מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

חוט שדרה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר ודים בלובשטיין
סגן מנהל המחלקה לשיקום שדרה ומנהל היחידה לאורודינמיקה ושיקום שליטה בשתן, בית החולים לוינשטיין מומחה ברפואת שיקום ובעל ניסיון רב בטיפול ושיקום נפגעי שדרה. חבר סגל בחוג לרפואת שיקום. ד"ר בלובשטיין סיים את לימודי הרפואה ברוסיה והתמחה שם ברפואה פדיאטרית. בשנת 93' עלה לארץ, סיים התמחות ברפואה שיקומית ומאז עובד בבית החולים לוינשטיין כרופא בכיר במחלקה לנפגעי שדרה. 
תמר פולאק
תמר פולאק
סגנית אחות אחראית במחלקה לשיקום שדרה, בית החולים לוינשטיין בעלת תואר ראשון בסיעוד ותואר שני בסוציולוגיה רפואית. בעלת ידע ומומחיות בתחום הטיפול והשיקום בנפגעי חוט שדרה.
פרופ' עמירם כ
פרופ' עמירם כ"ץ
פרופסור כ"ץ ניהל את המחלקה לשיקום שדרה במרכז הרפואי לשיקום לוינשטיין עד 30.6.2022. מאז, עוסק בייעוץ, הוראה ומחקר במחלקה וגם בייעוץ פרטי. פרופסור כ"ץ ניהל את בית החולים לוינשטיין משנת 2011 עד יולי 2019. עוד קודם לכן שימש בתפקידים שונים בבית החולים לוינשטיין החל משנת 1983. את תפקידו כמנהל המחלקה לשיקום שדרה, הוא מילא משנת 1994. פרופסור כ"ץ הוא מומחה ברפואה פיסיקלית ושיקום ובעל תואר נוסף כדוקטור לפילוסופיה (בחוג לפיזיולוגיה באוניברסיטת תל אביב). פרופ' כ"ץ השתלם בטיפול בפגיעות חוט שדרה ב- Stoke-Mandeville באנגליה והיה חבר בוועדה המדעית של החברה הבינלאומית לחוט שדרה ISCoS. יחד עם כל צוות המחלקה לשיקום שדרה בלוינשטיין פיתח סולם הערכה תפקודית לנפגעי חוט שדרה שמכתיב כיום יעדי טיפול שיקומי בנפגעי חוט שדרה במדינות רבות בכל העולם. פרטים נוספים ב- www.catzamiramprof.com
סיון אבנרי
סיון אבנרי
פיזיותרפיסט,מדריך קליני ובעל תארים ראשון ושני בפיזיותרפיה. (אוניברסיטת תל אביב)עובד בבית החולים לוינשטיין מאז 2001.אחראי על שירותי הפיזותרפיה במחלקה לשקום שדרה.
הדס טרייסמן
הדס טרייסמן
מרפאה בעיסוק אחראית, המחלקה לשיקום שדרה, בית החולים לוינשטיין בעלת תואר שני וותק של 14 שנה. התמחתה בתחום שיקום שדרה ובנושא זה כתבה גם את התזה
שרון רצהבי
שרון רצהבי
שרון רצהבי, פסיכולוגית רפואית מומחית. תואר ראשון מאוניברסיטת תל אביב, תואר שני מהמכללה האקדמית תל אביב יפו, בית ספר לפסיכותרפיה פסיכואנליטית באוניברסיטת חיפה. עבדה כפסיכולוגית בבית החולים רמב"ם ובבית החולים כרמל בחיפה עם אנשים המתמודדים עם מגוון מחלות ופציעות. כיום פסיכולוגית אחראית במחלקה לשיקום שדרה בבית לוינשטיין.

