השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
גורמים חדשים להשמנה: מעט מידי סידן, מעט מידי שינה ואכילה ללא מעצורים
משתנים חדשים המאפיינים את תקופתנו קשורים עם השמנה
מחקר מקנדה בחן מחדש את אמינותם של גורמי הסיכון להשמנה ומשקל יתר שנמצאו עד היום. ניתוח הגורמים נעשה בשתי דרכים: סדרת בדיקות רוחבית של 537 מבוגרים, ומעקב במשך שש שנים כולל בדיקות לאורך זמן זה אצל 283 מבוגרים. כל המשתתפים בניסוי היו בין הגילאים 18-64. תשעת גורמי הסיכון להשמנה ומשקל יתר שנבדקו הם: שינה קצרה מידי, אכילה ללא מעצורים, צריכה מועטה של סידן, רגישות גבוהה לרעב, אי-השתתפות בפעילות גופנית מאומצת, דיאטה קיצונית, אי-צריכה של מולטי-ויטמינים ותוספי תזונה, צריכה מוגברת של שומנים וצריכה מוגברת של אלכוהול.
לאחר שנלקחו בחשבון הגיל, המין והמצב הכלכלי-חברתי בקבוצה של 537 המבוגרים, התגלה כי רק היחידים שאופיינו על ידי שינה קצרה מידי, צריכה מועטה מידי של סידן ותכונה של אכילה ללא מעצורים, אובחנו כבעלי שומן ומשקל עודף לעומת האחרים. במהלך 6 שנות המעקב של הקבוצה השנייה, התגלה כי לנבדקים עם אותם שלושת גורמי סיכון וגורם נוסף שהוזכר - דיאטה קיצונית, היו את הסיכויים הגבוהים ביותר להשמנה. ניתוח התוצאות הראה כי מתוך תשעה גורמים ידועים הארבעה האלו אשר קיבלו חשיבות רבה במאה האחרונה, הם האחראים להגברת הסיכוי להשמנה ומשקל יתר למרות העובדה שאין להם כל ערך קלורי.
Obesity (Silver Spring). 2009 Apr 9. Epub ahead of print