מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה
כמונינשימהחדשותדבש: הטיפול המומלץ לשיעול

דבש: הטיפול המומלץ לשיעול

לפי הנחיות רשמיות חדשות לרופאים בבריטניה, במקרה של שיעול חריף מומלץ קודם כל לנסות להיעזר בדבש להפחתת התסמינים


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

דבש עשוי להיות יעיל בהפחתת תסמינים של שיעול חריף עקב זיהום בדרכי הנשימה העליונות – גם בהפחתת תדירות השיעול וגם בהפחתת חומרת השיעול. כך מוסבר בהנחיות חדשות לטיפול בשיעול של שירות הבריאות הלאומי (NICE) והסוכנות לקידום בריאות (PHE) בבריטניה.

 

טיוטת ההנחיות שהופצה לאחרונה לרופאים ואנשי מקצועות בריאות אחרים מספקת המלצות ברורות לטיפול מיטבי בשיעול חריף שנגרם מזיהומים של דרכי הנשימה. ההנחיות מתבססות על העדויות המדעיות הטובות ביותר שהצטברו עד כה, ובעיקר על מחקרים קליניים מבוקרים – מחקרים שהמתודולגיה שלהם נחשבת לטובה ביותר להערכת בטיחותם ויעילותם של טיפולים שונים. 

 

ההנחיות החדשות מיועדות למבוגרים וילדים מגיל חמש. חשוב לציין כי אין לתת דבש לתינוקות עד גיל שנה מאחר שמערכת החיסון שלהם לא התפתחה עדיין והם פגיעים לזיהום של חיידק הבוטולינום שעשוי להיות בדבש ומשחרר רעלן מסוכן.

 

למה לא אנטיביוטיקה?

 

לפי ההנחיות, תרופות אנטיביוטיות ברוב המקרים לא יפחיתו את החומרה או התדירות של השיעול. שיעול חריף לרוב נגרם כתוצאה מזיהומים ויראליים שיחלפו מעצמם ובדרך כלל השיעול יפסק תוך שבועיים-שלושה.

 

ניתן להשתמש בתרופות אנטיביוטיות לטיפול בזיהומים שנגרמים מחיידקים, אך תרופות אלה אינן יעילות לטיפול בזיהומים ויראליים. יתרה מכך, גם זיהומיים חיידקיים יכולים לחלוף ללא אנטיביוטיקה, שעלולה מצדה לגרום למגוון של תופעות לוואי. בנוסף, יש להגביל את השימוש באנטיביוטיקה רק למצבים בהם היא באמת הכרחית, בניסיון למנוע התפתחות של עמידות לאנטיביוטיקה שמקשה על הטיפול בזיהומים.

 

קודם כל נסו דבש

 

עורכי הסקירה מצאו עדויות משלושה מחקרים מבוקרים – כולם בחנו את השימוש בדבש בילדים וצעירים. בשניים מהמחקרים הנבדקים חולקו לשתי קבוצות: האחת קיבלה דבש והשנייה שהיוותה קבוצת ביקורת לא קיבלה טיפול. במחקר השלישי לחברי קבוצת הביקורת התאפשר במידת הצורך לקבל טיפול תומך שכלל מי מלח, טיפות אף, מאדי אוויר ופרצטמול. בכל המחקרים אלו שקיבלו דבש השתעלו פחות והשיעול שלהם היה פחות חמור בהשוואה לקבוצת הביקורת. עם זאת, לא נמצאו עדויות להבדל באיכות השינה של הילדים או של המבוגרים שמטפלים בהם.

 

זוהי לא הפעם הראשונה בה דבש עולה לכותרות כטיפול יעיל בשיעול. בשנת 2014 פורסמה בכתב העת Canadian Medical Association Journal סקירה של מאות מחקרים על היעילות של טיפולים שונים במניעת הצטננויות וטיפול בהן. החוקרים מצאו כי למנה יחידה של דבש (חצי כפית עד שתי כפות) בלילה עשויה להיות השפעה קלה על שיעול ושינה בילדים מעל גיל שנה. לדברי החוקרים המחקרים מצביעים על כך שדבש יעיל יותר בהפחתת שיעול ושיפור השינה מאשר תרופות לדיכוי שיעול.

 

גם במחקר ישראלי שנערך בשירותי בריאות כללית ופורסם בשנת 2012 בכתב העת Pediatrics נמצא כי שתי כפיות דבש לפני השינה סייעו להקלה על השיעול בילדים בני שנה עד חמש.

 

בילדים (שוב – רק מעל גיל שנה) דבש מהווה תרופה חשובה במיוחד לשיעול, מאחר שהרפואה המודרנית לא מספקת פתרונות לשיעול בגיל זה. מנהל המזון והתרופות האמריקני (ה-FDA) הודיע לפני מספר שנים כי תרופות לצינון ושיעול אינן יעילות בילדים עד גיל 6 ושהסכנה הכרוכה בשימוש בהן עולה בהרבה על התועלת. בשל אותן סיבות, בישראל לא ניתן לרכוש סירופ לשיעול לפעוטות ולילדים עד גיל שש ללא מרשם רופא.

 

 

כמה זמן לוקח למחלות ילדים לחלוף? 

 

כמה זמן לוקח לשיעול אצל מבוגרים לחלוף?