (שיפור של 0.3% ומעלה בהמוגלובין המסוכרר).

 

בנוסף זוהה כי צמחונים הציגו ירידה מובהקת בערכי הסוכר בדם בצום בערך של 9.72 מ"ג/ד"צ (0.56 mmol לליטר) וירידה בערכי הכולסטרול הרע LDL בערך של 2.16 מ"ג/ד"צ (0.12 mmol לליטר).

 

כמו כן, על סמך שישה מחקרים בהשתתפות 562 נבדקים עם סוכרת סוג 2 – זוהה כי צמחונות קשורה בירידה ממוצעת של 2.15 ק"ג במשקל הגוף, ירידה של 0.74 יחידות בממוצע במדד ההשמנה BMI וירידה של 2.86 ס"מ בממוצע בהיקף המותניים – מה שמצביע על ירידה בסיכון לסבול מעודף משקל אצל סוכרתיים שאימצו אורח חיים צמחוני.

 

שינויים שאינם מובהקים סטטיסטית זוהו ברמות לחץ הדם, אינסולין בצום, הכולסטרול הטוב ושומנים מסוג טריגליצרידים בדם בקרב צמחונים.

 

בעוד שמחקרים רבים ביססו קשר בין סוכרת לעלייה בסיכון למחלות לב וכלי דם והיו אף חוקרים שמצאו כי סוכרת מכפילה את הסיכון לתחלואה לבבית –  ממצאי המאמר הנוכחי מעלים כי אצל סוכרתיים צמחונות מפחיתה את הסיכון למחלות אלה. ככלל, בין 60% ל-70% מהסוכרתיים מתים ממחלות לב. המאמר מצא כי אצל צמחונים הסיכון נמוך בכ-5% בהשוואה ללא צמחונים.

 

החוקרים הדגישו כי הממצאים זוהו סטטיסטית עם מרווח ביטחון (רווח בר סמך) נמוך עד מתון – מה שדורש עבודות מחקר נוספות וביצוע מטה אנליזות מקבילות כדי לאשש את הממצאים וכן כדי לבחון את ההשפעה של צמחונות על אנשים שאובחנו עם סוכרת סוג 1.

 

המחקר נתמך על ידי האיגוד האירופי לחקר הסוכרת EASD (קיצור של European Association for the Study of Diabetes), וממצאיו מדווחים בגיליון יוני 2018 של כתב העת Clinical Nutrition.

 

יותר פירות וירקות – פחות סוכרת

 

החוקרים מדגישים כי הראיות מהמאמר הנוכחי מצביעות למעשה על תועלת של תזונה עשירה בפירות וירקות לסוכרתיים, אפילו עוד בטרם תחילת הטיפול התרופתי לסוכרת – ממצא שמחזק מחקרים בעבר שזיהו שיפור במצבם של סוכרתיים שמקפידים על תזונה עשירה בפירות וירקות.

 

בנוסף, בהיבט המניעתי, בחורף 2011 פרסמו חוקרים אמריקאים שמצאו כי תזונה צמחונית מפחיתה את הסיכון לסוכרת, כשההשפעה המניעתית מיוחסת הן לרכיבים התזונתיים שקשורים לצמחונות והן להשפעה של צמחונות על ירידה בסיכון להשמנה – המהווה גורם סיכון לסוכרת.

 

בנוסף, הממצאים העדכניים תומכים במחקרים שמצביעים על עלייה בסיכון לסיבוכים אצל סוכרתיים שצורכים כמויות גבוהות של בשר אדום. מחקר אמריקאי מקיף זיהה בקיץ 2011 כי בשר אדום מעובד מעלה את הסיכון לסוכרת, למשל באכילה מרובה של נקניקיות. במארס 2018 דווחו ממצאי מחקר ישראלי שזיהה כי בשר אדום שנצלה היטב על הגריל במידת עשייה "well done" מעלה את הסיכון לסוכרת ומחלות כבד

 

בין הסיבות שמונים החוקרים במאמר הנוכחי לקשר שבין דיאטה צמחונית לירידה בסיכון למחלות לב וכלי דם בקרב סוכרתיים נכללת העובדה כי דיאטה צמחונית לרוב דלה בשומנים מזיקים ועשירה בסיבים תזונתיים מועילים ומעודדת ירידה במשקל שמובילה לשיפור באיזון הסוכר. כמו כן, דיאטה צמחונית לרוב דלה בשומן רווי ועשירה בשומנים בלתי רווים נחשבים לבריאים יותר וכן עשירה בפיטוכימיקלים שנחשבים תורמים לבריאות, כגון פנולים ופיטוסטרולים, וכן עשירה בחלבון מן הצומח שייתכן וקשור בשיפור ברמות הסוכר בדם בהשוואה לחלבון מן החי.

