גמילה מעישון
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
גמילה מעישון תפחית סיכון לדמנציה
חוקרים מצאו שעישון עלול להעלות את הסיכון לדמנציה. החדשות הטובות הן שגמילה תפחית את הסיכון באופן משמעותי
סיבה נוספת לזנוח את הסיגריה: זה עשוי להפחית את הסיכון שלכם לפתח דמנציה. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Annals of Clinical and Translational Neurology.
המחקר נערך בקרב 46,140 גברים קוריאנים מבוגרים – בני 60 ומעלה. החוקרים מהקולג' לרופאה של אוניברסיטת סיאול עקבו אחר הנבדקים במשך 8 שנים בממוצע - במהלכן תועדו השינויים בהרגלי העישון של הגברים והם עברו בדיקות רפואיות תקופתיות. במשך תקופת המעקב 1,644 מהגברים אובחנו עם מחלת אלצהיימר או סוגים אחרים של דמנציה.
לאחר שלקחו בחשבון משתנים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות – לרבות גיל, מדד BMI, לחץ דם, פעילות גופנית ומאפיינים אחרים הקשורים לבריאות והתנהגות – החוקרים מצאו קשר ברור בין עישון לדמנציה.
בהשוואה לאנשים שהמשיכו לעשן, לגברים שהפסיקו לעשן ונמנעו מסיגריות במשך תקופה קצרה יחסית - עד 4 שנים - היה סיכון נמוך ב-13% לדמנציה. לגברים שנגמלו לפני ארבע שנים או יותר היה סיכון נמוך ב-14% ולאנשים שלא עישנו מעולם היה סיכון נמוך ב-19% לפתח דמנציה.
עוד נמצא שככל שהאדם מעשן יותר זמן, כך עולה הסיכון שלו לפתח דמנציה. באשר לסוג הדמנציה, לאנשים שלא עישנו מעולם היה סיכון נמוך ב-18% למחלת אלצהיימר בהשוואה לאנשים שהמשיכו לעשן. בהשוואה למעשנים, נגמלים ותיקים - שנמנעו מסיגריות במשך לפחות ארבע שנים - היו בסיכון נמוך ב-32% לפתח דנמציה וסקולרית.
למחקר מספר חסרונות. בין היתר, תקופת מעקב של 8 שנים אינה ארוכה מספיק כדי לאתר את כל המקרים של דמנציה – מחלה שמתפתחת לאט. עם זאת, המחקר מחזק ממצאים שהתקבלו ממחקרים קודמים, לפיהם עישון מהווה גורם סיכון ברור לאלצהיימר ומחלות דמנציה נוספות שמשפיעות על ירידה קוגניטיבית. לפי נתונים שנסקרו על ידי ארגון הבריאות העולמי (WHO) והאיגוד הבינלאומי למחלת האלצהיימר (ADI) והוצגו ביולי 2014, עישון מגדיל ב-45% את הסיכון לדמנציה בגיל המבוגר, כשניתן לייחס 14% ממקרי האלצהיימר בעולם לעישון. כמו כן נמצא קשר סטטיסטי בין כמות הסיגריות שאנשים מעשנים לבין סיכון עודף לאלצהיימר.
במאמר מיוני 2014 שפורסם בכתב העת Alzheimer’s & Dementia בו נסקרו ההשפעות של עישון על התפקוד הביולוגי של המוח, עישון נמצא קשור לתפקוד מוחי לא נורמלי והוסבר כי עישון מעלה את הלחץ החמצוני במוח דרך הפרשה מוגברת של רדיקלים חופשיים (המיוצרים בגוף באופן מוגבר כתוצאה מחשיפה לעישון, כמו גם זיהום אוויר, קרינה וחומרי הדברה). רכיבים אלה מתחברים לחומרים במוח וגורמים לנזקים במקום החיבור, וכך משפיעים על מוות של תאי מוח המאפיין אלצהיימר ומחלות דמנציה נוספות. נוסף על כך, עישון מוכר כגורם סיכון לשבץ ועלול לתרום דרך אותו מנגנון גם להתפתחות דמנציה וסקולרית הנוצרת בעקבות היצרות או חסימה בכלי הדם הקטנים במוח.
המחקר החדש מספק הוכחה לכך שגמילה מעישון - אפילו בגיל מבוגר - תפחית את הנזקים ותוביל לירידה בסיכון לדמנציה מסוגים שונים.
Annals of Clinical and Translational Neurology First published: 05 September 2018