מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אוסטאופורוזיס

מנהלי קהילה

פרופ' צופיה איש-שלום
פרופ' צופיה איש-שלום
חברה במועצה לבריאות האישה, פרופ' חבר קליני בפקולטה לרפואה של הטכניון (עד שנת 2014 )  הייתה בין הראשונים, בהערכת הטיפול האנבולי באוסטיאופורוזיס (הורמון פאראתירואיד רקומביננטי, ופרגמנט של הורמון זה). כמו כן בצעה מחקרים רבים בתחום האבחון והטיפול באוסטיאופורוזיס. השתתפה בכתיבת קווים מנחים לטיפול באוסטיאופורוזיס, לטיפול בהורמון גדילה במבוגרים, ולטיפול בסרטן בלוטת התריס בישראל. כתבה מספר פרקים בספרים מקצועיים ועשרות מאמרים מדעיים, בתחום אוסטיאופורוזיס ומחלות עצם. מקבלת מטופלים במרפאתה בבית חולים אלישע, חיפה כמו כן נותנת ייעוציים פרטיים מרחוק בזום או בווטסאפ וידאו. לתיאום תור במרפאה ניתן להתקשר ל-3873*, זימון תור ליעוץ מרחוק ניתן לבצע באמצעות אתר בית חולים אלישע .
כמוניאוסטאופורוזיסחדשותגילויים גנטיים באוסטיאופורוזיס

גילויים גנטיים באוסטיאופורוזיס

לדברי החוקרים לתגלית יש משמעות במציאת תרופות חדשות למחלה


תקווה לטיפולים חדשים (צילום: Shutterstock)
תקווה לטיפולים חדשים (צילום: Shutterstock)

מחקר חדש שפורסם בניו אינגלנד ג'ורנל אוף מדיסין, אחד הירחונים הרפואיים היוקרתיים בעולם, חושף מוטציות גנטיות הקשורות ככל הנראה להתפתחות אוסטיאופורוזיס בילדים, או התפתחות של אוסטיאופורוזיס בגיל מוקדם. לדברי החוקרים לממצאים חשיבות רבה באפשרות לפתח טיפולים חדשים למחלה.

 

צוות החוקרים מפינלנד הצליח לזהות מוטציה לגן הנקרא WNT-1 ב-12 כרומוזומים אשר שינוי את ההתפתחות הנורמלית של העצמות, כמו גם יצירת סיגנלים חשובים הקשורים בשמירה על צפיפות העצם. הממצאים היו קשורים בהופעת אוסטיאופורוזיס בילדות וכן בקשר עם הופעה של אוסטיאופורוזיס מוקדמת.

 

החוקרים החלו את מחקרם עוד בשנת 2006, כאשר הם ממפים שינויים גנטיים באחים ובני משפחה שלקו באוסטיאופורוזיס. בנוסף מצאו החוקרים משפחה שאצל 10 מבני המשפחה אובחנה מחלת האוסטיאופורוזיס המופיעה מוקדם והיא תורשתית. בבני משפחה זו נעשתה הבדיקה ונמצא הקשר בין הופעת המוטציות ובין הופעת המחלה.

 

מחלת האוסטיאופורוזיס קשורה בהתדלדלות בצפיפות העצם, וכתוצאה היחלשות של העצמות עד כדי שברים מיקרוסקופים, שמאוחר יותר גורמים לסיכון מוגבר לשברים משמעותיים בעמוד השדרה ועצם הירך.

 

לתורשה תפקיד משמעותי בקביעת חוזקן של העצמות. למרות זאת, עד עתה זוהו רק מספר מצומצם של גורמים גנטיים הקשורים בסיכון לפתח אוסטיאופורוזיס.

 

לדברי פרופ' דוסנט מקיטי החוקרת הראשית, כיום, מרבית התרופות מטפלות במניעה של שבירת העצמות. ממצאי המחקר שלה מאפשרים פיתוח של תרופות המקדמות בניית עצם תקינה.

 

N Engl J Med 2013; 368:1809-1816 May 9, 2013 DOI: 10.1056/NEJMoa1215458

 

גדגעון-לבב
31/05/13 8:45

רוב הסובלים מאוטיאופורוזיס הם לא דוקא בעלי פגם גנטי, לפיכך ההתמקדות צריכה להיות בשינויי תזונתי לאורך זמן.

מציאת גן לא פותרת את הבעיה, המצאת תרופות במקום תזונה נכונה היא השלייה. נאכל ג'אנק פלוס תרופות, זו השלייה של מדע בדיוני.

התרופות הקיימות שאין אני רוצה להזכיר את שמן, גורמות הגדלת פריכות העצמות, כלומר יותר שברים, אם כי יש שיפור בצילומים, משמעותם: "היות ולא מצאנו את הבגדים, הרי סימן שדחפנו את ההר". (אמרו חכמי חלם),

תאכלו יותר גבינה (אמרו לנו בפרסומת)