מובילי קהילה

שמואל-עדיני
שמואל-עדיני
פגוע חוט שדרה צווארי לאחר ניתוח להוצאת גידול אינטראמודולרי בגובה חוליות C2-C5 . חסר תחושה שיטחית ועמוקה.נכה בהגדרות הרפואיות,בריא בראש ובנחישות. כתבתי ספר \"שדרה כחוט השערה\" (פורסם באינטרנט) המתאר את נחישותי השיקומית בתקופה של מספר שנים ואת \"מלחמותי\" בכל התחומים הרפואיים והבירוקרטיים על מנת לחזור ולהשתלב בחברה כשווה.
כמוניחוט שדרהחדשותגילוי חדש על התאוששות חוט שדרה

גילוי חדש על התאוששות חוט שדרה

התגלה אנזים בשם סיאלידז Sialidase שמשפר צמיחה מחודשת של עצבים, החלמה מוטורית ותפקוד מערכת העצבים


הזרקת אנזים לתוך חוט שדרה פגוע משפרת תפקוד מוטורי
הזרקת אנזים לתוך חוט שדרה פגוע משפרת תפקוד מוטורי

ברגע שחוט השדרה נפגע, אין צמיחה מחודשת של העצבים ולכן נגרם שיתוק. גילוי אחרון שפורסם השבוע בגליון של Proceedings of the National Academy of Sciences הראה מחקר של מדענים מביה"ס לרפואה ע"ש גון הופקינס שנעשה על עכברים פגועי חוט שדרה.

 

"מדובר במחקר ראשון המראה שיפור פונקציונלי מתחת לגובה הפגיעה בחוט השדרה על ידי מתן האנזים", אומר ד"ר רונלד סצ'נר, פרופסור לפרמקולוגיה מולקולרית.

 

סיאלידז הוא אנזים חיידקי שמסיר קבוצות כימיות ספציפיות אשר נמצאות על פני תאי עצב. קבוצות אלה בדרך כלל מייצבות את התאים, אבל גם מונעות התחדשות עצבים.

 

המחקר הקודם של קבוצת מדענים זו הראה כי הטיפול באנזים שיפר את צמיחת העצבים בתוך שתל מלאכותי. השלב הבא של המחקר היה לבצע את הניסוי בחיות. במהלך הניסוי בעכברים, הוזרק האנזים ישירות לאתר הפציעה בחוט השדרה (מדובר בעכברים עם שיתוק בגפיים תחתונות). ההזרקה הראשונה נעשתה מיד לאחר הפציעה. לאחר מכן, הושתלה לעכברים משאבה קטנה, שדרכה האנזים הועבר ישירות לחוט השדרה במשך שבועיים הבאים. לאחר מכן החוקרים נתנו לעכברים להתאושש עוד שלושה שבועות לפני ביצוע הערכת מידת ההתאוששות שלהם. הערכת התאוששות נעשתה בעזרת סולם מ-0 עד 21 כאשר 0 מייצג שיתוק ו-21 מייצג תפקוד תקין. בדיקת התיפקוד כללה את יכולת העכברים להרים את הרגליים ואת התיאום בין תנועות הרגליים. אצל כל העכברים נצפתה מידה זו או אחרת של התאוששות ושיפור, בין אם הם טופלו בעזרת אנזים או לא. בקבוצת מחקר רוב העכברים קיבלו ניקוד 15 ומעלה ואילו בקבוצת ביקורת, הניקוד היה 12 ומטה. 

 

בנוסף לפגיעה מוטורית בעקבות פגיעה בחוט השדרה, יש פגיעה גם במערכת הקרווסקולרית (מערכת הלב וכלי דם).  אצל קבוצת מחקר נראה היה שיפור במדדי לחץ הדם ודופק.

 

למרות הממצאים האופטימיים, טרם נעשו בדיקות רעילות בעכברים. בהחלט יש מקום וחשיבות לעשות זאת לפני שממשיכים בדרך הארוכה ולהשתמש באנזים כתרופה לאנשים. עובדה נוספת היא שיעילות בבעלי חיים גם לא בהכרח תהיה באותו קנה מידה בבני אדם.

 

המאמר המלא-גירסת pdf

 

מתוך-Physorg.com

 

תרגום ועריכה: אנה רייזמן