מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אוסטאופורוזיס

מנהלי קהילה

פרופ' צופיה איש-שלום
פרופ' צופיה איש-שלום
חברה במועצה לבריאות האישה, פרופ' חבר קליני בפקולטה לרפואה של הטכניון (עד שנת 2014 )  הייתה בין הראשונים, בהערכת הטיפול האנבולי באוסטיאופורוזיס (הורמון פאראתירואיד רקומביננטי, ופרגמנט של הורמון זה). כמו כן בצעה מחקרים רבים בתחום האבחון והטיפול באוסטיאופורוזיס. השתתפה בכתיבת קווים מנחים לטיפול באוסטיאופורוזיס, לטיפול בהורמון גדילה במבוגרים, ולטיפול בסרטן בלוטת התריס בישראל. כתבה מספר פרקים בספרים מקצועיים ועשרות מאמרים מדעיים, בתחום אוסטיאופורוזיס ומחלות עצם. מקבלת מטופלים במרפאתה בבית חולים אלישע, חיפה כמו כן נותנת ייעוציים פרטיים מרחוק בזום או בווטסאפ וידאו. לתיאום תור במרפאה ניתן להתקשר ל-3873*, זימון תור ליעוץ מרחוק ניתן לבצע באמצעות אתר בית חולים אלישע .
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
כמוניאוסטאופורוזיסחדשותגם פעילות מתונה טובה לבריאות העצם

גם פעילות מתונה טובה לבריאות העצם

מחקר: שעתיים של פעילות גופנית בשבוע יפחיתו חומר המעכב יצירת עצם בנשים לפני גיל המעבר


פעילות גופנית משפיעה על בריאות העצם (צילום: Shutterstock)
פעילות גופנית משפיעה על בריאות העצם (צילום: Shutterstock)

פעילות גופנית קלה מספיקה כדי לשפר את בריאות העצם בנשים לפני גיל המעבר, באמצעות הפחתת סקלרוסטין (sclerostin) – חומר הידוע כמעכב יצירת עצם והעלאת רמות ה- IGF-1 - חומר לו יש השפעה חיובית מאוד על יצירת עצם. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

 

העצם אמנם נראית מבחוץ כרקמה מוצקה ויציבה, אך לכל אורך החיים מתחוללים בה תהליכים של הרס ובנייה, המושפעים מגורמים כמו שינויים הורמונאליים ופעילות גופנית.

 

חוקרים מאוניברסיטת המלך עבדול-עזיז בערב הסעודית ביקשו לבדוק את ההשפעה של פעילות גופנית על מדדים שונים של תהליכי בניה ופירוק בעצם.

 

המחקר נערך בקרב 1,235 נשים לפני גיל המעבר, בנות 20 עד 49. הנשים חולקו לקבוצות בהתאם לזמן בו בילו בפעילות גופנית בשבוע.

 

החוקרים גם בחנו תת קבוצה של הנשים: 120 נשים לא פעילות, 58 מהן נשלחו לתוכנית אימונים של פעילות גופנית, ארבעה ימים בשבוע, במשך 8 שבועות. היתר לא ביצעו פעילות ושימשו כקבוצת ביקורת.

 

כל הנשים עברו בדיקות רפואיות במסגרתן נבדקו צפיפות המינרלים בעצם, מדדי שחלוף העצם והרמות בדם של סקלרוסטין ו- IGF-1. סקלרוסטין הוא חומר המופק כמעט רק על ידי אוסטאוציטים (Osteocytes) התאים הנפוצים ביותר בעצמות. כשהוא משתחרר, הסקלרוסטין מגיע אל פני השטח של העצם, שם הוא מונע יצירה של תאים העוזרים לעצמות להתפתח. לעומת זאת, ל- IGF-1 השפעה חיובית על יצירת עצם.

 

בקרב כל הנשים, החוקרים מצאו כי אלה שבילו לפחות שעתיים בשבוע בפעילות גופנית כמו הליכה, היו בעלות רמות נמוכות ב-37% של סקלרוסטין ורמות גבוהות יותר ב-107% של IGF-1, בהשוואה לנשים שהתעמלו פחות מחצי שעה בשבוע. גם צפיפות העצם הייתה גבוהה יותר באופן משמעותי בקרב נשים פעילות לעומת נשים לא פעילות.

 

בקרב המדגם של הנשים שנשלחו לאימוני פעילות גופנית, היו הפחתות משמעותיות בסקלרוסטין (34%), עליה של 74% ב- IGF-1 ועליה משמעותית גם בסמנים אחרים ליצירת עצם, בהשוואה לנשים בקבוצת הביקורת שלא התעמלו.

 

 

J Clin Endocrinol Metabol. Published online August 3, 2012

יוספורט
16/01/18 23:32

לפעילות גופנית באופן כללי סגולות רבות ולאימוני כוח בפרט ישנם השפעה מעולה על גוף האדם. ידוע כי העצם מתחזקת באופן ישיר לעומס המופעל עליה (חוק וולף) ולכן אימון כוח המותאם באופן פרטני למצבו ויכולותיו של המתאמנ/ת עשוי להניב תוצאות מעולות.