טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
גברים נוטשים בעקבות מחלה
לאישה יש סיכוי הגבוה פי 6 להיפרד או להתגרש לאחר אבחנה של סרטן או טרשת נפוצה, בהשוואה לגבר במערכת יחסים שקיבל את האבחנות, כך טוען מאמר שבחן את התפקיד המגדרי ב"נטישת היחסים" המחקר גם מצא שככל שהיחסים ארוכים יותר, כך גוברים הסיכויים שבני הזוג לא ייפרדו
המחקר מאושש ממצאים קודמים שהראו שאחוז הגירושין והפרידות בקרב המאובחנים בסרטן עומד על 11.6%, אחוז הדומה לגירושין באוכלוסייה. עם זאת, החוקרים הופתעו מן ההבדלים המגדריים בפרידות. אחוז הגירושין כאשר האישה הייתה המטופלת עומדים על 20.8% בהשוואה ל- 2.9% כאשר הגבר הוא המטופל.
"להיות אישה היה המנבא החזק ביותר לפרידה או גירושין בכל אחת מקבוצות המחקר", כך אמר הכותב ד"ר מרק צ'מברלין.
ניתן להסביר למה גברים עוזבים בת זוג חולה בחוסר היכולת שלהם, בהשוואה לנשים, להתחייב במהירות לתפקיד המטפל הדואג לבת זוגתו והיכולת הטובה יותר של הנשים לקחת על עצמן את העומס של החזקת הבית והמשפחה, כך טענו הכותבים.
החוקרים עקבו אחר 515 מטופלים החל מ- 2001 ועד 2006. הנשים והגברים התחלקו ל- 3 קבוצות: אלו עם גידול ממאיר במוח (214 נבדקים), אלו עם גידול שפיר ללא מעורבות של מערכת העצבים המרכזית (193 נבדקים) ואלו עם טרשת נפוצה (108 נבדקים), כמעט מחצית מן הנבדקים היו נשים.
צ'מברלין ציין כי המחקר החל בעקבות תשומת לב הרופאים לתופעת הגירושין כאשר המטופלת היא אישה. החוקרים בדקו קבוצות של חולים אונקולוגים ושל טרשת נפוצה בכדי להבחין בין ההשפעות של הסרטן כנגד מחלה נוירולוגית. התוצאות הראו שהמגדר משפיע באופן משמעותי על הגירושין כאשר האישה היא המטופלת, גם בקבוצה האונקולוגית וגם בקבוצת הטרשת הנפוצה (93% ו- 96% בהתאמה, בהשוואה ל- 78% בקבוצת הגידולים השפירים).
המחקר מצא גם קשר בין הגיל ומשך הנישואין לבין הסיכוי להתגרש. ככל שהנשים היו מבוגרות יותר, כך הסיכוי היה גדול יותר שייפרדו מהן. עם זאת, ככל שהנישואין נמשכו יותר זמן, כך הם גם היו יציבים יותר.
החוקרים בחנו גם ממדי בריאות ואיכות חיים בקרב הנבדקים שנפרדו או התגרשו. הם מצאו שהנבדקים השתמשו ביותר נוגדי-דיכאון, השתתפו בפחות ניסויים רפואיים, התאשפזו בתדירות יותר גבוהה, היה להם סיכוי נמוך לסיים את טיפולי ההקרנה וסיכוי גבוה למות בביתם, לפי ממצאי המחקר.
"אנחנו מאמינים שהממצאים שלנו מייצגים את המתרחש בקרב מטופלים עם מחלות שמשפיעות באופן משמעותי על החיים", אמר כותב המאמר. "אנחנו ממליצים לצוות הרפואי להיות רגיש למצב היחסים הזוגיים בקרב אלו שנפגעו ממחלה משמעותית, בעיקר עם המטופלת היא אישה והמחלה פרצה בשלב מוקדם של הנישואין. זיהוי מוקדם והתערבות פסיכו סוציאלית יכולה להפחית את מקרי הגירושין והפרידות, ובהתאמה לשפר את איכות החיים ואיכות הטיפול שהמטופלים יקבלו".
תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ'.