 

שינויים מומלצים בתזונה 

 

בעקבות הממצאים ממליצים רופאים וחוקרים לסוכרתיים לבחון אימוץ של אורח חיים צמחוני, ולכל הפחות לצמצם את צריכת הבשר האדום ולהעלות את צריכת הפירות והירקות כדי להתמודד עם רעב – למשל באמצעות אימוץ הנוהג של "יום שני ללא בשר" או בהקפדה על אורח חיים צמחוני באופן הדרגתי – תחילה ליום בשבוע. כיום מתאפשר מעבר מדורג לאורח חיים צמחוני בקלות יחסית – על רקע המצאי הנרחב של מזונות צמחוניים וטבעונים שנמכרים כיום ותחליפים טבעונים.

 

ההמלצה הרשמית היא לצרוך חמש מנות ירק ופרי ביום כדי לשמור על הבריאות, אולם מחקרים חדשים מצביעים על כך שצריכה רבה יותר של אפילו עד עשר מנות פירות וירקות ומעלה – משפרת עוד יותר את הפרופיל הבריאותי.

 

בין השאר, ממצאי המחקר גם מאששים קשר שמזוהה לאחרונה בין חוסר איזון ברמות הסוכר בקרב סוכרתיים, סיכון מוגבר לסיבוכי סוכרת והרכב המיקרוביום – החיידקים הטובים שמאכלסים את הגוף. זאת מאחר שאורח חיים צמחוני מוביל לשינוי בהרכב אותם החיידקים – על רקע עלייה ברכיבים תזונתיים שפירות וירקות עשירים בהם בהשוואה למוצרי בשר – לרבות ויטמינים ומינרלים שונים וסיבים תזונתיים – אם כי הנושא דורש מחקרים נוספים. בין העבודות בנושא, מאמר שפורסם ביולי 2016 בכתב העת Nutrition Reviews שמצא כי הרכב החיידקים במעי שמשתנה עם אימוץ תזונה צמחונית עשוי להשפיע לטובה על מדדי בריאות שונים, לרבות איזון שומנים וסוכרים ואיזון חמצוני, וכך מפחית את הסיכון למצבי תחלואה כרוניים שונים.

 

בסקר הבריאות והתזונה של המרכז לבקרת מחלות במשרד הבריאות (סקר מב"ת) נכון לשנים 2016-2014 דיווחו 4.5% מהאוכלוסייה הבוגרת בישראל כי הם מקפידים על תזונה צמחונית – 1.9% מהגברים ו-7.1% מהנשים, כשהשיעור גבוה בעיקר בקרב צעירות בגילי 34-18 – אז הגיע ל-9.2% צמחוניות. בארה"ב ואירופה מדווח במחקרים על שיעורים דומים. יצוין כי היקף הצמחונות בישראל די יציב בשנים האחרונות, וייתכן אף שמצוי במגמת ירידה. לפי סקר קודם של משרד הבריאות, נכון לשנים 2001-1999 דיווחו 8.5% מהאוכלוסייה הבוגרת על צמחונות – 9.8% מהנשים ו-7.2% מהגברים.

 

 

עוד על תזונה נכונה לסוכרת סוג 2 

 

Clinical Nutrition,  doi: 10.1016/j.clnu.2018.05.032

 

כותבת לד״ר דינה. מתנצלת לכיתוב לך כאן, ניסיתי לכתוב במסנג'ר וכנראה שזה נשלח למישהו אחר, שמחה ליצור קשר. אך מכיוון שאין לי איך להתקשר איתך אני משאירה הטל׳ שלי. 0777846050. 0545618999. תודה רבה.