סרטן
מנהלי קהילה
דגים מפחיתים סיכון לסרטן החלחולת?
סקירת מחקרים: לאנשים שאוכלים דגים באופן קבוע סיכון מופחת לסרטן המעי הגס והחלחולת
אכלו דגים, ולא רק בשביל הגזרה ובריאות הלב - סקירה של 41 מחקרים קושרת בין צריכת דגים בתזונה ואבחנה של סרטן המעי הגס וסרטן החלחולת.
המחקרים שנכללו בסקירה שפורסמה בכתב העת American Journal of Medicine נערכו בין השנים 1990 ל- 2011. כולם מדדו צריכת דגים ועקבו אחר אבחון סרטן המעי הגס והחלחולת. סרטן המעי הגס והחלחולת הוא המחלה הממאירה השנייה בשכיחותה בישראל, לאחר סרטן השד בנשים וסרטן הערמונית בגברים.
לאחר שנלקחו בחשבון גורמים שהיו עלולים להשפיע על התוצאות כמו גיל, צריכת אלכוהול ובשר אדום, היסטוריה משפחתית של סרטן המעי הגס וגורמי סיכון אחרים למחלה, החוקרים מצאו כי אכילת דגים באופן קבוע נקשרה לסיכון נמוך ב- 12% לפתח או למות מסרטן המעי הגס והחלחולת.
כאשר בחנו כל סרטן בנפרד, נמצא כי צריכת דגים משפיעה יותר על הסיכון לסרטן החלחולת מאשר על סרטן המעי הגס. בקרב אנשים שאכלו את כמויות הדגים הגדולות ביותר הסיכון לסרטן החלחולת היה נמוך ב- 21% בהשוואה לאלה שאכלו את הכמויות הקטנות ביותר. בקרב אנשים שאכלו את כמויות הדגים הגדולות ביותר הסיכון לסרטן המעי הגס היה נמוך ב- 4% בהשוואה לאלה שאכלו את הכמויות הקטנות ביותר.
המחקר לא מוכיח כי אכילת הדגים עצמה היא הסיבה לסיכון המופחת לסרטן. לכן לא ברור אם ההטבות של הדגים קשורות לרכיבים תזונתיים בדגים, או שלמעשה אנשים שאוכלים הרבה דגים נוטים לאמץ מנהגים בריאים אחרים.