טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
גיל ההתבגרות: חלון הזדמנויות להפחתת סיכון לטרשת נפוצה
מחקר: הנעורים הם תקופה מכרעת בהשפעתה על הסיכון להתפתחות המחלה. ויטמין D עשוי להפחית את הסיכון
אחד הגורמים הסביבתיים שבאופן עקבי נמצא קשר בינו לבין התפתחות טרשת נפוצה הוא ויטמין D, כאשר רמות נמוכות של הוויטמין נמצאו קשורות לסיכון מוגבר להתפתחות המחלה.
הרמות של ויטמין D בגוף מושפעות מחשיפה לשמש וממזון. אחד המקורות התזונתיים לוויטמין D הוא שמן דגים. צריכת שמן דגים כמקור לוויטמין D נפוצה בעיקר במדינות הרחוקות מקו המשווה כמו נורבגיה ובעיקר בתקופות החורף, בגלל המחסור בשמש. ארגון הבריאות הנורבגי ממליץ כבר למעלה מ-60 שנה על נטילת 5 מ"ל שמן דגים מידי יום – כמות המקבילה ל-400 יחידות של ויטמין D – כדי למנוע סיכון למחלות.
מחקר חדש שפורסם בכתב העת Multiple Sclerosis Journal ביקש לבחון את הקשר בין נטילת שמן הדגים בנורבגיה והסיכון להתפתחות טרשת נפוצה, תוך בחינת ההשפעה של טווחי הגילים בהם התוסף נלקח.
לטובת המחקר חוקרים מאוניברסיטת ברגן שלחו שאלונים עליהם ענו 953 אנשים עם טרשת נפוצה ו-1,717 אנשים ללא טרשת נפוצה. בשאלונים על הנבדקים היה לציין מתי צרכו את שמן הדגים, באילו כמויות ובאיזו תדירות. בנוסף, הם נשאלו לגבי מקורות אחרים לוויטמין D כמו חשיפה לשמש ותזונה, גורמי סיכון בריאותיים כמו השמנה ועישון ומאפיינים סוציו-דמוגרפים.
הממצאים הראו כי נטילת תוספי שמן דגים בגיל ההתבגרות (גילי 13-18) קשורה להפחתה של 33% בסיכון להתפתחות טרשת נפוצה בהמשך. עוד נמצא כי ככל שמינון הוויטמין D היה גבוה יותר, כך הסיכון להתפתחות טרשת נפוצה בהמשך החיים ירד, כאשר ההשפעה הגדולה ביותר הייתה במתבגרים שצרכו 600-800 יחידות של הוויטמין ביום - אצלם הסיכון להתפתחות טרשת נפוצה היה נמוך ב-54%. לעומת זאת, לא נמצא קשר בין נטילת שמן דגים בילדות או בבגרות לסיכון מופחת להתפתחות המחלה.
גיל ההתבגרות – תקופה קריטית
ממצאים אלו מעלים את האפשרות שגיל ההתבגרות מהווה תקופה משמעותית להתפתחות מחלת הטרשת הנפוצה וכי ייתכן שניתן להשפיע על הסיכון להתפתחות המחלה באמצעות תוספי ויטמין D בתקופה זו.
מסקנה זו תואמת מחקרים תצפיתיים וניסויים קודמים שהראו כי גם לגורמי סיכון אחרים - בהם חשיפה לזיהומים, השמנה ועישון - השפעה על הסיכון להתפתחות של טרשת נפוצה במיוחד אם הם מתקיימים בגיל ההתבגרות.
החוקרים מציינים שאף על פי שמצאו כי תקופת ההתבגרות מהווה תקופה רגישה לסיכון לפתח טרשת נפוצה, סביר להניח שלא מדובר בתקופה היחידה. לכן הם ממליצים לשמור על רמות גבוהות של ויטמין D בגוף גם בתקופת הילדות וגם בבגרות.
יש לציין שמחקר גדול שנערך בארה"ב לא מצא שתוספי ויטמין D בגיל ההתבגרות משפיעים על הסיכון לפתח טרשת נפוצה בעתיד. אך החוקרים מסבירים כי סביבת הניסוי מאוד משפיעה במקרים אלו ומציינים כי בניגוד לארה"ב, בנורבגיה כמעט ולא קיימת חשיפה לשמש בתקופת החורף ולכן אין למתבגרים הזדמנות לייצר ויטמין D ממקור זה. לכן חשיבות התוספים במדינתם קריטית יותר, מה שהופך את התוצאות ל"נקיות" ומובהקות יותר.
אומנם קיימת אפשרות שמרכיבים נוספים בשמן הדגים – כמו ויטמין E, ויטמין A, ואומגה 3 – תרמו לאפקט המחסן שלו, אך החוקרים מתמקדים בוויטמין D כי מחקרים רחבי היקף שבחנו את המרכיבים ויטמין E ואומגה 3 לא מצאו קשר בינם לבין מחלת הטרשת הנפוצה. הקשר בין ויטמין A למחלת הטרשת הנפוצה לא נבחן, ולכן לא ניתן להגיד אם הייתה לו השפעה.
Multiple Sclerosis Journal Published online before print May 6